Over 1000 personer har søkt om erstatning etter bivirkninger av koronavaksine. To av tre som har søkt, er kvinner. Bildet viser vaksine fra Pfizer BioNtech

NPE har mottatt over 1.000 erstatningskrav for bivirkninger av koronavaksine

Over 1.000 personer har søkt om erstatning etter alvorlige bivirkninger av koronavaksine. To av tre som har søkt, er kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Ved utgangen av 2022 hadde Norsk pasientskadeerstatning (NPE) 990 koronavaksinesaker, og nå bekrefter de overfor NTB at tallet har bikket 1.000.

Kvinner er overrepresentert, og halvparten av deres koronarelaterte erstatningskrav handler om alvorlige menstruasjonsforstyrrelser. 159 kvinner har søkt om slik erstatning så langt, hele 151 av disse kravene kom inn i 2022.

– Vi tror fortsatt det er kvinner der ute som lurer på om deres menstruasjonsforstyrrelser har sammenheng med vaksinen de har fått, så der er det nok et potensial for flere saker, sier konstituert direktør Anne-Mette Gulaker i NPE til NTB.

Det er en viss terskel for å søke. Mange kjenner heller ikke til muligheten. Gulaker sier de generelt opplever et hopp i antall innsendte erstatningskrav etter omtale i mediene.

– Den effekten har vært veldig tydelig med mensforstyrrelser og koronavaksine, sier hun.

Blødde i 15 måneder

34 slike mensrelaterte krav er behandlet så langt, hvorav ni fikk medhold. Pasienten som har fått høyest erstatning for slike bivirkninger, fikk 32.000 kroner etter å ha dokumentert 15 måneder uten pause med smertefulle blødninger.

De andre utbetalingene er på mellom 500 og 8.000 kroner. Det skal blant annet kompensere for utgifter til legebesøk, ødelagte madrasser, bind og tamponger. Kvinnen som fikk 8.000 kroner, ble til slutt operert etter kraftige blødninger i sju måneder.

Gulaker forklarer at pasientene må kunne dokumentere de langvarige problemene med mens, i tillegg til å dokumentere utgiftene det har medført.

Tall fra Legemiddelverket viser for øvrig at det fram til 22. november var meldt inn 7.373 meldinger om alvorlige bivirkninger av vaksiner i Norge. Sju av ti gjaldt kvinner.

Doblet i 2022

I alt 693 personer søkte om erstatning i 2022 etter ulike alvorlige bivirkninger av koronavaksine. Det er en økning på 133 prosent fra året før, og nye krav kommer stadig.

De vanligste plagene som har gitt rett til erstatning er betennelse i hjerteposen, hudutslett, blodpropp – og menstruasjonsforstyrrelser.

Status ved slutten av året var at under halvparten av kravene var behandlet. 73 prosent har fått avslag og 27 prosent medhold.

Bare 76 saker er ferdig utbetalt, for de andre pågår beregninger ennå.

I de 76 sakene er det utbetalt over 4,7 millioner kroner totalt. I fire saker gis det erstatning fordi pasienten døde som følge av vaksine. Tre av dødsfallene knyttes til vaksine fra AstraZeneca og én vaksine fra Pfizer.

I de to mest alvorlige sakene er det utbetalt over 1 million kroner. Det tredje største beløpet er på 244.000 kroner.

Powered by Labrador CMS