Politikk

Den nye regjeringen vil ikke stanse nedleggelsen av Ullevål sykehus i Oslo, fremgår det i den nye regjeringsplattformen.

Sp fikk ikke Ap med på å redde Ullevål sykehus

Å forhindre at Ullevål sykehus nedlegges var blant Sps kampsaker på vei inn i regjering. Nå er det en av kamelene de må svelge i regjeringssamarbeid med Ap.

Publisert

Regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer, heter det i Hurdalsplattformen.

Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt og isteden skal man bygge opp andre sykehus i hovedstadsregionen.

AP vant frem

– Det er en helt kjent historie at vi har ulikt syn på den saken, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om det som har blitt et av mange kompromisser mellom de to regjeringspartnerne.

– Vi la fram våre argumenter, som vi mente var gode, for å finne en annen løsning enn den som nå har blitt valgt. Så hadde Ap et annet standpunkt, og til slutt så ble det konkludert slik, sier Vedum.

Sp har tidligere tatt til orde for at Ullevål sykehus skal beholdes, og Vedum har tidligere sagt at han vil legge all kraft på å få med Støre til å beholdt sykehuset. I forrige måned gikk Sps Jan Bøhler ut og fastslo at Sp ikke kan sitte i en regjering som vil legge ned Ullevål sykehus.

Ap-leder Jonas Gahr Støre understreker at det kommer til å være sykehusdrift på Ullevål sykehus i flere år framover.

– Det er mange spørsmål vi ennå ikke har tatt stilling til, med tanke på tomten og alle slike ting. Det må gjøres på en klok måte, og det vil helseministeren i denne regjeringen følge nøye med på, sier Støre.

- Ekstremt skuffet

Lene Haug i aksjonsgruppen Redd Ullevål sier til Aftenposten at hun er ekstremt skuffet over erklæringen.

– Nå er vi ekstremt skuffet både over Sp og Ap. Bevaring av Ullevål har vært hovedsaken til Oslo Sp i mange år, og Ap sentralt lytter tydeligvis ikke til hverken Oslo Ap eller fagforeningene som er imot nedleggelse av Ullevål, sier Haug.

– Nå håper vi at SV stiller ultimatum og ikke støtter regjeringen i dette, sier Haug.

Jan Bøhler: - Svært skuffet

Jan Bøhler (Sp) er svært skuffet over at Senterpartiet ikke klarte å forhindre at Ullevål sykehus legges ned i den nye regjeringsplattformen.

– Det var vår viktigste sak i valgkampen her i byen å bevare Ullevål sykehus. Derfor vil jeg engasjere meg enda mer for å redde Ullevål framover – og jeg vil ikke ha noen rolle i regjeringssystemet, sier den tidligere Ap-politikeren.

Å hindre at Ullevål sykehus legges ned var også årsaken til at Bøhler meldte seg ut av Arbeiderpartiet og inn i Sp.

– Jeg er sikker på at vi har rett i at det gir bedre ressursbruk og bedre helsetjenester å satse på Ullevål sykehus, og jeg håper og tror at den nye regjeringen etter hvert vil måtte snu i denne saken, sier Bøhler.

I Hurdalsplattformen står det at regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer.

Powered by Labrador CMS