Legemidler og biotek

Forxiga er på god vei til å bli den første SGLT2 hemmeren som blir godkjent for å behandle pasienter med kronisk nyresykdom med eller uten diabetes type 2. Nå har FDA gitt legemidlet “priority review”.

Blir Forxiga det første SGLT2-legemidlet for behandling av pasienter med kronisk nyresykdom?

Forxiga er på god vei til å bli den første SGLT2 hemmeren som blir godkjent for å behandle pasienter med kronisk nyresykdom med eller uten diabetes type 2.

Publisert

I jakten på sin tredje indikasjon for SGLT2-legemidlet Forxiga (dapagliflozin), presenterte AstraZeneca i fjor imponerende data fra nyrestudien DAPA-CKD. Nå har FDA akseptert selskapets CKD-søknad og gitt den “priority review”. FDA vil fatte sin beslutning om markedsføringstillatelse i løpet av andre kvartal 2021. Det er ventet at Forxiga får markedsføringstilltelse i Europa ikke lenge etter.

Med dette øker Forxiga forspranget til sine konkurrenter, først og fremst Jardiance (empagliflozin) fra Eli Lilly og Boehringer Ingelheim.

Reduserer risiko for forverring av nyrefunksjonen og død

I Dapa-CKD studien reduserte Forxiga den kombinerte risikoen for forverring av nyrefunksjonen og risiko for kardiovaskulær død eller død som følge av nyresykdom med 39 prosent sammenlignet med placebo hos pasienter med kronisk nyresykdom. Effekten var uavhengig av om pasientene hadde diabetes type 2 eller ikke. Studien møtte også alle sekundære endepunkter, blant annet en signifikant reduksjon i død uansett årsak med 31%.

4245 pasienter med kronisk nyresykdom med eller uten diabetes type 2 deltok i den randomiserte, dobbeltblinde studien DAPA-CKD (The Dapagliflozin And Prevention of Adverse outcomes in Chronic Kidney Disease). Den ene halvdelen av pasientene fikk Forxiga 10 mg daglig, mens kontrollgruppen fikk standard behandling. Studiens primære endepunktet var forverring av nyrefunksjon eller hjerte-kar eller nyredød. Studien ble gjennomført i 21 land.

Har foreløpig indikasjon for diabetes og hjertesvikt

Opprinnelig fikk Forxiga indikasjon for å behandle diabetes type 2. Men i november i fjor ble Forxiga den første - og så langt den eneste - SGLT2-hemmeren som er godkjent i Europa for å behandle hjertesviktpasienter som har nedsatt hjertepumpefunksjon med eller uten type 2-diabetes. Godkjenningen baserte seg på positive resultater fra Dapa-HF-studien, som er publisert iThe New England Journal of Medicine. Den viste at Forxiga signifikant reduserte kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt, sammenlignet med standardbehandling (placebo). Forskerne fant at pasienter som fikk Forxiga hadde en 30% risikoreduksjon på første sykehusinnleggelse og en 28% reduksjon i risikoen for hjerte-kar død.

I mai ble Forxiga det første SGLT2-legemidlet som ble godkjent i behandlingen av hjertesvikt av FDA.

Nå er det ikke lenge før Forxiga trolig kan innkassere en ny indikasjon, denne gangen for å behandle nyresvikt. FDA har nemlig gitt søknaden til det svensk-britiske selskapet såkalt “priority review”. Priority review-status tildeles legemidler som forventes å gi betydelige fremskritt i forhold til tilgjengelig behandling i form av effekt, bivirkninger eller compliance.

"Et vendepunkt i behandlingen av kronisk nyresykdom"

I mars i fjor stoppet AstraZeneca fase 3 studien DAPA-CKD tidligere enn planlagt etter å ha sett det selskapet beskrev som en “oppsiktsvekkende effekt” hos pasienter med kronisk nyresykdom.

Da vi snakket med overlege og professor ved Oslo Universitetssykehus Trond Geir Jenssen, sa han at Forxiga kan være et vendepunkt i behandlingen av kronisk nyresykdom.

- Dersom behandlingen er like effektiv blant de som ikke har diabetes 2, som hos de med diabetes, ser vi i møte en ny behandlingsmulighet ved kronisk nyresykdom generelt. Vi fikk en mistanke om dette allerede fra positive resultater i studier på pasienter med diabetes type 2. Vi vet nemlig ut fra epidemiologiske studier at opptil halvparten av disse pasientene har en ikke-diabetisk årsak til sin nyresykdom. Dette kan vise seg å være en «game-changer» i behandlingen av kronisk nyresykdom, sa Trond Geir Jenssen.

Kronisk nyresykdom er en alvorlig, progressiv tilstand definert ved nedsatt nyrefunksjon som rammer nesten 700 millioner mennesker over hele verden, hvor mange av dem ikke er diagnostisert. Tilstanden er forbundet med betydelig pasientmorbiditet og en økt risiko for kardiovaskulære hendelser, og det er begrensede behandlingsmuligheter, i følge AstraZeneca.

De vanligste årsakene til Kronisk nyresykdom er diabetes, hypertensjon og glomerulonefritt. Kronisk nyresykdom er assosiert med betydelig morbiditet og økt risiko for hjerte-kar hendelser som hjertesvikt og for tidlig død. I sin mest alvorlige form, kjent som endestadie nyresykdom (ESRD), har nyreskaden og forverring av nyrefunksjonen kommet til stadiet hvor dialyse eller nyretransplantasjon kreves. Flertallet av pasienter med Kronisk nyresykdom vil dø av hjerte-kar hendelser før de når ESRD, i følge AstraZeneca.

Slik godkjennes legemidler i Europa og USA

FDAs motstykke i Europa er EMA - European Medicines Agency, som gjennom sitt ekspertpanel - Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) - vurderer legemiddelselskapenes søknader om markedsføringstillatelser. Men på denne siden av Atlanteren er det EU-kommisjonen som endelig godkjenner eller avviser EMAs anbefaling. Det skjer vanligvis 2 måneder etter at EMA har gjort sin anbefaling. EMA og FDA er samstemte i så godt som alle nye legemiddelgodkjenninger (over 90 prosent tilfellene). Statistikken viser også at legemiddelselskapene vanligvis først sender sin søknad om markedsføringstillatelse til FDA. Det er derfor vanlig at FDA fatter sin beslutning flere måneder før EU-kommisjonen. Derfor er en beslutningen i FDA en god pekepinn på hva EU vil falle ned på. Alle legemidlene som vi omtaler under er, eller vil bli vurdert også av EMA

- Forxiga kan være et vendepunkt i behandlingen av kronisk nyresykdom, sier overlege og professor ved Oslo Universitetssykehus Trond Geir Jenssen.
Powered by Labrador CMS