Helseteknologi

Aldri før har så mange sagt ja til organdonasjon. Det ble gitt samtykke til organdonasjon ved 84 prosent av alle forespørsler på landets donorsykehus.

Rekordår for organdonasjon: Aldri før har flere sagt ja!

Nye tall fra Oslo universitetssykehus (OUS) viser en historisk høy ja-andel til organdonasjon i Norge i 2019. Aldri før har flere sagt ja, på egne eller avdødes vegne. Ved 84 prosent av alle forespørsler på landets donorsykehus, ble det gitt samtykke til organdonasjon.

Publisert

– Dette er svært gledelige tall, spesielt for dem som har fått et nytt liv, og deres nærmeste. Det viser at nordmenns holdning til organdonasjon blir stadig mer positiv, og at denne positive holdningen gir konkrete utslag på antall liv som reddes, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

439 fikk livet tilbake

De 113 donasjonene som ble gjennomført i 2019 ga til sammen 439 pasienter livet tilbake. Det ble gjennomført 43 hjertetransplantasjoner mot 29 året før.

I tillegg til de 113 realiserte donasjonene har pårørende i 42 tilfeller vært positive til organdonasjon, men donasjonen lot seg ikke gjennomføre av ulike medisinske årsaker.

Du kan lese hele undersøkelsen her.

Dette er svært gledelige tall, spesielt for dem som har fått et nytt liv, og deres nærmeste, sier Hege Lundin Kuhle, daglig leder i Stiftelsen Organdonasjon.

Dette er Stiftelsen Organdonasjon

Stiftelsen Organdonasjon jobber for å bedre tilgangen på organer for transplantasjoner, ved å informere befolkningen om hva organdonasjon er, og ved å formidle hvor viktig det er at vi alle tar stilling til organdonasjon mens vi lever. Stiftelsen Organdonasjon jobber også opp mot helsevesen og myndigheter for å sikre at nødvendige ressurser stilles til disposisjon for å redde liv.

Powered by Labrador CMS