Har du lest disse sakene?
-
Ny studie støtter enklere øyeoppfølging av pasienter med benmargskreft
Øyelegeoppfølgingen av myelomatose-pasienter som behandles med Blenrep (belantamab mafodotin) har vært langt strengere i USA enn i Europa. Men strengere oppfølging har ikke ført til færre bivirkninger, viser en ny real-world-studie som Fredrik Schjesvold presenterer på årets EHA-kongress i Milano.
-
Håper å kunne forutsi hvordan KML-pasienter responderer på behandling etter kun én time
Forskere ved Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen utvikler en ny metode som de håper kan forutsi hvordan pasienter med kronisk myelogen leukemi (KML) vil respondere på behandling allerede én time etter første dose.
-
Lovende langtidsdata på myelofibrose-medisin – kan endre behandlingslandskapet
Pasienter med myelofibrose som ikke tidligere har mottatt Janus kinase-hemmere (JAK-hemmer), kan snart få det flrste nye og effektive behandlingsalternativ på ti år. – De mest overbevisende dataene vi har sett, sier professor Alessandro Vannucchi.
-
EU-kommisjonen godkjenner Duvyzat for behandling av Duchennes muskeldystrofi
Gutter med Duchennes muskeldystrofi har nå fått et nytt behandlingsalternativ: EU-kommisjonen har godkjent Duvyzat (givinostat) for bruk hos pasienter fra seks år og oppover som fortsatt kan gå. Legemidlet har vist å kunne forsinke sykdomsutviklingen og bevare muskelfunksjon – og er nå også godkjent for bruk i Norge.
-
Pelabresib viser varig effekt ved myelofibrose – kan bli første nye behandling på over ti år
En ny studie viser at pelabresib, i kombinasjon med ruxolitinib, gir vedvarende kliniske fordeler hos pasienter med myelofibrose som ikke tidligere har mottatt JAK-hemmer. Resultatene kan bane vei for en ny førstelinjebehandling – den første på over ti år.
-
KML-pasienter fikk færre bivirkninger og raskere effekt – kan bli ny førstelinjebehandling
– Mindre bivirkninger vil selvfølgelig gjøre livet lettere for mange pasienter, sier KML-forsker Stein-Erik Gullaksen. – Resultatene kan legge grunnlaget for et skifte i førstelinjebehandlingen, mener studiens hovedutprøver, professor Andreas Hochhaus.
-
Slik forhandler Norge frem prisen på nye legemidler
I denne episoden av HealthTalk-podcasten møter vi Iselin Dahlen Syversen, leder for avdeling for Nye metoder i divisjon legemidler i Sykehusinnkjøp. Hun forteller om prisforhandlingene mellom myndighetene og legemiddelselskapene - og "avliver" noen av mytene som man hører om Sykehusinnkjøp.
-
Blodkreft-medisiner øker behovet for immunglobuliner mot immunsvikt - det skaper store utfordringer
CAR-T og bispesifikke antistoffer har gitt bedre behandling av blodkreft. Samtidig øker behovet for antistoffbehandling mot immunsvikt betydelig. Både kostnader og tilgang skaper utfordringer. – Behovet vil stige betydelig de neste årene, sier St. Olavs-overlege Tobias Slørdahl.
-
Kols koster Norge over 100 milliarder – nå etterlyses nasjonalt pakkeforløp
En fersk rapport viser at sykdommen koster samfunnet over 100 milliarder kroner i året – og at antall pasienter kan øke med opptil 40 prosent de neste 25 årene. Nå krever LHL en nasjonal innsats med tydeligere prioritering og strukturert oppfølging.
-
Ventetiden vi ikke vil telle
Når helsemyndighetene måler sin egen effektivitet på et tidspunkt før pasienten får behandlingen, bør vi stille spørsmålet: Hvem er statistikken egentlig til for?