Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Spanske forskere starter nå en studie med 3000 personer fordi laboratorieeksperimenter antyder at det forhindrer coronaviruset i å reprodusere seg. - Målet med studien vår er å bremse smitten til de som har fått covid-19, sier en av forskerne.

Legemiddelverket innfører rasjonering av lovende coronamedisin - stor studie starter i Spania

De siste dagene har mange hamstret immunmodulatoren Plaquenil. Legemiddelverket mener at det skyldes at det går rykter om at denne medisinen har effekt på de som har fått sykdommen covid-19. I Spania starter nå en stor studie med 3000 pasienter der man vil finne ut om Plaquenil kan forhindre coronaviruset i å reprodusere seg.

Publisert

Plaquenil, som er utviklet av legemiddelfirmaet Sanofi, brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Legemidlet brukes også som forebyggende behandling mot malaria, men da skrives det ut på vanlig hvit resept. Det har den siste tiden vært uvanlig mange som har gått til fastlegen sin og fått forskrevet Plaquenil til forebygging av malaria.

Etter mye hamstring av Plaquenil på hvit resept til malariamedisin har Legemiddelverket derfor innført rasjonering for å forebygge legemiddelmangel for å sikre at pasienter som vanligvis får Plaquenil på blå resept får legemidlet. Fra nå av utleveres Plaquenil kun på blå resept, forteller legemiddelverket.

Legemiddelfirmaer og sykehus over hele verden jobber på høygir for teste om eksisterende legemidler kan behandle pasientene. Plaquenil (hydroksyklorokin) er forsket på i mange studier mot Covid-19. - Foreløpig resultater viser at det er svært usikkert om denne medisinen virker mot coronaviruset, sier legemiddelverket i en pressemelding.

Ble bedre med Plaquenil

Men mange nordmenn har tydeligvis fått med seg medieoppslag om at en pasient med covid-19 ble bedre etter å ha blitt behandlet med Sanofis immunmodulator Plaquenil.

Plaquenil skal testes ut i Spania

I går ble det kjent at forskere på GermansTrias i Pujol forskningsinstitutt i Barcelona vil gi en pasient med coronainfeksjon et medikament som brukes til å behandle HIV, som inneholder virkestoffene darunavir og cobicistat. Pasientens nære kontakter vil bli gitt immunmodulatoren Plaquenil, fordi laboratorieeksperimenter antyder at det forhindrer coronaviruset i å reprodusere seg.

- Målet med studien vår er å bremse smitten til de som har fått covid-19, sier sa Oriol Mitja, forsker ved GermansTrias i Pujol forskningsinstitutt.

Store forventninger til Ebolamedisin

Det er også store forventninger til det antivirale legemidlet Remdesivir, og Oslo universitetssykehus (OUS) har søkt produsenten Gilead om å få teste legemidlet på norske pasienter. Remdesivir er en eksperimentell medisin mot ebola som ikke er godkjent for rutinemessig behandling for noen sykdommer per i dag.

Les også:Oslo universitetssykehus vil teste ut ebolamedisinen Remdesivir på coronasmittede

– Det er bare ett medikament vi tror kan ha reell effekt, og det er Remdesivir, sa Bruce Aylward, assisterende direktør i Verdens helseorganisasjon (WHO), tidligere denne uken.

Plaquenil er utviklet av legemiddelfirmaet Sanofi og brukes i behandling av kroniske sykdommer som revmatisme og Sjøgrens sykdom. Nå vil spanske forskere teste ut om Plaquenil har effekt på covid-19
Plaquenil kommer i tablettform.
Powered by Labrador CMS