Amerikaneren Bill Anderson blir Bayers nye administrerende direktør.

Bayer utnevner ny toppsjef etter press fra aksjonærer

Bayer utnevnte onsdag tidligere Roche-sjef Bill Anderson som selskapets nye administrerende direktør. Han overtar etter Werner Baumann (60) som ledet det katastrofale oppkjøpet av industrigiganten Monsanto for 63 milliarder dollar.

Publisert Sist oppdatert

Anderson tar plass i Bayers toppledelse 1. april og tar formelt over roret i det 160 år gamle tyske selskapet 1. juni. Bayer oppfant aspirin og spilte senere en sentral rolle i utviklingen av hormonelle prevensjonsmidler, hemofilimedisin og blodfortynneren Xarelto for å nevne noen medisinske gjennombrudd.

– Beslutningen om å velge Anderson som selskapets neste leder var enstemmig og resultatet av en grundig utvelgelsesprosess som startet i midten av fjoråret, sier Bayer i en uttalelse.

Baumann fikk en ny kontrakt i 2020 som løper til 2024 og sa den gang at han ville forlate selskapet når den utløper.

Maktskiftet skyldes et tiltakende press fra aksjonærene om å fjerne Baumann som var hovedarkitekten bak Bayers oppkjøp av Monsanto i 2018. Oppkjøpet beskrives som en regelrett fiasko og har påført Bayer betydelig utgifter og tap av omdømme som følge av nederlag i amerikansk rett knyttet til påstander om at ugressmiddelet Roundup forårsaker kreft og betydelig miljøforurensning relatert til kjemikalier kjent som PCB. Selskapets aksjekurs har falt nesten 50 prosent siden fusjonen.

Hør på HealthTalks siste podcast-episode her:

Nyheten om sjefsskiftet sendte aksjekursen til Bayer til sitt høyeste nivå på nesten åtte måneder, melder Reuter.

Bayers ledelse har også møtt økende press fra investorer som er misfornøyd med selskapets resultater, og det har vært uttrykt ønske om å dele opp virksomheten, som spenner over legemidler, forbruksvarer og landbruksprodukter.

Erfaren

Bill Anderson har jobbet i Roche i mer enn ti år og ble sjef for Roches farmasøytiske virksomhet i 2019. Der var Anderson sentral i selskapets vellykkede kursendring for å diversifisere seg bort fra Roches tradisjonelt sterke fokus på kreft. Anderson bidro til å lansere nye medisiner for å kompensere for en nedgang i inntekter fra etablerte onkologibestselgere som Avastin som mistet patentbeskyttelse.

Det er ventet at han vil arbeide for blant annet å styrke Bayers farmasøytiske pipeline.

– Bayer er et innovativt selskap som allerede gir betydelige bidrag innen ernæring, helse og miljøvern i verden. Selskapets ledende FoU-investeringer innen landbruk, medisiner og forbrukerhelse bærer løfter om ytterligere gjennombrudd. Jeg ser frem til å jobbe med de asatte i Bayer for å akselerere innovasjon, øke ytelsen, fremme bærekraft og frigjøre selskapets fulle potensial, sier Anderson i en uttalelse.

Powered by Labrador CMS