Legemidler og biotek

Targovax skal starte en fase II-studie for å teste ut effekten av deres legemiddel ONCOS-102 med immunterapien pembrolizumab (Keytruda) på nydiagnostiserte pasienter med brysthinnekreft, forteller administrerende direktør Øystein Soug.

Norske Targovax inngår immunterapi-samarbeid med legemiddelgigant

Targovax starter en fase II-studie for å teste ut effekten av deres legemiddel ONCOS-102 med immunterapien pembrolizumab (Keytruda) på nydiagnostiserte pasienter med brysthinnekreft.

Publisert

På mandag kom det norske bioteknologiselskapet Targovax med godedata fra en fase I/II-studie som viser at nydiagnostiserte pasienter med brysthinnekreft som ble behandlet med deres onkolytiske virus ONCOS-102 i kombinasjon med standardbehandlingen cellegift, oppnår sterk immunaktivering og økt progresjonsfri overlevelse.

ONCOS-102 er et modifisert adenovirus som reaktiverer immuncellene til igjen å angripe kreften.

Starter trippelterapistudie

- Dataene fra fase I/II studien er så gode at vi har besluttet å sette i gang en ny og større klinisk studie der pasienter i tillegg til ONCOS-102 og cellegift også får sjekkpunkthemmer. Vi har inngått en avtale med Merck (som i Norge heter MSD red. anm.) om å benytte deres sjekkpunkthemmer pembrolizumab (Keytruda). Det forteller administrerende direktør i Targovax, Øystein Soug til HealthTalk. Han forteller at Merck vil dekke kostnadene ved pembrolizumab.

Targovax har allerede en pågående studie innen malignt melanom (føflekkreft) der kombinasjonbehandlingen pembrolizumab og ONCOS-102 utprøves. Men i denne studien dekker ikke Merck kostnadene ved bruken av immunterapien.

Det onkolytiske viruset ONCOS-102 immunaktiverer tumormikromiljø og kan allerede vise til gode resultater i sjekkpunkthemmer refraktære pasienter med melanom.

Soug forteller at Targovax sin strategi er å først demonstrere ONCOS-102s effekt i kombinasjon med standardbehandlingen cellegift og parallelt i kombinasjon med en sjekkpunkthemmer. Neste skritt er å starte en studie som også legger til en immunterapi på ONCOS-102 og kjemoterapi.

Gir økt immunaktivering

- Nå har vi tilstrekkelig dokumentasjon på at første etappe er gjennomført. Studien som vi offentliggjorde på mandag viste at ONCOS-102 ga økt immunaktivering og økt overlevelse blant førstelinjepasienter som fikk ONCOS-102 og cellegift. Vi ser at ONCOS-102 skaper en svært gunstig biologisk forandring i svulsten som hjelper immunsystemet å kjenne igjen og angripe kreftcellene. De forandringene i tumoren vi ser tyder på at pasientene har blitt gode kandidater til å respondere på behandling med sjekkpunkthemmer, og dette var helt avgjørende for å sette i gang den neste studien, sier Soug.

Studien som nå skal starte er en fase II-studie som vil teste ut trippelbehandlingen ONCOS-102, sjekkpunkthemmeren pembrolizumab og cellegiftbehandling på om lag 100 nydiagnostiserte pasienter med brysthinnekreft, sier Øystein Soug. Studiens primære endepunkt vil være progresjonsfri overlevelse (PFS). Det blir også vesentlig å studere sikkerhetsprofilen til kombinasjonsbehandlingen.

Multisenterstudie

Soug forteller at dette blir en multisenterstudie som inkluderer pasienter fra USA og Europa.

- Målet er å starte innrullering av pasienter innen 12 måneder, og interessen for å delta i studien er høy blant toneangivende leger og sykehus i USA og Europa.

Han har stor tro på at trippelbehandlingen vil realisere det fulle potensialet av immunterapi for en pasientgruppe som har dårlig prognose og er svært krevende å behandle med dagens tilgjengelige legemidler.

Dette er resultatene fra fase I/II-studien

For førstelinjepasienter i den aktive armen som fikk ONCOS-102 og cellegift var median progresjonsfri overlevelse (mPFS) 8,9 måneder mot 7,6 måneder i kontrollarmen der pasientene kun fikk cellegift. Dette er ifølge selskapet lovende sammenlignet med tidligere studier med standard cellegift der pasientene har hatt tilbakefall etter 5,7 til 7,3 måneder.

Powered by Labrador CMS