Legemidler og biotek

- Vi forventer en relativt “skarp økning» i antall rapporterte tilfeller av coronasmitte fremover, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg. I kveld holdt FHI, Helsedirektoratet og helseminister Bent Høie en felles pressekonferanse.

Kraftig økning i antall smittede: Vil nekte innreise fra smitterammede land

489 personer har nå testet positivt på coronavirus i Norge. Bare det siste døgnet har FHI fått rapportert at ytterligere 212 personer har testet positivt. - Norge innfører nå begrensninger på innreise fra områder med høy smitterisiko, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Publisert

Bare minutter etter at WHO erklærte Covid-19 en pandemi holdt FHI, Helsedirektoratet og helseminister Bent Høie en felles pressekonferanse.

WHO opplyser at nå er over 118.000 tilfeller i 114 land. 4291 mennesker har dødd.

Venter en kraftig økning i tallet på smittede

I Norge har nå 489 testet positiv på covid-19, en økning på 212 i siste døgn. Gjennomsnittsalderen er 46 år og 2/3 er menn. - Det har vært en kraftig økning fra de som har kommet hjem fra skiferie i Østerrike og de fleste nye som er smittet har kommet derfra eller har nærstående som de har smittet, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

- Vi forventer en relativt “skarp økning» i antall rapporterte tilfeller av coronasmitte fremover, sier hun. - Vi forventer flere innleggelser i dagene og ukene som kommer og det kommer til å bli flere som vil trenge intensiv behandling, sier hun. I dag kom nyheten at Sverige har fått sitt første corona dødsfall og Stoltenberg sier at vi også må forvente dødsfall i Norge.

Vi har også avdekket smitte i samfunnet som ikke kan spores ut av landet, sier Stoltenberg.

Norge er blant de landene som gjennomfører flest tester for covid-19 og Stoltenberg forteller at testaktiviteten er økt betydelig de siste dagene. Hun sier at det per i dag er flere som har blitt smittet i Østerrike, enn i Italia.

Begrenser innreise til Norge

Helsedirektoratet ønsker nå ikke innreise fra områder med høy smitterisiko, det vil si de fra landene hvor Folkehelseinstituttet har utstedt reiseråd. Disse rådene gjelder Hubei-provinsen i Kina, Iran, Sør-Korea, Italia og Tirol/Østerrike. - Vi informerer nå innbyggerne i de aktuelle landene, flyselskaper og fergeselskaper om innreiseforbudet. De som likevel skulle komme hit vil bli returnert, mens de som er syke vil bli satt i karantene, sier Guldvog.

Guldvog har tro på at tiltakene som nå er iverksatt de siste dagene med forbud mot store forsamlinger og innreiseforbud vil ha ønsket effekt. Men også han forventer en økning i tallet på smittede.

- Tiden som vi har foran blir den nye normalen. Helsemyndighetene har laget gode planer men uansett kommer vi til å støte på situasjoner som vi ikke er fullt og helt forberedt på. Noe må derfor løses underveis, sier helsedirektør Bjørn Guldvog som har forståelse for at mange er skuffet over avlyste idrettsarrangementer og konserter. - Men jeg oppfatter at alle stiller seg bak at jobb nummer 1 nå er å begrense spredningen av smitten. Alle nordmenn har en viktig jobb å gjøre, og gjør vi jobben godt kommer vi til å få kontroll på epidemien, sier Guldvog.

Danmark stenger skoler og innfører flere tiltak

Danmark bestemte i kveld å innføre langt strengere tiltak enn det Norge nå gjør.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen opplyste onsdag kveld at alle skoler blir stengt og at alle offentlig ansatte som ikke besitter nøkkelstillinger blir sendt hjem.

Skolene skal holde åpent for de elevene der foreldrene ikke finner andre løsninger, men det vil komme ordninger for å løse dette.

Nattklubber, diskoteker og vertshus må stenge.

- Dette betyr at vi dansker kommer til å se mindre til hverandre, sa Frederiksen under en pressekonferanse onsdag kveld.

Powered by Labrador CMS