Legemidler og biotek,   Kliniske studier

ESC oppsummert: - Den første studien med effekt på hjertesviktpasienter med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF)

- Resultatene fra EMPEROR-Preserved studien er ikke mindre enn banebrytende og praksisendrende. Slik oppsummerer kardiologiprofessor Dan Atar EMPEROR-Preserved studien.

Publisert

Studien viser at SGLT2-hemmeren Jardiance (empagliflozin) forbedrer prognosen til hjertesviktpasienter med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF). Studien ble presentert på den europeiske hjertekongressen ESC og samtidig publisert i New England Journal of Medicine. 6000 pasienter deltok i studien. Etter median 26 måneder var 13,8 prosent av Jardiance-pasientene døde av kardiovaskulære årsaker eller ble innlagt på sykehus på grunn av hjertesvikt versus 17,1 prosent av pasientene i placebogruppen. Denne effekten var hovedsakelig knyttet til en lavere risiko for sykehusinnleggelser som følge av hjertesvikt i Jardiance-gruppen. Effekten var upåvirket av om pasientene hadde diabetes eller ikke. - Resultatene fra EMPEROR-Preserved studien er ikke mindre enn banebrytende og praksisendrende, mener Dan Atar.

Du kan se hele vår dekning av ESC 2021 her.

Hjertesvikt med bevart hjertepumpefunksjon (HFpEF) har blitt beskrevet som diagnosen med det største udekkede behovet innen kardiovaskulær medisin basert på prevalens, dårlige utfall og fravær av klinisk dokumentert behandling. HFpEF rammer 50 prosent av pasientene med hjertesvikt, deriblant store undergrupper som eldre kvinner. - For første gang ser vi et legemiddel med signifikant positiv effekt på denne behandlingskrevende diagnosen. Nå har vi for første gang et legemiddel som fungerer for disse pasientene, sier Atar.

I juni fikk empagliflozin markedsføringstillatelse for for behandling av hjertesviktpasienter med redusert hjertepumpefunksjon (HFrEF). Med dataene fra EMPEROR-Preserved studien som kom på fredag vil SGLT2-hemmeren sikte mot en ny indikasjon - denne gangen for hjertesvikt med bevart hjertepumpefunsjon (HFpEF).

Den Europeiske kardiologiforeningen (ESC) anbefaler også at SGLT2-hemmerne Jardiance (empagliflozin) og Forxiga (dapagliflozin) tas i bruk for å behandle hjertesviktpasienter som har redusert hjertepumpefunksjon (HFrEF).

Professor i kardiologi Dan Atar oppsummerer den europeiske hjertekongressen ESC 2021 sammen med HealthTalks redaktør Hans Anderssen. Foto: HealthTalk
Powered by Labrador CMS