Legemidler og biotek,   Coronaviruset

Monoklonale antistoffer kjemper mot coronavirus

Astra Zeneca starter fase 1-studier av antistoffer som kan beskytte mot COVID-19

Det britiske legemiddelselskapet AstraZeneca tester nå ute en cocktail av antistoffer for å forebygge og behandle COVID-19.

Publisert

Legemiddelselskapet som er en av de ledende aktørene i det globale kappløpet om å utvikle en vaksine, sier at studien skal teste om AZD7442, en kombinasjon av to monoklonale antistoffer, er sikkert. Testpanelet består av opp til 48 friske briter i alderen 18 til 55. Resultatene er ventet senere i år.

Studien gjør AstraZeneca til en unik bidragsyter i kampen mot COVID-19. Det er det eneste selskapet hittil som har både gjennomfører kliniske studier av både en vaksine og antistoffer.

Vaksinen en tre som er i fase 3-stadiet, og en rapport den siste helgen indikerte Det hvite hus at vaksinen til AstraZeneca kan få innvilget en såkalt emergency use authorization fra FDA allerede i neste måned.

Nå har AstraZeneca også blitt med i kappløpet om å utvikle et antistoff mot COVID-19.

AstraZeneca er ikke alene om å utvikle og teste monoklonale antistoffer mot COVID-19. Også Regeneron i samarbeid med Roche og Eli Lilly har tilsvarende utviklingsprogrammer. Både Regenereon/Roche og Eli Lilly har kommet lengre med sine kliniske studier, mens AstraZeneca er med i den andre bølgen av legemiddelfirmaer som utvikler monoklonale antistoffer. Denne gruppen inkluderer også Vir Biotechnology, AbbVie og Amgen. AstraZeneca er imidlertid den første i denne gruppen som starter kliniske forsøk.

Dersom de kliniske forsøkene viser at AZD7442 er sikker å bruke, vil AstraZeneca fortsette å teste legemidlet både som en forebyggende behandling mot COVID-19 og som et legemiddel i behandlingen av pasienter som er syke i større fase 2 og 3-studier.

Monoklonale antistoffer etterligner naturlige antistoffer som genereres i kroppen for å bekjempe infeksjon og syntetiseres i laboratorier for å behandle sykdommer hos pasienter. Behandling med slik antistoffer kan potensielt forebygge smitte og behandle syke. I dag brukes monoklonale antistoffer i behandlingen av noen krefttyper.

De kan vise seg å bli spesielt nyttige for eldre eller personer med svakt immunforsvar, som er mer utsatt for COVID-19 og som ventelig vil respondere dårligere på en vaksine.

Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci har kalt monoklonale antistoffer““almost a sure bet” mot COVID-19, og AstraZeneca mottok i juni 23,7 millioner dollar i finansiering fra amerikanske myndigheter for å starte utvikling av antistoffbaserte behandlinger mot COVID-19. Regeneron, fikk på sin side 450 millioner dollar fra den amerikanske regjeringen.

Men Antistoffmedisiner har ikke fått på langt nær like mye økonomisk støtte fra myndighetene som har kommet vaksinene til del som på sin side har mottatt støtte på flere milliarder dollar.

AstraZeneca bruker i likhet med Regeneron en kombinasjon av antistoffer, men i motsetning til Regeneron, finjusterer de effektene slik at effekten varer "minst" seks måneder, sier selskapet i en pressemelding.

Ifølge AstraZeneca har de testet ut mer enn 1500 forskjellige typer monoklonale antistoffer som kan binde seg til coronavirusets spike-protein og på den måten hindre virusets evne til å infisere nye celler i kroppen.

Powered by Labrador CMS