Helse og livsstil

Forskere fra University of Glasgow analyserte journalene til nesten 4000 skotske mødre med diabetes. De fant at et høyt blodsukkernivå hos gravide diabetikere er en "risikofaktor" som øker faren for dødfødsel.

Kvinner med diabetes har høyere risiko for dødfødsler

Kvinner med diabetes-2 har over fire ganger større sannsynlighet for å få en dødfødt baby enn de som ikke har diabetes, viser en ny studie.

Publisert

På verdensbasis skjer det over 2,6 millioner dødfødsler hvert år. I internasjonal sammenheng er det få dødfødsler i Norge. I Norge var det i 2014 totalt 263 dødfødte av 60.026 fødte, det vil si 4,4 dødfødsler per 1000 graviditeter.

Forskere fra University of Glasgow analyserte journalene til nesten 4000 skotske mødre med diabetes. De fant at et høyt blodsukkernivå hos gravide diabetikere er en "risikofaktor" som øker faren for dødfødsel. Fra tidligere er det kjent at røyking, overvekt og høy alder øker faren for dødfødsel.

Trenger hjelp

Studien fant dessuten at dersom kvinnene med diabetes også hadde høy BMI, så økte risikoen for dødfødsel ytterligere. Forskere fant også at en tredjedel av alle dødfødsler hos kvinner med diabetes skjedde etter at fosteret var fullt utviklet.

- Det er viktig at vi som helsepersonell finner bedre måter å støtte kvinner i deres fruktbare alder for å optimalisere vekt og blodsukker, slik at når kvinnene går inn i et svangerskap er de bedre forberedt - slik at risikoen for uheldige utfall reduseres. Det er viktig at kvinner med diabetes er oppmerksom på dette, og har tilgang til rådgivning før og under svangerskapet, sier Dr. Sharon Mackin, som ledet studien.

- Kvinner med diabetes bør ta kontakt med sin diabetesklinikk straks de får en positiv graviditetstest slik at vi kan se og støtte dem så tidlig som mulig, sier hun.

Sette i gang fødselen tidligere?

Studien konkluderer at å sette i gang fødselen tidligere er å betrakte som "et godt alternativ", men det understrekes at det er behov for mer forskning før konkrete anbefalinger om optimal timing blir gjort.

- Spørsmålet som må stilles er om vi bør sette i gang fødslene tidligere hos kvinner med diabetes for å forebygge dødfødslene. Vi vet ikke svaret på dette så det optimale tidspunktet for fødsel hos slike graviditeter er ikke klar, sier Dr. Mackin.

Studien analyserte 5 392 babyer født av 3 847 mødre med diabetes i Skottland i tidsrommet april 1998 til juni 2016.

Mødre med diabetes type 1 hadde mer enn tre ganger så stor sannsynlighet for å få et dødfødt barn, mens de med type 2 hadde over fire ganger større sannsynlighet.

Dødfødselstratene var 16,1 per 1000 fødsler hos kvinnene med diabetes type 1 og 22,9 per 1000 fødsler i type 2 diabetes, sammenlignet med 4,9 per 1000 fødsler i befolkningen generelt.

Kvinner med type 1-diabetes som hadde opplevd dødfødsler hadde et blodsukkernivå som var høyere enn gjennomsnittlig gjennom hele svangerskapet, For de med Type 2-diabetes var blodsukkernivået før svangerskapet en viktigere forklaringsfaktor for dødfødsel.

Studien fant også ut av det var babyer med den høyeste og laveste fødselsvekten som var mest utsatt.

- De fleste kvinner med diabetes har sunne graviditeter og sunne babyer, men denne forskningen forsterker viktigheten av å hjelpe kvinner med å håndtere blodsukkernivået hvis de planlegger en graviditet, slik at vi kan redusere risikoen for komplikasjoner så mye som mulig, sier Dr. Emily Burns. Hun er leder for forskningskommunikasjon i Diabetes UK, som er den britiske diabetsforeningen.

-Et viktig grep for å redusere risikoen for dødfødsler for kvinner med diabetes type 2 og som er overvektige, er å gå ned i vekt. Vi trenger mer forskning for å finne bedre måter å forutsi hvem som er mest utsatt for komplikasjoner under graviditet, slik at vi kan hjelpe de som trenger det mest, sier Dr Burns.

Om dødfødsler

  • En dødfødsel er definert som fødsel av et barn som ikke viser livstegn fra og med svangerskapsuke 22.
  • Dersom barnet fødes dødt før dette, kalles det senabort.
  • De fleste dødfødsler skjer i siste tredjedel av svangerskapet, før fødselen starter.
  • En dødfødsel kan ramme hvem som helst, og man vet ennå lite om hvorfor tilsynelatende friske barn dør i mors liv.
  • Ca. halvparten av barn som er dødfødte er veksthemmet og/eller har vært syke.
  • I ca. 25 prosent av dødfødslene i Norge finner man ingen årsak til dødsfallet.
  • Flere gutter enn jenter fødes døde.
  • Hvert år opplever 200 norske kvinner at barnet deres dør mot slutten av svangerskapet.

Kilde: Landsforeningen Uventet barnedød/WHO

Forekomst av dødfødsler

Et normalt svangerskap varer i 40 uker, og fødselen regnes å være til rett tid dersom den skjer i perioden 38-42 uker. Dersom et foster dør i mors liv etter 22 fullgåtte svangerskapsuker, eller fosteret veier mer enn 500 gram, kalles dette en dødfødsel. Dersom fosteret dør tidligere enn 22 svangerskapsuker, kalles det en abort. Grensen på 22 uker er valgt fordi ingen barn som er født før 22. svangerskapsuke er i stand til å overleve utenfor livmoren, selv med verdens mest avanserte nyfødtmedisin.

Dødfødsel forekommer i cirka 0,3 prosent -0,4 prosent av graviditeter. I Norge var det i 2014 totalt 263 dødfødte av 60.026 fødte, det vil si 4,4 dødfødsler per 1000 graviditeter.

Kilde: NHI.no

Powered by Labrador CMS