Bransjenytt

Ny Norges-sjef: - Jeg er svært glad i den norske og den skandinaviske kulturen, så da det bød seg en mulighet til å lede Amgen Norge kunne jeg ikke si nei.

- Møt Marco Forestiere - Amgens nye toppsjef i Norge

Marco Forestiere (44) går på som Country Director i Amgen Norge. Forestiere har bred erfaring fra legemiddelbransjen og fra IT bransjen. - Nå gleder jeg meg til å jobbe sammen med mine dyktige kolleger her i Amgen Norge, sier han.

Publisert

Marco Forestiere er opprinnelig fra Italia. Han er utdannet telecom-ingeniør fra universitetet i Bologna der han noen år senere også tok en Master i Business administration (MBA). Før han kom til Amgen jobbet han 11 år i Eli Lilly.

- Etter ingeniørutdannelsen startet jeg i 2001 i Accenture som konsulent. Etter 3 år gründet jeg mitt eget konsulentselskap, forteller han. Men etter 3 år i eget selskap ønsket han faglig påfyll og han tok en MBA. Deretter startet han i Eli Lilly. I 11 år bekledde Marco Forestiere en rekke roller fra finans til salg- og markedsføring og ledelse. - Fra 2013 til 2015 var jeg Country Manager i Tsjekkia og Slovakia. Etter to spennende år dro jeg tilbake til Italia der jeg tok over ledelsen for diabetes-teamet. I denne jobben lanserte han blant annet to GLP-1 legemidler.

Fokus på udekkede medisinske behov

I 2017 startet han så i Amgen. - Min første posisjon i Amgen var å lede den italienske forretningsenheten for biotilsvarende legemidler (biosimilars), sier Forestiere. Denne forretningsenheten startet han fra bar bakke som en innovativ startup.

- Amgen fokuserer på biotilsvarende legemidler ved siden av den innovative forskningsbaserte virksomheten, nettopp fordi biotilsvarende representerer bærekraftige og kostnadseffektive legemidler som reduserer de samlede helseutgiftene til de vestlige helsesystemene. Det er viktig at sykehusene tilbys effektive legemidler der patentet har utløpt til en rimelig pris - for på den måten har de større mulighet til å satse på nye og innovative legemidler, sier Marco Forestiere. Han forteller at Amgen har biotilsvarende konkurrenter til legemidler som Humira, Herceptin og Avastin.

Innen den innovative forskningsbaserte virksomheten satser Amgen på å utvikle og selge legemidler som behandler alvorlige sykdommer som i dag har begrensede behandlingsmuligheter.

-Amgen er et av verdens ledende og største bioteknologiske legemiddelselskaper. Vi fokuserer på områder hvor det finnes udekkede medisinske behov. Ved å utvikle persontilpassede behandlingsmetoder har legemidler fra Amgen endret den medisinske praksis og hjulpet millioner av mennesker i behandlingen av hjerte- og karsykdom, kreft, nyresykdom og osteoporose, sier han.

Ny lungekreftmedisin er på vei

Forestiere forteller at et av de lovende legemidlene som Amgen har i sin pipeline er AMG 510 for behandling av ikke-småcellet lungekreft med spredning. Det er ennå ikke godkjent av FDA men det har fått “fast track-status”, hvilket betyr at de amerikanske legemiddelmyndighetene har stor tro på AMG 510 og vil derfor gi legemidlet prioritert når de skal godkjennes. AMG 510 er en såkalt KRAS-hemmer. I motsetning til pasienter med andre mutasjoner, for eksempel HER2 eller BRAF, har pasienter med KRAS-muterte kreftformer fremdeles ikke en behandling som er skreddersydd eller målrettet for denne mutasjonen. Både kreftleger og pasientgrupper ser derfor med forventning på at FDA skal vende tommelen opp for AMG 510.

Du kan lese mer om AMG 510 her:

Lytt også til podcasten: Norske sykehus er for sene med å ta i bruk ny genteknologi som diagnostiserer kreft

-Kunne ikke si nei

Da HealthTalk intervjuet Marco Forestiere hadde han vært 14 dager i sin nye jobb.

- Hvorfor valgte du jobben som Country Director i Amgen Norge?

- Jeg hadde en spennende tid da jeg var Country Manager i Tsjekkia og Slovakia og hadde lyst til å lede en markedsenhet igjen. Jeg er svært glad i den norske og den skandinaviske kulturen, så da det bød seg en mulighet til å lede Amgen Norge kunne jeg ikke si nei.

- Hva kommer du til å fokusere på fremover?

- Nå skal jeg lære mer om det norske markedet og om vår posisjon her, men jeg registrerer at i Norge som i de fleste europeiske land, pågår det en viktig debatt om finansiering av legemidler. I blant annet Italia og Nederland er det flere legemidler som har såkalt resultatbasert betaling, såkalt outcome-based finansiering. Det er noe jeg tror også Norske legemiddelmyndigheter også bør vurdere. Jeg ser at det er en pågående debatt i Norge om dette; at sykehusene kun betaler for behandlingen av de pasientene der legemidlet har påvist effekt. Jeg ser også med interesse at flere legemiddelfirmaer etterlyser at Beslutningsforum gir nye og innovative legemidler betinget godkjenning i påvente av fase-3 data, sier Marco Forestiere - slik at pasientene får raskere tilgang til innovativ behandling.

- Et obligatorisk spørsmål for alle som flytter til Norge - står du på ski?

- Jeg står på snowboard. Det er en av de fritidsaktivitetene som jeg setter stor pris på og som jeg ser fram til å få mer tid til å gjøre her i Norge. Jeg gleder meg til å gå langrenn, sier han.

Mens dette skrives er Marco Forestiere i Italia der han feirer jul sammen med sin familie. - Planen er at familien kommer til Norge i løpet av sommeren 2020.

Powered by Labrador CMS