Legemidler og biotek

Milepæl: Klarsignalet fra FDA åpner for videre klinisk utvikling og markedstilgang i USA som er verdens største og viktigste marked for kreftbehandling, sier Øystein Rekdal, administrerende direktør i Lytix Biopharma
Milepæl: Klarsignalet fra FDA åpner for videre klinisk utvikling og markedstilgang i USA som er verdens største og viktigste marked for kreftbehandling, sier Øystein Rekdal, administrerende direktør i Lytix Biopharma

Fikk ja fra FDA: Lytix Biopharma starter fase 2- studie i USA

Lytix Biopharma har fått klarsignal fra det amerikanske legemiddelverket FDA og kan nå iverksette fase II-studier i USA for å teste effekten av sin ledende legemiddelkandidat, LTX 315, innen flere ulike kreftformer.

Publisert

I august i fjor inngikk Lytix Biopharma en eksklusiv verdensomspennende lisensavtale på over 110 millioner dollar med amerikanske Verrica Pharmaceuticals for LTX-315 for behandling av hudkreft. Nå har Lytix Biopharma fått godkjent sin IND (Investigational New Drug)-søknad for det immunterapeutiske kreftlegemidlet LTX-315 i USA.

Kombinasjonsbehandling med immunterapi

Fase II-studien i USA vil inkludere flere kreftformer, blant annet metastatisk brystkreft og plateepitelkarsinom i hode og hals. Studien vil foregå ved flere sentre, inkludert MD Anderson Cancer Center i Texas som er et av verdens ledende kreftsykehus.

I studien vil LTX-315 bli kombinert med MSDs immunterapi Keytruda (pembrolizumab). Årsaken til dette er at enfase 1/2-studie indikerer at LTX-315 i kombinasjon med Keytruda har bedre effekt enn Keytruda som monoterapi. Kombinasjonsbehandling med immunterapi er også en behandlingsstrategi som også norske Ultimovacs bruker i flere studier, som du kan lese om her.

I Norge og USA er Keytruda innført som standardbehandling av blant annet hode- og halskreft.

- Dette er en betydelig milepæl for Lytix Biopharma ettersom det åpner for videre klinisk utvikling og markedstilgang i USA, verdens største og viktigste marked for kreftbehandling. Godkjenningen styrker troen vår på at legemiddelkandidaten vår kan bli essensiell i kreftbehandling i fremtiden, sier Øystein Rekdal, administrerende direktør i Lytix Biopharma.

Hans Anderssen, redaktør i HealthTalk

LTX-315

LTX-315 er et onkolytisk peptid som kan fremkalle cytolyse i kreftceller samt ha en immunmodulerende effekt. Injeksjon av slike peptider fører til en lokal aktivering av immunsystemet

LTX-315 kan potensielt benyttes i behandling av flere forskjellige krefttyper.

Slik virker immunterapi

Det er to hovedtyper immunsjekkpunkthemmere som på hver sin måte hjelper immunsystemet til å finne og ødelegge kreften: PD-1-hemmere (som Keytruda og Opdivo ) og PD-L1-hemmere (som Tecentriq). Begge hovedtypene hindrer at kreftcellene binder seg til PD-1 og sørger dermed for at T cellene aktiveres (se bilde under).

PD-L1- hemmere binder seg til et protein kalt PD-L1, som uttrykkes på tumorceller og tumorinfiltrerende immunceller, og blokkerer dets interaksjoner med både PD-1 og B7.1 reseptorer. Ved å hemme PD-L1, kan Tecentriq muliggjøre aktivering av T-celler.

PD-1-hemmere binder seg til et protein kalt PD-1 som finnes på overflaten av aktiverte T-celler og hindrer at PD-L1 binder seg til PD-1. Dermed blir T-cellene aktive.

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her.

Powered by Labrador CMS