Legemidler og biotek

Et amerikansk forskerteam fra John Hopkins University i USA analyserte kjente sykdomstilfeller fra Kina og andre land for å forstå mer om sykdommen. De fant at inkubasjonstiden er i gjennonsnitt fem dager

Ny studie: Coronaviruset har en inkubasjonstid på fem dager

Det tar i gjennomsnitt fem dager fra smitte til man får symptomer på coronavirus.

Publisert

Covid-19-sykdommen, som kan forårsake feber, hoste og pusteproblemer, sprer seg over hele verden og har allerede rammet mer enn 111 000 mennesker.

Et amerikansk forskerteam fra John Hopkins University i USA analyserte kjente sykdomstilfeller fra Kina og andre land for å forstå mer om sykdommen.

De fant at Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er fem dager. De fleste som blir smittet av coronaviruset og får sykdommen covid-19, viser altså symptomer fem dager etter smitte.

Les også: Norge kan gå tom for viktige legemidler - regjeringen stanser all eksport

De som er symptomfrie på dag 12 vil sannsynligvis ikke få symptomer, men de kan fortsatt være smittebærere, fremgår det av en artikkel i Annals of Internal Medicine.

for influensa er inkubasjonstiden fra smitte til symptomer i følge FHI vanligvis to dager, men varierer fra en til fire dager. Man er smitteførende fra dagen før symptomene viser seg og i tre-fem dager etterpå.

Hvis de følger denne veiledningen - som allerede er i bruk blant annet Storbritannia, USA og Norge - anslås det at for hver 100 individer som er karantene i to uker, vil en av dem utvikle symptomer etter å ha kommet ut av karantene.

Prof Justin Lessler, fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, har ledet forskningen og sier at funnene gir de beste estimatene vi har så langt og baserer sine funn på 181 tilfeller totalt. Han sier at det fortsatt er mye å lære om viruset.

Det er fremdeles usikkert hvor mange som utvikler symptomer - studien analyserte ikke dette.

Eksperter tror de fleste som får infeksjonen bare vil få en mild sykdom. Noen vil være asymptomatiske, det vil si at de vil bære viruset, men ikke oppleve noen symptomer.

Men sykdommen kan være veldig alvorlig og til og med dødelig for noen - typisk eldre mennesker med med en kronisk sykdom.

Professor Jonathan Ball, ekspert på molekylær virologi ved University of Nottingham, sier at studien bekrefter at inkuberingen og derfor karantene for det nye coronaviruset for langt de fleste tilfeller vil være opp til 14 dager.

Den beste måten å beskytte deg selv og bidra til å forhindre spredning av viruset er å:

  • Unngå nærkontakt med syke personer. Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer
  • Unngå å berøre øynene, nesen og munnen med hender som ikke er vasket
  • Host/nys i et papirtørkle, som kastes etterpå og vask hendene
  • Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.
Powered by Labrador CMS