Politikk

Fra 1. januar 2022 kan Helfo ilegge overtredelsesgebyr dersom en lege skriver ut medisin på blå resept i strid med regelverket. Dette er Legeforeningen sterkt imot, og nå har de bedt fastlegene om å begrense antall blåresepter.

Legeforeningen ser rødt - ber legene begrense blåreseptforskrivningen

Legeforeningen oppfordrer fastlegene til å holde forskrivningen av legemidler på blå resept til et minimum og la Helfo vurdere om pasientene har rett til det.

Publisert

Fra 1. januar kan Helsedirektoratet straffe leger med inntil 213.000 kroner i gebyr dersom de skriver ut blå resepter på feil grunnlag.

Dette har Legeforeningen protestert sterkt mot. De krever at gebyrordningen oppheves og reglene fjernes, men Legeforeningen har fått svar på kravet fra helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Den enkelte lege må særlig vurdere sårbare pasientgrupper som ikke vil være i stand til å søke refusjon hos Helfo, skriver foreningen på sin hjemmeside.

– Dyp mistillit

Legeforeningen har tidligere pekt på at trusselen om gebyr vil føre til at legene må skrive ut medisinene på hvit resept, og at pasientene deretter selv må søke om refusjon fra staten. Dette vil bli en omfattende jobb, kan ta lang tid og vil koste mye å administrere, ifølge Legeforeningen.

– Straffegebyr er uttrykk for en dyp mistillit til den jobben legene gjør på vegne av pasientene og samfunnet. Dette er helt feil vei å gå, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen i en pressemelding.

Legeforeningen ba om skriftlig tilbakemelding fra helseministeren innen starten av denne uken på sitt krav om at ordningen må fjernes.

Da svaret fra helseministeren ikke var kommet tirsdag kveld, besluttet foreningens sentralstyre å råde medlemmene til å begrense forskrivning på blå resept til et minimum.

Prinsipiell sak

Rime peker på at det ikke holder med et redusert straffegebyr, som helseministeren har varslet.

– Dette er en prinsipiell sak. Straffegebyr som sanksjon må bort, sier Rime.

Kjerkol har tidligere sagt at hun er interessert i å undersøke saken nærmere.

Også Kreftforeningen, Diabetesforbundet, Funksjonshemmedes fellesforbund, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Stoffskifteforbundet og Norges Astma- og allergiforbund mener gebyrordningen må fjernes.

Legepresidenten mener den nye forskriften tilknyttet blåreseptordningen er uakseptabel. Foto: Legeforeningen/Thomas B. Eckhoff
Powered by Labrador CMS