Legemidler og biotek

Skjerper tiltakene: Alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte må nå holde seg hjemme i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Reiserådene skjerpes også inn.

155 smittet - Helsedirektoratet skjerper tiltakene for å hindre smitte

Nå skjerper Helsedirektoratet corona-tiltakene: Alle som har vært på reise i områder med vedvarende coronasmitte i utlandet, bør holde seg hjemme i 14 dager uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Publisert

Det er det nye rådet fra Helsedirektoratet for å begrense spredningen av viruset i Norge. Det kom frem på en pressekonferanse i kveld. Helsedirektoratet skjerper nå tiltak for å hindre smitte i Norge, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen. Alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte må nå holde seg hjemme i 14 dager, uavhengig av om de har symptomer.

Dette omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre

Les også: Norge kan gå tom for viktige legemidler - regjeringen stanser all eksport

Smitteutbruddet i Nord-Italia er fortsatt den største kilden til smitte i Norge. I tillegg er flere personer blitt smittet hjemme i Norge. FHI har nå utvidet listen over områder med utbredt smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma.

Italia er det landet i Europa som er hardest rammet av coronaviruset. Lørdag kveld kom oppdaterte tall som viser at 5883 er blitt smittet, og hele 233 er døde. Det betyr at det ble registrert over 1200 nye smittetilfeller på bare ett døgn.

Her er fareområdene

Anbefalingen om å holde seg hjemme i 14 gjelder for dem som har reist i disse områdene.

  • Hubei-provinsen i Kina
  • Iran
  • Sør-Korea
  • Nord-Italia: Regionene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna og Piemonte, Valle d'Aosta, Liguria, Marche, Trentino-Alto Adige, Friuli Venezia Giulia, Toscana, Umbria og Abruzzo.

Flere land både i og utenfor Europa rapporterer imidlertid om en økning av tilfeller derfor kan listen over land og områder som krever karantene fort bli utvidet.

Smittevernrådene til FHI er også klare: De fraråder reise til områder med utbredt smittespredning.

Helsedirektoratet fraråder også håndhilsing som et tiltak for å begrense smittespredning. – Jeg anbefaler alle aktører i helse og omsorgstjenesten nå søker å finne alternative løsninger til håndhilsing. Jeg mener også det er klokt i alle sammenhenger at vi utviser forsiktighet med håndhilsing og klemming, sier Guldvog.

Anbefalingen er gjort av et føre-var-hensyn

– Vi må ta hensyn til sårbare grupper. Det har vært et stort smittepress fra blant annet nord-Italia og vi ønsker å bidra til risikoen for smitte tas ytterligere ned, utdyper Guldvog.

Anbefalingen har tilbakevirkende kraft. Det vil si at alle som har kommet hjem fra områder med vedvarende smitte i løpet av de siste fjorten dagene, bør holde seg hjemme til det har gått fjorten dager etter hjemkomst.

Vi må ta hensyn til sårbare grupper. Det har vært et stort smittepress fra blant annet nord-Italia og vi ønsker å bidra til risikoen for smitte tas ytterligere ned, utdyper Helsedirektør Bjørn Guldvåg (tv)
Powered by Labrador CMS