Legemidler og biotek,   Blodkreft

Diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL) er en en type non-Hodgkin lymfom. Nå er Polivy ett skritt nærere en markedsføringstillatelse i Europa for behandling av pasienter med tidligere ubehandlet DLBCL.

Polivy anbefales som førstelinjebehandling av lymfom

Ekspertene til det Europeiske legemiddelbyrået EMA anbefaler at EU godkjenner Polivykombinasjon til pasienter med tidligere ubehandlet diffust storcellet B-celle lymfom (DLBCL)

Publisert

Anbefalingen baserer seg på resultater fra fase 3-studien POLARIX. Den viser at Polivy (polatuzumab vedotin) i kombinasjon med R-CHP kjemoterapi (rituximab, cyklofosfamid, doksorubicin og prednison) reduserer risiko for sykdomsprogresjon, tilbakefall eller død med 27 prosent hos pasienter med tidligere ubehandlet DLBCL, sammenlignet med standardbehandlingen R-CHOP (rituximab, cyklofosfamid, doksorubicin, vinkristin og prednison). Pasientene ble fulgt opp median 28 måneder.

Omlag 370 personer i Norge får diffust storcellet B-celle lymfom hvert år. Det er den vanligste formen for Non-Hodgkins lymfom, og er en aggressiv kreftform. Rundt 40 prosent av pasientene får tilbakefall, med dårligere prognoser og begrensede behandlingsmuligheter.

Rundt 40 prosent av pasientene med DLBCL får tilbakefall etter innledende behandling, så å øke responsen i førstelinje har potensial til å gi store fordeler for pasientene, sier Roche sin medisinske direktør Levi Garraway. - Flere behandlingsalternativer er nødvendig for å øke pasientenes mulighet for kurasjon, og vi ser frem til å bringe denne nye Polivy-kombinasjonen til personer med DLBCL så snart som mulig, legger han til.

POLARIX-studien ble presentert på ASH 2021, det årlige møtet til American Society of Hematology. Dataene ble samtidig publisert i The New England Journal of Medicine.

Studien viser at blant pasienter med tidligere ubehandlet DLBCL, var risikoen for sykdomsprogresjon, tilbakefall eller død (PSF) lavere blant de som fikk pola-R-CHP (76.7%) enn blant de som fikk R-CHOP (70.2%). Hazard ratio var 0.73.

-Selv om studien viser en signifikant fordel i progresjonsfri overlevelse klarte den ikke å vise en fordel i totaloverlevelse (OS), fortalte overlege Marianne Brodtkorb til HealthTalk da vi intervjuet henne under konferansen.

En av POLARIX-forskerne - dr. Gilles Salles fra Memorial Sloan Kettering - forklarte at forekomsten av nye lymfombehandlinger kan være en årsak til manglende OS-fordel. Dessuten var 88 prosent av pasientene i begge studiearmer fortsatt i live etter 28 måneder median oppfølging.

Første på over 20 år

- Dette er den første behandlingen på mer enn 20 år som viser en slik forbedret effekt for personer med diffust storcellet B-celle lymfom i førstlinje, fortalte sa medisinsk direktør i Roche Norge Anne Bee Hegge til oss under ASH 2021. - Resultatene fra POLARIX-studien gir håp om bedre behandlingsmuligheter i førstelinjebehandling av DLBCL, og med en bivirkningsprofil som er sammenlignbar med dagens behandling, sa hun.

Etter et ja fra EU må må Beslutningsforum si ja til å innføre legemidlet før det kan tilbys norske pasienter.

Polivy ble i januar i fjor innført av Beslutningsforum i kombinasjon med rituksimab og bendamustin til pasienter med tilbakevendende eller behandlingsresistent diffust storcellet B-cellelymfom som ikke er aktuelle for høydosebehandling med autolog stamcellestøtte.

Et antistoff-legemiddel-konjugat

Polivy er et antistoff-legemiddel-konjugat (ADC), en klasse kreftmedisiner som kombinerer et målrettet monoklonalt antistoff som leverer en cytotoksisk cellegift (nyttelast). Når antistoffet binder seg til kreftcellen, utløser den antistoffet, sammen med kjemoterapien. Legemidlet hemmer spesifikt celledeling av CD79b-positive maligne B-celler.

Polivy utvikles også i kombinasjon med Roche og AbbVies Venclyxto (venetoclax) i DLBCL og andre former for Non Hodgins Lymfom og sammen med den Roche eksperimentelle CD20xCD3 bispesifikke antistoffer – mosunetuzumab og glofitamab – i ulike blodkreftformer.

I Norden deltar dessuten norske klinikere og pasienter i POLARBEAR studien. Dette er en førstelinjebehandling som tester ut Polivy på eldre ubehandlede pasienter. Studien sammenlikner Polivy + R-miniCHOP med R-miniCHOP til eldre pasienter med DLBCL. Resultatene fra denne studien kommer i løpet av neste år.

Overlege Marianne Brodtkorb sa under ASH 2021 at det er gledelig at den nye kombinasjonsbehandlingen kan vise til bedre effekt på progresjonsfri overlevelse enn dagens standardbehandling i førstelinje. Men hun vil avvente lengre oppfølgingsdata for å kunne fastslå at remisjonene av pola-R-CHP er varige. Foto: HealthTalk

Dette er POLARIX-studien

POLARIX er en randomisert dobbeltblind, placebokontrollert, internasjonal fase 3-studie som evaluerer effekt og sikkerhet av et modifisert regime av Polivy (polatuzumab vedotin) med MabThera® (rituximab), cyklofosfamid, doksorubicin og prednisolon (R-CHP) sammenlignet med dagens standardbehandling (R-CHOP) for personer med nylig diagnostisert og ubehandlet diffust storcellet B-celle lymfom. Pasienter i alderen 18 til 80 år ble tilfeldig tildelt i forholdet 1:1 for å motta seks sykluser med enten pola-R-CHP eller R-CHOP, pluss to sykluser med rituximab alene. Det primære endepunktet var etterforsker-vurdert progresjonsfri overlevelse. Sekundære endepunkter inkluderte totaloverlevelse og sikkerhet.

medisinsk direktør i Roche Norge, Anne Bee Hegge Foto: Roche
En illustrasjon av antistoff-legemiddel-konjugatet Polivy - et målrettet monoklonalt antistoff som leverer en cytotoksisk cellegift (nyttelast)
Powered by Labrador CMS