Legemidler og biotek

Legemiddelselskaper øker produksjonen av malariapillen som Trump vil ha som coronavirusbehandling

Legemiddelselskapene Teva og Mylan øker produksjonen av en malariamedisin som mange nå fester sin lit til vil kunne brukes i behandlingen av pasienter med covid-19. Malariapillen har vært i bruk siden 1950-tallet.

Publisert

Mylan kan spille en sentral rolle i leveransene av Plaquenil, og forteller at de forventer å starte leveranser av legemidlet i midten av april og kan øke produksjonen slik at de kan dekke behovet til å behandle 1,5 millioner pasienter.

Plaquenil brukes i dag i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria. Mange nordmenn har hamstret immunmodulatoren Plaquenil, slik at Legemiddelverket i forrige uke måtte innføre rasjonering. I tillegg til å ha en direkte antiviral effekt, undertrykker hydroksyklorokin produksjonen og frigjøringen av proteiner som er involvert i inflammatoriske komplikasjoner av flere virussykdommer.

Flere andre selskaper gjør seg nå klarer til å starte produksjon av Plaquenil, som er et generisk legemiddel. Det betyr at patentet er gått ut slik at det er fritt fram for legemiddelselskaper å produsere det. Konkurransen betyr at prisen for slike generiske legemidler blir svært lav.

Vil donere

Teva sier de vil donere 6 millioner tabletter av Plaquenil (hydroksyklorokin) til sykehus innen utgangen av måneden. Novartis sier de vil donere inntil 130 millioner doser hvis den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA godkjenner Plaquenil til bruk mot covid-19. Bayer sier de vil donere 3 millioner tabletter.

Plaquenil er ikke foreløpig godkjent til å behandle COVID-19, og Donald Trump sa feilaktig på en pressekonferanse i forrige uke at Plaquenil var FDA-godkjent.

Plaquenil testes i USA, Kina, Australia, Frankrike og Spania. Et fransk team sa tirsdag at de første resultatene fra en 24-pasienter-studie med Plaquenil viste at 25% av pasientene som fikk legemidlet fremdeles hadde coronavirus etter seks dager, sammenlignet med 90% av pasientene som fikk placebo.

Andre legemidler testes

En rekke legemiddelprodusenter, blant annet Johnson & Johnson, Sanofi og Moderna jobber nå med å utvikle vaksiner. Men en vaksine vil ikke være tilgjengelig før om 12 til 18 måneder. Den første kliniske studien på mennesker begynte denne uken i regi av Moderna.

Eksisterende medisiner er derfor en sentral mellomløsning, men det gjenstår at en slik medisin skal bli godkjent av legemiddelmyndighetene. Før det skjer vil slike medisiner ikke være allment tilgjengelig i behandlingen.

I tillegg til Plaquenil er det store forhåpninger til Gileads Remdesivir. Nå pågår det pasientstudier på en rekke sykehus - deriblant på Oslo Universitetssykehus og Haukeland Universitetssykehus - der man prøver å finne ut om Remdesivir har effekt på covid 19.The New England Journal of Medicine beskrev tidligere denne måneden hvordan medikamentet ble brukt på den første pasienten som ble smittet av det nye coronaviruset i USA.

Mens Plaquenil gis i form av en pille, gis Remdesivir som infusjon over flere dager. HealthTalk har også skrevet at det nå pågår kliniske forsøk for å finne ut om det billige generiske blodtrykkdslegemidlet Cozaar (losartan) har effekt på pasienter med covid-19.

Powered by Labrador CMS