Legemidler og biotek

Tre Ullevål-ansatte smittet av coronaviruset - 50 i karantene, 400 pasienter skal testes

Oslo universitetssykehus forteller at tre ansatte ved øyeavdelingen er virussmittet . Over 50 ansatte er satt i karantene. Sykehuset vil teste 400 pasienter som har vært behandlet på Øyeavdelingen siden smitten oppstod.

Publisert

15 personer har fått påvist coronaviruset i Norge. Tre av dem er ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus. Den første, en lege ved avdelingen, ble bekreftet smittet fredag.

Alle pasienter som har vært på øyeavdelingen i perioden mandag 24. februar til fredag 28. februar er blitt oppfordret til «å holde seg hjemme og begrense sosial kontakt». Sykehuset kartlegger hvem som kan være utsatt for smitte vil kontakte disse.

Pasienter som har vært ved Øyeavdelingen denne uken kan ringe 22119000 for nærmere informasjon. Telefonene holder åpent til kl 23.30 lørdag kveld.

I tillegg kan Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015 benyttes.

Tre ansatte ved øyeavdelingen er smittet

På en pressekonferanse i dag klokken 17 fortalte medisinsk fagdirektør ved sykehuset, Hilde Myhren at sykehuset nå har tre ansatte ved øyeavdelingen som er bekreftet smittet. De to siste smittede har ikke vært utenlands og har derfor mest sannsynlig blitt smittet på sykehuset.

– Det er sannsynlig at de to er smittet av den første ansatte som var smittet hos oss, sier Myhren.

Les også: Norsk teknologi kan bekjempe corona-viruset

Flere enn 50 ansatte er satt i karantene. De må bli der i 14 dager. Myhren er usikker om de må gjennomgå en test før de igjen kan oppta sitt arbeid på sykehuset.

– Arbeidet nå går på å spore opp om det er andre smittede. Det er tatt prøver av 28 ansatte, forteller hun.

Myhren sier de har ringt til rundt 200 pasienter, men ytterligere 200 pasienter må kontaktes. – For å begrense trykket på legevakten har sykehuset to biler med sykepleier som kjører ut til pasienter i Oslo for å teste dem.

Sier sykehuset har forholdt seg til Folkehelseinstituttets veiledning

Den første ansatte ved sykehuset som fikk påvist coronasmitte hadde nylig vært på ferie i utbruddsområdet i Nord-Italia. Da legen kom hjem til Norge var det allment kjent at smitte hadde brutt ut i dette området. Legen gikk på jobb på øyeavdelingen mandag og tirsdag før han eller hun utviklet lette luftveissymptomer. Legen to selv kontakt med infeksjonsmedisinsk bakvakt tirsdag morgen for å høre om det var nødvendig å bli testet etter å ha fått symptomer over natten. Men legen fikk nei og gikk på jobb. Tirsdag kveld fikk legen muskelsmerter og feber og gikk derfor ikke på jobb dagen etter. I følge Myhren er Folkehelseinstituttet sine rutiner slik at det er kun personer som vet at de har vært i kontakt med smittede som bør gå i karantene.

Den medisinske fagdirektøren ved sier at det i ettertid er lett å se at det var en uheldig avgjørelse å ikke be den ansatte om å holde seg hjemme.

Pasientombudet svært kritisk

Pasientombud Anne-Lise Kristensen reagerer i følge NRK sterkt på at Ullevål sykehus har utsatt pasienter for smittefare. Hun mener at sykehuset har utsatt pasienter for smittefare

– Jeg forventer at det er strengere krav til helsepersonell enn det er til resten av befolkningen. De skal møte pasienter i ganske møter pasienter i ganske sånne intime situasjoner, tett på. De møter pasienter som kanskje er dårlige i utgangspunktet.

Hun mener det er bra at deler av sykehusets øyeavdeling nå er stengt og sier det nå er viktig å følge ekstra godt med.

– Dette kan få følger andre steder også, hvis man ikke er ekstra årvåken og passer på at helsepersonell ikke kommer på arbeid hvis det er fare for smitte, sier hun.

Powered by Labrador CMS