Legemidler og biotek

Jardiance reduserer risikoen for død og sykehusinnleggelse blant hjertesviktpasienter som har redusert hjertepumpefunksjon, uavhengig av om de har diabetes eller ikke, viser ny studie.

Ny studie: Diabeteslegemidlet Jardiance reduserer risikoen for død og sykehusinnleggelser hos hjertesviktpasienter

Jardiance reduserer risikoen for kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse hos pasienter med hjertesvikt som har redusert hjertepumpefunksjon uavhengig om de har diabetes eller ikke.

Publisert

Det fremgår av resultatene fra fase 3-studien EMPEROR-Reduced som Eli Lilly og Boehringer Ingelheim presenterte i går.

De to selskapene oppgir ikke hvor mye Jardiance (empagliflozin) reduserer risikoen for sykehusinnleggelse og død, men nøyer seg med å fortelle at reduksjonen er “signifikant bedre enn placebo”, som er definert som standardbehandling.

Resultatene fra studien presenteres på ESC

Resultatene fra studien skal presenteres i sin fulle bredde på den store legemiddelkonferansen European Society of Cardiology (ESC) i slutten av august. Jardiance har allerede i Norge markedsføringstillatelse for behandling av diabetes type 2. Det vil bli søkt om om markedføringsingstillatelse for den nye indikasjonen i løpet av 2020. I Norge markedsføres Jardiance av Boehringer Ingelheim.

Emperor-Reduced studien viser at blant pasienter med hjertesvikt og redusert pumpefunksjon, var risikoen for forverring av hjertesvikt eller død av hjerte-kar årsaker lavere blant de som fikk Jardiance enn blant de som fikk placebo - uavhengig av om pasientene hadde diabetes eller ikke. Redusert hjertepumpefunksjon er assosiert med de alvorligste formene for hjertesvikt.

Opprinnelig et diabeteslegemiddel

Jardiance som er en SGLT2-hemmer ble opprinnelig utviklet til behandling av diabetes type 2, men store studier av effekter på hjerte-karsykdom viste i 2015, at legemidlet også reduserer risikoen for alvorlige hjerte-kar-hendelser blant personer med diabetes type 2. Etter dette startet Boehringer Ingelheim og Eli Lilly nye studier av Jardiance for å undersøke effekten det har på behandling av hjertesvikt, en lidelse som er utbredt blant diabetikere. Men om lag halvparten av de 60 millioner som lider av av hjertesvikt på verdensbasis har ikke diabetes.

- Viktig milepæl

De positive resultatene fra EMPEROR-Reduced studien markere en ny og viktige milepæl for Jardiance. Det er et stort, behov for nye hjertesviktlegemidler, og resultatene fra studien bærer i seg et løfte om den potensielle rollen Jardiance kan spille for å forbedre livene til voksne som lever med denne sykdommen, sier Mohamed Eid som er Boehringer Ingelheims konserndirektør for klinisk utvikling innen hjerte-kar og diabetes.

Vil konkurrere med AstraZenecas Forxiga

Dersom Jardiance får indikasjon for behandling av pasienter med hjertesvikt som har redusert hjertepumpefunksjon, vil legemidlet konkurrere med AstraZenecas storselger Forxiga (dapagliflozin).

I mai ble Forxiga det første SGLT2-legemidlet som ble godkjent i behandlingen av hjertesvikt av det amerikanske legemiddelverket - FDA. FDA-godkjenningen baserte seg på positive resultater fra Dapa-HF-studien, som ble publisert iThe New England Journal of Medicine i september 2019. Den viste at Forxiga signifikant reduserte kardiovaskulær død og sykehusinnleggelse som følge av hjertesvikt, sammenlignet med standardbehandling (placebo). Forskerne fant at pasienter som fikk Forxiga hadde en 30% risikoreduksjon på første sykehusinnleggelse og en 28% reduksjon i risikoen for hjerte-kar død.

Åpner opp for andre SGLT2-hemmere

FDA-godkjenningen av Forxiga åpner opp for at også andre SGLT2-hemmere fra andre legemiddelfirmaer kan få en hjertesviktindikasjon slik Forxiga nå har fått. Dette gjelder blant annet MSD (Steglatro), Boehringer Ingelheim og Eli Lilly (Jardiance) og Janssen (Invokana). Men som alltid - det å være først ute vil være en stor fordel for AstraZeneca. Forxiga er allerede blant AstraZenecas fem bestselgere med en omsetning globalt på $1.54 milliarder i fjor. Analytikere venter at omsetningen vil øke til om lag $ 3 milliarder i 2024.

SLV vurderer Forxiga

Statens legemiddelverk gjennomfører nå en hurtig metodevurdering der de vil beslutte om Forxiga skal får den samme indikasjonsutvidelsen i Norge som den nå har fått i USA. Nå som US Food and Drug Administration (FDA) har gitt tommelen opp i USA øker sannsynligheten for en positiv beslutning også i Norge.

Hjertesvikt

Hjertesvikt er livstruende sykdom der hjertets pumpefunksjon er svekket og ikke klarer å pumpe nok blod rundt i kroppen. Man regner med at 64 millioner på verdensbasis har denne sykdommen og at minst halvparten av disse har redusert hjertepumpefunksjon (ejeksjonsfraksjon) og som Forxiga nå har blitt godkjent for å behandle i USA.

Som et resultat av nedsatt pumpefunksjon vil enkelte organ få redusert blodtilførsel, hvorav kroppen responderer med å aktivere ulike kompensasjonsmekanismer. Dette er grunnlaget for symptomene ved hjertesvikt, som kjennetegnes ved tung pust og nedsatt fysisk yteevne. Det er flere tilstander som kan forårsake hjertesvikt, deriblant koronar hjertesykdom (eksempelvis et gjennomgått hjerteinfarkt) eller mangeårig høyt blodtrykk. Tilstanden er alvorlig og fører til nedsatt livskvalitet, hyppige sykehusinnleggelser og økt dødelighet. Man regner med at halvparten av pasientene som får diagnosen hjertesvikt vil dø i løpet av fem år etter diagnose. Alvorlighetsgraden av hjertesvikt kan videre klassifiseres i fire kategorier (NYHA I-IV), hvorav NYHA IV er den mest alvorlige. Forekomsten av hjertesvikt er aldersavhengig, og som et resultat av en stadig eldre befolkning i Norge øker prevalensen av hjertesvikt. Prevalensen i Norge hos den voksne befolkningen anslås til å være 2 %, hvor prevalensen for befolkningen over 64 og 74 år estimeres til henholdsvis 6 % og 10 %, der sykdommen er en hovedårsak til sykehusinnleggelser blant de over 65.

Kilde: Statens Legemiddelverk og AstraZeneca

Powered by Labrador CMS