Legemidler og biotek,   Kliniske studier

Kvinner som fikk PARP-hemmeren Lynparza etter operasjon og kjemoterapi lever lenger uten at sykdommen kommer tilbake, viser en studie som nå er presentert på ASCO

Lynparza etter operasjon øker sykdomsfri overlevelse hos kvinner som har høy risiko for brystkreft

Kvinner som fikk PARP-hemmeren Lynparza (Olaparib) etter operasjon og kjemoterapi lever lenger uten at sykdommen kommer tilbake og fikk færre metastaser enn pasienter som fikk standardbehandling. -Dette er jo veldig gode resultater og gode nyheter for pasientgruppen dette gjelder, sier overlege og professor Hans Petter Eikesdal.

Publisert

Kvinner som fikk Lynparza etter operasjon og som er i høyrisikogruppen og har HER2-negativ brystkreft i tidlig stadie, reduserte risikoen for tilbakefall og død med 42 prosent i forhold til placebo.

Det viser OlympiA-studien, en fase 3 studie som analyserte effekten av det målrettede legemidlet Lynparza på kvinner med arvelig (BRCA-mutert) HER2 negativ brystkreft som hadde gjennomgått operasjon og behandling med kjemoterapi. Studien ble i går publisert i det prestisjetunge New England Journal of Medicine.

Kvinnene hadde brystkreft i tidlig stadium (stadium II-III) altså før det har oppstått fjernspredning. Om lag 5 prosent av kvinner med brystkreft har mutert BRCA-gen.

I Norge utgjør brystkreft 22 prosent av alle krefttilfeller hos kvinner og rammer først og fremst kvinner over 50 år. Kvinner under 50 år kan også få brystkreft, men kun 5.1% av nye diagnoser var hos kvinner under 40 år.

Her kan du leseandre nyheter fra ASCO.

Store forventninger til resultatene

Dette var en av studiene som det har vært imøtesett med størst forventning på årets ASCO-møte. OlympiA er den første studien som tester effekt og sikkerhet av en PARP-hemmer hos kvinner med BRCA mutert HER2 negativ tidligfase brystkreft.

1320 pasienter fra 25 land deltok i studien.

Lynparza tilhører en gruppe legemidler som kalles PARP-hemmere. Ved å hemme PARP-enzymene vil Lynparza sørge for at det skadede DNAet i kreftceller ikke vil kunne bli reparert, noe som medfører celledød for kreftcellene.

Hans Petter Eikesdal som er overlege ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssjukehus og professor ved Universitetet i Bergen er imponert over studiens resultateter.

-Dette er jo veldig gode resultater og gode nyheter for pasientgruppen dette gjelder.

Han forteller at selv om pasientgruppen så kan dette være en ganske alvorlig diagnose.

-Dette er jo en liten pasientgruppe denne sykdommen rammer, men siden denne typen brystkreft er arvelig er det ofte unge kvinner og mødre som får det. Derfor er det er mange leveår som kan gå tapt.

Eikesdal syns også det er bra at ny forskning blir gjort på dette området for å forbedre behandlings mulighetene hos denne pasientgruppen.

-Tidligere har jo denne pasientgruppen kun hatt cellegift som behandlingsalternativ, så det er veldig positivt at de kan få tilgang til en ny type behandling med disse PARP-hemmerne som også har ganske få bivirkninger, avslutter han.

En del av pasientene har høy risiko for tilbakefall etter standard behandling med operasjon, strålebehandling og kjemoterapi.

Mange pasienter med et mutert BRCA-gen og tidlig oppdaget brystkreft vil etter operasjon, strålebehandling og kjemoterapi ha en god prognose. Ofte går behandlingen bra, men tilbakefall av sykdommen er høy og ytterligere adjuvant målrettede behandlinger er nødvendig. Det sier doktor Andrew Tutt som har ledet studien. Han jobber på Institute of Cancer Research på Kings College i London.

Studiens endemål

Det primære endemålet i studien var invasiv sykdomsfri overlevelse som er et samlebegrep for lokalt tilbakefall, metastatisk tilbakefall, andre kreftsykdommer eller død. Invasiv sykdomsfri overlevelse var 42 prosent bedre i studiearmen som fikk Lynparza sammenlignet med pasientene som fikk placebo

- Resultatene fra studien viser at ett års behandling med Lynparza etter standardbehandling gir en meningsfull nytte for pasienter med BRCA-mutert HER2 negativ brystkreft, sier Andrew Tutt.

Sekundære endemål var fjern sykdomsfri overlevelse og totaloverlevelse (OS).

Fjern sykdomsfri overlevelse er et samlebegrep som består av kombinasjonen metastatisk brystkreft, ny kreft og død.

Fjern sykdomsfri overlevelse var 43 prosent bedre i gruppen som fikk Lynparza sammenlignet med pasientene som fikk placebo. Tall for totaloverlevelse var umodne etter median 2,5 års oppfølging. Bivirkninger var sammenfallende med det som andre studier har rapportert på Lynparza.

BRCA mutasjoner og PARP-hemmere

BRCA1 og BRCA2 er humane gener som produserer proteiner som står for reparering av skadet DNA og spiller således en sentral rolle i å vedlikeholde den genetiske stabiliteten til celler. Når noen av disse genene er mutert eller endret, slik at den enten ikke produserer protein eller ikke fungerer korrekt, så vil DNA-skade ikke bli reparert tilstrekkelig og cellene blir ustabile. Som et resultat av dette så vil cellene være mer utsatt for ytterligere genetiske endringer som vil lede til kreft og er sensitive for PARP hemmere, inklusive Lynparza .

Stadier i brystkreft

Brystkreft deles i hovedsak inn i fire stadier. Stadiene beskriver størrelse på tumor, innvekst i omkringliggende organer og fjernspredning til andre organer.

  • Stadium I: Svulsten er liten og begrenset til selve brystet
  • Stadium II: Svulsten er begrenset til brystet og regionale (nærliggende) lymfeknuter
  • Stadium III: Svulst > 5cm
  • Stadium IV: Svulsten har spredt seg til andre organer i kroppen (fjernspredning).
Powered by Labrador CMS