Helseteknologi

Norsk teknologi kan bekjempe corona-viruset

Norway Health Tech ber helsevesenet ta i bruk ny norsk teknologi for å bekjempe coronaviruset som nå har smittet to ansatte på øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus. Næringsklyngen viser til ny forskning som viser at norsk teknologi kan drepe coronaviruset på overflater, som sikrer bedre smittevern.

Publisert

Fredag kveld ble det kjent at en ansatt ved øyeavdelingen er smittet av coronaviruset. Lørdag ble det bekreftet at nok en ansatt ved øyeavdelingen er smittet. Ullevål universitetssykehus opplyser at det er en nær kollega av den første smittede som er smittet, og at det er gjort tester av andre ansatte i arbeidsmiljøet. Poliklinikken på øyeavdelingen er lørdag stengt og behandlingene avlyst på grunn av situasjonen. Sykehuset ringes nå ned av pasienter som har vært innom avdelingen. Poliklinikken er vanligvis åpen for akutt hjelp i helgene.

- Vi kan ikke bekjempe nye virus med gårsdagens teknologi. Nå når viruset har kommet til Norge er det avgjørende å sikre godt smittevern slik at færrest mulig blir smittet, sier Kathrine Myhre, administrerende direktør i Norway Health Tech.

Viruset kan fjernes på 1 minutt

Hun viser til en artikkel i Heath Care Infection Society som slår fast at hydrogenperoksid effektivt dreper coronaviruset. Health Care Infection Society er en gruppe bestående av over 1000 eksperter som jobber med forebygging og kontroll av infeksjoner. Forskningsartikkelen bygger på over 20 kliniske studier.

-Artikkelen viser at det bare tar 1 minutt å fjerne corona-viruset fra enhver flate med teknologi og hydrogenperoksid. Likevel legges ikke hydrogenperoksidbasert smart-teknologi med i verktøykassa til norsk helsevesen, sier Myhre.

Coronaviruset kan overleve opp til 9 dager på ulike flater

- Tiden for manuell vask av flater på sykehus er over. Vi trenger ny teknologi og bedre løsninger for å sikre best mulig smittevern. Det absurde er at vi har teknologi her i Norge som desinfiserer og sikrer bedre smittevern. Vi kan potensielt avverge og begrense smitte om vi tar i bruk norsk teknologi, sier Myhre

Hun trekker frem flere selskap i klyngen som utvikler teknologiske løsninger som svarer på utfordringen. Blant den norskutviklede desinfiserings-roboten Decon-X og selskapet Resani kommer snart på markedet med ny teknologi for forbedret håndhygiene.

Norsk roboteknologi

Decon-X desinfiserer lukkede rom med hydrogenperoksid og fjerner 99,9999 prosent av virus, bakterier og sporer. I tillegg gir den beskjed til brukeren når jobben er gjort, slik at det ikke er helseskadelig for helsepersonell. Denne teknologien brukes i om lag 100 norske helseinstitusjoner.

- Nå må norske sykehus og kommuner komme på banen og innse at vi må ta i bruk teknologi som trygger befolkningen. Helsevesenet trenger flere verktøy i verktøykassa for å bekjempe coronaviruset. Og de verktøyene er Norge verdensledende i å utvikle. Det sier Bjørn Platou, daglig leder i Decon-X. Han forteller at han ser med bekymring på at coronaviruset allerede har fått de første tilfellene i Norge.

- Coronoaviruset smitter raskt og vi ser i dag mangel på medisinsk utstyr i hele verden fordi Kina ikke leverer lenger. Med hydrogenperoksid og vår teknologi kan vi blant annet desinfisere rom og verneutstyret slik at det kan gjenbrukes.

Platou mener det er viktig med godt smittevern for å forhindre nye smittede.

- Vi er klare til å hjelpe til, sammen med flere andre små bedrifter i Norge som kan sikre bedre smittevern i kommuner, på sykehjem og på sykehus.

To ansatte ved øyeavdelingen har fått påvist coronaviruset. Lørdag er poliklinikken ved avdelingen stengt, og sykehuset ber alle som har vært på avdelingen mandag til fredag om å holde seg hjemme.
Etterlyser handling: -Det finnes verdensledende norsk renseteknologi som helsevesenet kan ta i bruk nå for å bekjempe coronaviruset som nå, sier Kathrine Myhre som er administrerende direktør i Norway HealthTech
Powered by Labrador CMS