Toppmøte ASH: – Jeg ble kjempeskeptisk da jeg så det djerve studiedesignet

Her får du de viktigste kreftnyhetene fra verdens største hematologikongress. ASH regnes som den viktigste arenaen for publisering av forskning, innen blodkreft og andre blodsykdommer. 30 000 spesialister og leger innen blodsykdommer fra mer enn 100 land deltok på ASH-kongressen i New Orleans før jul.

Publisert Sist oppdatert


Med oss for å snakke om de viktigste studiene som fra American Society of Hematology er to av Norges fremste leger innen blodkreft:

  • Alexander Fosså, forsker og lymfomlege på Radiumhospitalet og

  • Fredrik Schjesvold som leder Oslo Myelomatosesenter

Om du vil lytte til samtalen på Spotify kan du gjøre det her:

HealthTalk var til stede på ASH-kongressen i New Orleans og du kan lese og se våre reportasjer her.

Alexander Fosså snakker blant annet om TRIANGLE-studien som han mener er praksisendrende for behandling av pasienter med mantelcellelymfom. Lymfom-miljøene i Norge, Sverige, Danmark og Finland har vært sterkt involvert. Blant annet er over 10 prosent av de 870 pasientene i studien rekruttert fra Norden.

Overlege Alexander Fosså

– Publiseringen av resultatene fra studien var en av de absolutte høydepunktene under kongressen, og den ble presentert på en Plenary Scientific Session. Ved å legge til Ibrutinib til den vanlige cellegiftbehandingen, oppnår vi bedre resultater og vi ser at at det da ikke lenger er noen gevinst med høydose stamcellestøtte (HMAS) som de siste 20 årene har vært en integrert del av førstelinjebehandlingen av yngre pasienter. Jeg må innrømme at jeg ble kjempeskeptisk da jeg så studiedesignet. Det var modig å inkludere en behandlingsarm der pasientene ikke lenger skulle behandles med HMAS, men kun legge til Ibrutinib til den vanlige cellegiftbehandingen, sier Fosså.

Nytt angrepsmål

Forskere har i noen år festet sin lit til at et protein kalt GPRC5D kan tilby en ny vei til å få immunsystemet til å jakte på og ødelegge myelomatoseceller. Nå viser resultatene av to studier med et bispesifikt antistoff og en CAR-T, som begge retter seg mot dette proteinet, at forskerne hadde rett, forteller Fredrik Schjesvold.

Overlege og leder for Oslo Myelomatosenter Fredrik Schjesvold


– Behandling som retter seg mot GPRC5D har en snillere bivirkningsprofil siden den ikke gir de langtidsinfeksjonsutfordringene som BCMA-rettede behandlinger gir. Men GPRC5D-rettede legemidler gir andre bivirkninger siden dette proteinet også finnes på keratinisert vev. Det gjør at pasientene kan få problemer med negler, hud og smaksløker, forteller Schjesvold.

Powered by Labrador CMS