Politikk

Statsrådposten for eldre- og folkehelse legges ned og overføres til helseminister Bent Høie. Her er han sammen med avtroppende eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes.

Ble ingen suksess - Høie tar tilbake eldre- og og folkehelsepolitikken

Med Fremskrittspartiet ute av regjeringen, forsvinner også statsrådposten for eldre- og folkehelse. Ansvaret for dette politikkområdet går tilbake til helseminister Bent Høie.

Publisert

Da KrF gikk inn i regjeringen for ett år siden, ble det opprettet en egen statsrådspost for eldre- og folkehelse. Slike departementer kalles også "tulledepartement" fordi som er blitt betegnelsen på statsråder som ikke ikke har et eget departement. Det ble altså ikke et eget departement, men posten inngikk i Bent Høies Helsedepartement.

Denne statsrådsposten var derfor en “juniorpost” og en av de med konstitusjonelt lavest status. Ikke sjelden er dette poster som etableres for å synliggjøre en bestemt satsning, en hjertesak eller rett og slett for å få statsrådskabalen til å gå opp. Som regel blir slike statsrådsposter avviklet, og de blir i etterkant sjelden sett på som særlig vellykket.

Den første eldre- og folkehelseministeren var Åse Michaelsen. Hun klarte aldri å løfte dette politikkfelt over den politiske horisonten. Etter et drøyt år overtok Sylvi Listhaug. Hun ble svært synlig og kritisert for denne uttalelsen;

“Jeg mener folk skal få lov til å røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil. Myndighetene kan gjerne informere, men folk vet stort sett hva som er sunt og hva som ikke er sunt, tror jeg."

Det toppet seg da bilder av Listhaug med røyk og brus i hver hånd gikk i medier verden over, hos blant annet Daily Mail og BBC.

- Satt folkehelsearbeidet tilbake 10 år

- Hun har satt arbeidet med folkehelse ti år tilbake. Dette er pinlig for Norge, som har vært en pådriver for globalt forebyggende helsearbeid, sa Carl-Erik Grimstad, som er Venstres helsepolitiske talsmann.

For under en måned siden tok Terje Søviknes over jobben. Han rakk ikke å bli varm i trøya, men hadde klare ambisjoner for å markere eldre- og folkehelse positivt på den politiske dagsorden.

Nå er det bare tre partier, Høyre, Venstre og Kristelig folkeparti tilbake i regjeringen, og da er denne statsrådsposten overflødig.

Det synes klart at dette var en statsrådspost som ble opprettet for å få regjeringskabalen til å gå opp. Den ble heller aldri en politisk plattform for å vinne flere FrP-velgere.

Powered by Labrador CMS