NextPharma kjøper Takedas produksjonsanlegg i Asker. Transaksjonen forventes sluttført innen mars 2023, og innebærer at de om lag 170 produksjonsansatte beholder jobbene.

Takeda selger fabrikken i Asker til NextPharma

NextPharma kjøper Takedas produksjonsanlegg i Asker. Transaksjonen forventes sluttført innen mars 2023, og innebærer at de 170 produksjonsansatte beholder jobbene.

Publisert Sist oppdatert

NextPharma er en ledende europeisk farmasøytisk kontraktsutviklings- og produksjonsorganisasjon (CDMO), med produksjonslokaler fem steder i Tyskland, to i Frankrike og ett i Finland og Skottland og nå også Norge. Selskapet selger produkter over hele verden, og åtte av de ni anleggene er FDA-godkjent.

I dag ble det kjent at NextPharma kjøper fabrikken av Takeda. Asker-fabrikken har vært i drift i mer enn 50 år, og produserer i dag en bred portefølje av styrker og smaker av kalsium/vitamin D3 tyggetabletter. Takeda som kjøpte kjøpte fabrikken i 2011 fra Nycomed produserer i dag nesten 100 prosent for tredjeparter og fungerer som en kontraktsproduksjonsorganisasjon, noe som ikke er en del av Takedas kjernevirksomhet.

Vil videreføre produksjonen

NextPharma og Takeda sier i en uttalelse at de vil jobbe tett sammen med fabrikkens ansatte og kunder i løpet av de kommende månedene for å sikre en vellykket overgang og fortsatt sysselsetting av de om lag 170 ansatte.

Bjørn Lie har mer enn 30 år bak seg i selskapet, og leder nå Asker-farikken.

- Takeda har investert kontinuerlig i fabrikken og ansatte. Med salget er vi sikre på at Takeda har valgt en kjøper som vil videreføre produksjonen på Asker-anlegget. Vi er innstilte på en langsiktig fremtid i Asker og ser frem til å bli en del av NextPharma, som har et utmerket rykte i CDMO-bransjen (Contract Development and Manufacturing), sier Lie.

Bilde fra fabrikken som nå er kjøpt av NextPharma.

Skal fokusere på sjeldne sykdommer

Han forteller at transaksjonen er et logisk skritt både for Takeda og for Asker som produksjonssted, siden ingen av produktene som produseres her er innenfor Takedas strategiske produktportefølje. I 2020 solgte Takeda 110 utvalgte reseptfrie og reseptbelagte produkter til det danske legemiddelselskapet Orifarm. Salget som inkluderte to fabrikker i Danmark og Polen hadde en verdi på opp til 670 millioner dollar.

Takeda er blant de topp 10 største globale legemiddelselskapene. Salget av Asker-fabrikken er en del av en global strategi for å utnytte synergier i Takedas produksjonsnettverk, og å fokusere på kjernevirksomhegen som er sjeldne sykdommer, gastroenterologi, nevrovitenskap, onkologi, og plasma-avledede terapier samt vaksiner.

– Jeg er glad for at de ansatte og videreføring av produksjonen i Asker har vært en prioritet for Takeda. Fremover vil Takedas kommersielle organisasjon i Norge styrke sitt fokus på å utvikle Takeda som et ledende selskap innen sjeldne sykdommer i Norge, sier Bjørn Lie.

I verdensklasse

NextPharma tilbyr spesialiserte CDMO-tjenester (Contract Development and Manufacturing) i både orale og topikale (inkludert sterile oftalmologisk) ferdige doseringsformer til en vid base av globale farmasøytiske kunder.

- Vi er begeistret over å kunne legge til en produksjonsfasilitet i verdensklasse og et nytt sentrum for fremragende kvalitet for tyggetabletter til vårt operative nettverk, slik at vi kan utvide teknologitilbudet vårt ytterligere for både eksisterende og nye kunder. Disse teknologiene, kombinert med kunnskapen og ekspertisen til fabrikkens ansatte, vil fortsette å være til nytte for pasienter over hele verden. Det sier Peter Burema som er administrerende direktør i NextPharma

NextPharma

NextPharma er en ledende europeisk farmasøytisk kontraktsutviklings- og produksjonsorganisasjon (CDMO), med produksjonslokaler fem steder i Tyskland, to i Frankrike og ett i Finland og Skottland, og med helselogistikktjenester i DACH-regionen (Tyskland, Østerike og Sveits). NextPharma leverer produkter over hele verden, og åtte av de ni anleggene er FDA-godkjent.

- På vegne av NextPharma ser jeg frem til å ønske våre fremtidige kolleger velkommen, og jeg er sikker på at vi sammen vil fortsette å utvikle NextPharma som en ledende og respektert europeisk CDMO sier Burema.

Han forteller at NextPharma fortsette å tilby produkter til fabrikkens eksisterende kunder, i tillegg til å utvikle og utvide tilbudet til tyggetabletter.

Den beste kjøperen

Eduardo Montanha leder Takedas Small Molecules Operating Unit og sier han er glad for at de om lag 170 produksjonsansatte beholder jobbene når de overføres til NextPharma.

Duarte Marchand er nordisk sjef i Takeda og adm.dir. i Takeda Norge

- Vi er glade for å kunngjøre salget av Asker-fasiliteten til NextPharma, som vil beholde alle våre ansatte i Asker. NextPharma er etter vårt syn den mest egnede kjøperen av Asker-fasliliteten, og vi er sikre på at de vil ta godt vare på Asker-teamet vårt. Vi ønsker å takke teamet i Asker for alt arbeidet og engasjementet de siste årene, hvor de alltid har satt våre kunder og pasienter i sentrum i sitt arbeid, sier han i en pressemelding.

Duarte Marchand leder Takedas virksomhet i Norge. Han forteller at salget av fabrikken ikke får noen konsekvenser for Takedas leveranser til norske pasienter.

- Som et av de topp 10 største selskapene innen farmasi i Norge, er Takeda fortsatt veldig dedikert med hensyn til sin kommersielle virksomhet som har vokst og utviklet seg gjennom lanseringer av innovative produkter de siste årene. Den kommersielle organisasjonen vil fortsette å tilby behandling gjennom Takedas produkter, og sikre tilgang til medisiner for pasienter som trenger disse behandlingene. Ettersom produksjonsvirksomheten og den kommersielle organisasjonen allerede er separate forretningsenheter innad i Takeda, vil våre tjenester videreføres uavbrutt til våre pasienter i Norge. Vi har som mål å ytterligere styrke vårt strategiske fokus mot pasienter med store medisinske behov, sier Marchand.

Powered by Labrador CMS