ASCO20

Røykeslutt - selv kort tid før en lungekreftdiagnose øker sjansen for å overleve

Det er aldri for sent å stumpe røyken. En ny studie viser at røykeslutt forbedrer sjansene for å overleve en lungekreftdiagnose uansett når man stumper røyken. Selv de som slutter å røyke mindre enn to år før kreftdiagnosen øker muligheten for å overleve kreften.

Publisert

Det viser en stor internasjonal studie med 35 428 pasienter som var diagnostisert med lungekreft. Studien blir presentert i sin helhet på American Society of Clinical Oncology (ASCO) senere denne måneden. ASCO er verdens største kreftforskningskonferanse.

Selv de som sluttet år røyke to år eller enda kortere tid før de fikk en lungekreftdiagnose, hadde 12 prosent lavere risiko for å dø sammenlignet med de som ikke sluttet å røyke. De som stumpet røyken 2-5 år eller over 5 år før de fikk lungekreftdiagnosen hadde henholdsvis 16% og 20% redusert dødsrisiko sammenliknet med de som ikke sluttet å røyke.

Størst effekt for storrøykere

De som hadde størst effekt av røykeslutt hadde røkt minst 20 sigaretter per dag i mer enn 30 år.

-. Denne forskningen viser at hvis du er en røyker og slutter, uansett når du slutter, vil det øke sjansene for å overleve en lungekreftdiagnose, sammenlignet med de som fortsetter å røyke, sier hovedforfatter bak studien doktor Aline Fusco Fares som er stipendiat på Princess Margaret Cancer Center i Toronto. Studiens budskap er enkelt, sier hun: Slutt å røyke nå!

Tar flest liv

Lungekreft er den nest hyppigste kreftform hos både menn og kvinner i Norge. På verdensbasis er lungekreft den vanligste kreftformen. Årlig får om lag 3000 nordmenn lungekreft og denne kreftformen utgjør ca. 10 prosent av alle nye krefttilfeller i Norge. Lungekreft er kreftformen som tar flest liv i Norge, og røyking er hovedårsaken til lungekreft. 80 prosent av de som dør av lungekreft er tidligere røykere.

Powered by Labrador CMS