Legemidler og biotek

PROpel-studien: Lynparza i kombinasjon med Zytiga ga en 34 prosent risikoreduksjon for sykdomsprogresjon sammenlignet abirateron alene.

Lynparza pluss abirateron øker tid til sykdomsprogresjon for pasienter med prostatakreft

Ny studie viser at Lynparza pluss abirateron reduserer risikoen for sykdomsprogresjon sammenlignet med standardbehandling med abirateron ved førstelinje metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft.

Publisert

Å legge parp-hemmeren Lynparza (olaparib) til androgenhemmeren Zytiga (abirateron) forlenget tiden pasienter med nydiagnostisert metastatisk, kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) levde uten sykdomsprogresjon – uavhengig av deres genetiske mutasjonsstatus for homolog rekombinasjonsreparasjon (HRR). HRR-genmutasjoner forekommer hos omtrent 20-30 prosent av pasientene med mCRPC.

34 prosent risikoreduksjon for sykdomsprogresjon

Lynparza-kombinasjonen forsinket sykdomsprogresjonen - definert som radiografisk progresjonsfri overlevelse (rPFS) - med over åtte måneder og nådde en median på 24,8 måneder, mot 16,6 måneder for kontrollgruppen. Hazard ratio (HR) var 0,66.

Lynparza-kombinasjonen ga dermed en 34 prosent risikoreduksjon for sykdomsprogresjon sammenlignet abirateron alene.

Det viser PROpelstudien som er presentert på ASCO GU. Pasientene i den aktive armen og kontrollarmen fikk også et steroid (prednison).

Klinisk betydningsfull fordel

Kombinasjonen ble godt tolerert og tillot pasienter å opprettholde sin livskvalitet sammenlignet med pasienter behandlet med abirateron alene.

Studieresultatene fra fase 3-studien PROpel viser klinisk betydningsfull fordel hos pasienter uavhengig av homologe rekombinasjonsreparasjons genmutasjoner. 796 pasienter deltar i studien.

Den vanligste kreftformen hos menn

Prostatakreft er i Norge den vanligste kreftformen hos menn og forårsaker årlig omtrent 1000 dødsfall. Pasienter med avansert prostatakreft har en spesielt dårlig prognose og femårsoverlevelsen er fortsatt lav.

Omtrent halvparten av pasientene med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC) får bare én linje med aktiv behandling, med avtagende nytte av påfølgende terapier.

Kan bli et nytt standardbehandlingsalternativ i mCRPC

Fred Saad, professor og styreleder for urologi og direktør for genitourinær onkologi ved University of Montreal Hospital Center og hovedutprøver i studien, sier dette i en kommentar til studieresultatene:

- Det er klart for meg at prognosen for metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft er ekstremt dårlig, og mange pasienter er bare i stand til å motta én linje med effektiv terapi. Resultatene av PROpel-studien, som viste at olaparib i kombinasjon med abirateron betydelig forsinket sykdomsprogresjonen versus abirateron med mer enn åtte måneder, viser potensialet for at denne kombinasjonen kan bli et nytt standardbehandlingsalternativ i mCRPC hvis den blir godkjent.

Lynparza er utviklet av AstraZeneca i samarbeide med MSD, og representanter fra de to selskapene sier dette i følge en pressemelding:

- Denne Lynparza-kombinasjonen har potensial til å gi førstelinjepasienter mer tid uten sykdomsprogresjon samtidig som livskvaliteten opprettholdes, sier Susan Galbraith som er Executive Vice President, Oncology R&D i AstraZeneca.

- PROpel-resultatene er imponerende fordi aktive komparatorstudier har satt en høy standard, og i denne studien viste Lynparza pluss abiraterone en betydelig klinisk forbedring sammenlignet med en aktiv standard for behandling av pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft, uavhengig av om de har en HRR-genmutasjon, sier Galbraith.

Uavhengig av HRR-status

PARP-hemmere som Lynparza har historisk sett fungert best i HRR-muterte kreftformer, spesielt innen BRCA-mutasjoner, og for et drøyt år siden fikk da også Lynparza markedsføringstillatelse for behandling av BRCA-mutert metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft. Men når Lynparza kombineres med med abirateron, ser det ut til at det er mindre relevant å selektere pasienter basert på tilstedeværelsen av HRR-status.

Roy Baynes, Senior Vice President og Head of Global Clinical Development, Chief Medical Officer i MSD Research Laboratories, var inne på denne betraktningen i sin kommentar:

- Resultatene fra PROpel-studien viste at Lynparza i kombinasjon med abirateron pluss prednison reduserte risikoen for sykdomsprogresjon eller død med en tredjedel sammenlignet med kontrollgruppen som fikk abirateron pluss prednison i førstelinjebehandling av pasienter med metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft, uavhengig av deres biomarkørstatus. Vi ser frem til å diskutere disse viktige resultatene med globale helsemyndigheter så raskt som mulig. Vi takker pasientene, omsorgspersonene og helsepersonell for å delta i denne studien.

OS-data er ennå ikke modne

Resultatene fra studien viste også en trend mot forbedret total overlevelse (OS) med Lynparza pluss abirateron versus abirateron alene, men forskjellen nådde ikke statistisk signifikans på tidspunktet for interimanaysen (analyse ved 29 % datamodenhet). Studien vil fortsette å undersøke for OS som et sentralt sekundært endepunkt.

Ytterligere effektendepunkter fra studien som tid til første påfølgende terapi (TFST), progresjonsfri overlevelse ved nestelinjebehandling (PFS2), objektiv responsrate (ORR), samt prostataspesifikke antigennivåer og antall sirkulerende tumorceller, støtter ytterligere opp om behandlingsfordelen av Lynparza og abirateron sammenlignet med abirateron alene i den totale studiepopulasjonen.

Sikkerheten og toleransen til Lynparza i kombinasjon med abirateron var i tråd med det som er observert i tidligere kliniske studier og de kjente profilene til de enkelte legemidlene. Det var ingen økning i frekvensen av seponering av abirateron hos pasienter behandlet med Lynparza i kombinasjon med abirateron, og ingen negativ effekt på helserelatert livskvalitet sammenlignet med de som ble behandlet med abirateron alene.

Powered by Labrador CMS