Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Antistoffer blokkerer et virus fra å komme inn i en kroppscelle, immunforsvaret forsvarer kroppen mot infeksjoner og sykdommer - Ilustrasjonsfoto

Roche sikrer avtale med Atea Pharmaceuticals for å utvikle en potensiell behandling for COVID-19-pasienter

Roche har inngått en avtale på 350 millioner dollar med Atea Pharmaceuticals om enerett til å utvikle og selge en potensiell COVID-19-behandling utenfor USA. - Hvis de pågående studiene viser en klinisk relevant effekt, så kan legemidlet som foreløpig går under navnet AT-527 hjelpe til med å behandle pasienter tidlig, redusere utviklingen av infeksjonen og bidra til å redusere den totale belastningen på sykehusene.

Publisert

Det sier Karsten Bruins Slot, som er lege og medisinsk direktør i Roche Norge.

Den orale antivirale legemidlet AT-527, er for tiden i kliniske fase II studier. Studiene pågår ikke ved noen norske sykehus.

Resultatene av studiene vil gi et klarere bilde av om AT-527 er effektiv i COVID-19, men Roche har allerede sett nok til å satse 350 millioner dollar og forplikte seg til milepæler og royalties. Dette sikrer Roche rettighetene til AT-527 utenfor USA. Atea vil beholde ansvaret for distribusjon av legemidlet i USA, selv om det har en mulighet til å be om støtte fra Roche sitt selskap Genentech.

For kort tid siden inngikk det norske biotekselskapet Vaccibody en avtale med avtale verdt opptil 6,7 milliarder kroner med Genentech.

Skal fremskynde den kliniske utviklingen

Samarbeidet mellom Roche og Atea Pharmaceuticals har som mål å fremskynde den kliniske utviklingen og produksjonen av en ny antiviral behandling. AT-527, som tas oralt er designet for å hemme RNA-polymerase, et enzym som er viktig for replikasjon av RNA-virus som for eksempel SARS-CoV-2. Videre skal sikkerheten og effekten behandlingen undersøkes. Det er også et mål å legge til rette for at dette potensielle behandlingsalternativet skal kunne nå ut til pasienter over hele verden så raskt som mulig.

Trenger effektiv behandling

En vaksine mot Covid-19 er fortsatt ikke godkjent, og er mange måneder unna en bred distribusjon. Inntil da, og trolig også etterpå, vil det være viktig å ha effektive behandlinger for Covid-19. Få medisiner er godkjent for dette formålet. I forrige viste en WHO-studie at et av de mest lovende legemidlene remdesivir hverken har effekt på dødelighet eller på antall pasienter som trenger respiratorbehandling.

Optimistisk

Roche Norge sin medisinsk direktør Karsten Bruins Slot er tydelig optimistiske med hensyn til AT-527s potensiale.

- COVID-19-pandemien har vist det store behovet for ny antiviral behandling. AT-527 har potensial til å være den første orale antivirale behandlingen av COVID-19-pasienter, både i sykehus og utenfor sykehusmiljøet. Den har også potensial til å brukes forebyggende etter at en person har blitt eksponert for SARS-CoV-2 viruset. Hvis de pågående studiene viser en klinisk relevant effekt, så kan AT-527 hjelpe til med å behandle pasienter tidlig, redusere utviklingen av infeksjonen og bidra til å redusere den totale belastningen på sykehusene, sier Bruins Slot.

Optimist: - - COVID-19-pandemien har vist det store behovet for ny antiviral behandling. AT-527 har potensial til å være den første orale antivirale behandlingen av COVID-19-pasienter, både i sykehus og utenfor sykehusmiljøet, sier Karsten Bruins Slot, som er lege og medisinsk direktør i Roche Norge.

Om AT-527

AT-527 er en utprøvende, oralt administrert antiviral medisin som har vist aktivitet mot flere RNA-virus. AT-527 ble designet for å hemme RNA-polymerase, et enzym som er viktig for replikasjon av RNA-virus som for eksempel SARS-CoV-2. Antiviral aktivitet og sikkerhet av AT-527 er demonstrert i fase 2 kliniske studier av pasienter med hepatitt C og i prekliniske in vitro-analyser av SARS-CoV-2 viruset. AT-527 er ennå ikke godkjent for noen indikasjon i USA eller Europa.

Powered by Labrador CMS