Legemidler og biotek,   Kliniske studier

En ny studie viser at Entresto ikke er bedre enn ACE-hemmeren ramipril for å forebygge hjertesvikt eller død hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt enn ACE-hemmeren ramipril for å forebygge hjertesvikt eller død hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt.

PARADISE-MI: Entresto ikke bedre enn generisk ACE-hemmer for å forebygge hjertesvikt og død etter hjerteinfarkt

Novartis ønsker å utvide indikasjonen for sitt hjertesviktlegemiddel Entresto (sacubitril/valsartan). Men en ny studie viser at Entresto ikke er bedre enn ACE-hemmeren ramipril for å forebygge hjertesvikt eller død hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt.

Publisert

Det viser resultatene fra PARADISE-MI studien som i dag ble presentert på American College of Cardiology - ACC.

I dag har Entresto indikasjonen behandling av symptomatisk kronisk hjertesvikt med redusert hjertepumpefunksjon (HFrEF). Legemidlet har forhåndsgodkjent refusjon.

Entresto består av to virkestoff, valsartan og sakubitril. Valsartan er en angiotensin II-antagonist og sakubitril er en neprilysinhemmer.

Novartis startet fase 3-studien Paradise-MI i 2016 for å se om Entresto var bedre enn den mye brukte ACE-hemmeren ramipril for å redusere kardiovaskulær død og hjertesvikt etter at pasienter har hatt et hjerteinfarkt.

Nådde ikke sitt primære endepunkt

Studien inkluderte 5669 pasienter i 41 land - deriblant Norge - som hadde overlevd et hjerteinfarkt mindre enn en uke før de ble med i studien. Ingen av pasientene hadde hjertesvikt, men alle ble vurdert til å ha en høy risiko for å utvikle dette.

Halvparten av pasientene fikk 200 mg Entresto, mens de i kontrollarmen fikk en 5 mg dose ramipril. Begge legemidlene ble gitt to ganger om dagen i tillegg til standard behandling etter hjerteinfarkt. Pasientene ble behandlet i median 23 måneder.

De fleste pasientene i studien tok legemidler for å redusere faren for hjertesykdom før de fikk hjerteinfarktet, deriblant blodfortynnere, blodtrykksenkere og kolesterolsenkere.

I Paradise-MI nådde ikke Entresto sitt primære endepunkt som var å redusere risikoen for kardiovaskulær død og hjertesvikt etter et akutt hjerteinfarkt med 15 prosent - Entresto oppnådde “bare” 10 prosent risikoreduksjon.

Trygg og godt tolerert

Imidlertid viste studien at Entresto tolereres godt, hadde en gunstig sikkerhetsprofil og var assosiert med en trend mot forbedring i forsøkets sekundære endepunkter, som var kardiovaskulær død eller innleggelse som følge av hjertesvikt. Det sa doktor og professor Marc Pfeffer ved Harvard Medical School under en pressebrief i dag. Pfeffer er studiens hovedforfatter.

- Selv om Entresto ikke nådde sitt primære endepunkt, gjorde vi konsistente funn som viser at legemidlet kan representere en inkrementell forbedring i forhold til ramipril.

- Resultatene er oppmuntrende, spesielt når vi vurderer gjentatte hjertesvikthendelser og ikke bare den første hjertesvikthendelsen. Men studien er ikke

definitiv. Vi la merke til flere aspekter av hjertesviktutvikling som ble redusert med

Entresto, men å undersøke disse observasjonene vil kreve ytterligere arbeid, sa han.

- Vi fant dessuten ut at Entresto var like trygg og godt tolerert som ramipril selv i en akutt syk populasjon, sa Pfeffer. Denne studien endrer kanskje ikke behandlingsretningslinjene, men den burde gjøre leger enda mer trygge på å forskrive Entresto til pasienter med hjertesvikt, sa han.

Studien ble finansiert av Novartis.

Entresto (sacubitril/valsartan) hadde ikke en bedre effekt

Hjertesvikt

Hjertesvikt betegner en tilstand der hjertets pumpefunksjon er svekket i forhold til normalt nivå. Hjertet klarer ikke å pumpe tilstrekkelig med blod rundt i kroppen. Det betyr at enkelte organ får redusert blodtilførsel. Forskjellige typer hjertesykdom kan forårsake hjertesvikt. Den vanligste årsaken er et gjennomgått hjerteinfarkt. En del av hjertemuskelen er da død, og er erstattet av et stivt arrvev. Dette nedsetter hjertets pumpeevne. Mangeårig høyt blodtrykk vil også kunne slite på hjertet og føre til hjertesvikt. Av samme grunn kan feil på hjerteklaffene gi hjertesvikt på grunn av økt belastning og slitasje av hjertemuskelen. Det finnes også en lang rekke tilstander som kan svekke hjertet, for eksempel diabetes, infeksjoner, høyt alkoholforbruk.

Entresto er ikke bedre enn generisk ACE-hemmer til å forebygge hjertesvikt og død etter et hjerteinfarkt, viser ny studie.
Powered by Labrador CMS