Trening,   Helse og livsstil,   Kondisjon

Om du går for å få bedre helse bør du prøve å gå i snakketempo minimum 30 minutter hver dag.
Om du går for å få bedre helse bør du prøve å gå i snakketempo minimum 30 minutter hver dag.

Slik klarer du 10 000 skritt hver dag

Helsedirektoratet anbefaler deg å gå 10 000 skritt om dagen. Dette har vist seg å ha svært god effekt, spesielt om du bare blir litt andpusten!

Publisert

Reisen til bedre helse starter med det første skrittet. Start forsiktig og øk gjerne med 500 skritt 500 hver uke. Om du starter ut med 6 000 skritt tar det kun 8 uker før du når 10 000 skritt hver dag.

På tide med en aktivitetsklokke?

De fleste smarttelefoner har innebygd skritteller. Ønsker du et avbrekk fra telefonen er en aktivitetsklokke å anbefale. Den måler skritt, men har også nyttige tilleggsfunksjoner som GPS (måler distanse og tempo) og pulsmåler. En slik klokke kan fungere som motivator og vi tør garantere at det blir moro å følge med på skrittene hver dag.

10 000 skritt tilsvarer 7 km

Hos en gjennomsnittlig voksen er skrittlengden 0,7 meter. Dette vil selvfølgelig variere fra person til person. For å beregne hvor langt du har gått i løpet av dagen ganger du antall skritt med skrittlengden.

Viser mobilen eller aktivitetsklokken at du har gått 8 000 skritt så blir regnestykket som følger: 8 000 (skritt) x 0.7 (meter) = 5 600 meter, eller 5,6 km. Går du 10 000 skritt tilsvarer det 7 kilometer.

Slik kommer du i gang

10 000 skritt er oppnåelig for de aller fleste av oss, men et godt råd er å starte forsiktig. Start med å gå ut døren. Det er helt i orden at du starter med å gå 10 minutter og så gå tilbake. Da har du gått i 20 minutter. Gjør dette hver dag i en uke.

Hvis dette er for enkelt for deg er det bare å legge til noen minutter. Ikke bry deg om hastighet i begynnelsen. Etter at du har gått i noen uker, kan du begynne å øke tempoet.

Om du går for å få bedre helse bør du prøve å gå i snakketempo minimum 30 minutter hver dag.

For å forbedre kondisjonen bør du gå 3–4 dager i uken, 20 til 30 minutter i et raskt tempo. Ved dette tempoet puster du hardere, men du gisper ikke etter luft. Varm opp før du etter en stund kommer opp i rask marsjfart. Drikk vann og tøy lett ut. Det øker kroppens bevegelighet og virker skadeforebyggende.

Tenk på kroppsstillingen din når du går. Tenk på at du skal gå høyt. Hold hodet opp og fram. Senk skuldrene og gå avslappet. Stram gjerne magemusklene og kom inn i en naturlig gange.

Her er noen tips for å komme opp i 10 000 skritt:

  • Gå en tur med din kjæresten, barn eller en venn
  • Gå tur med hunden
  • Bruk trappen i stedet for heisen
  • Parker lenger fra butikken eller enda bedre; gå til butikken
  • På jobben kan du ta et gåmøte
  • Gå over for å besøke en nabo
  • Gjør litt hagearbeid

Ned i vekt med gåing

Om du vil gå ned i vekt, trenger du minst 45 til 60 minutter fem dager i uka i moderat til raskt tempo. Jo raskere du går på en gitt tid, desto flere kalorier brenner du.

Om du har en medisinsk tilstand eller helseproblemer, bør du kontakte legen din for å få råd før du starter dette programmet.

Powered by Labrador CMS