Etter kraftig vekst i omsetning og overskudd i første halvår hever nå den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk nå forventningene til 2022.
Etter kraftig vekst i omsetning og overskudd i første halvår hever nå den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk nå forventningene til 2022.

Novo Nordisk oppjusterer forventningene

Etter kraftig vekst i omsetning og overskudd i første halvår hever Novo Nordisk nå forventningene til 2022.

Det går fram av legemiddel selskapets halvårsregnskap som ble offentliggjort onsdag.

Novo Nordisk, som er verdensledende i utvikling av diabetes- og fedmelegemidler, forventer nå etter et sterkt første halvår en salgsvekst på 12-16 prosent i 2022, opp fra et tidligere estimat på 10-14 prosent. Det gjør at selskapet i følge Reuters løfter forventninger til driftsresultatet fra 9-13 prosent til 11-15 prosent.

- Vi er veldig fornøyde med salgsveksten i første halvdel av 2022. Veksten er drevet av økende etterspørsel etter GLP-1-baserte diabetesbehandlinger, spesielt Ozempic (semaglutid) , sa administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen i en uttalelse.

Kraftig vekst i salg og overskudd

Driftsresultatet for første halvår ble 37,5 milliarder danske kroner (50 milliarder norske kroner) mot 29,8 milliarder DKK i samme periode i fjor. Dette er en økning på 26 prosent.

Overskuddet har økt fra 24,7 milliarder DKK i første halvår 2021 til 27,5 milliarder DKK i første halvår i år, som er en økning på 11 prosent.

Fruergaard Jørgensen viser også til at salget av selskapets fedmemedisiner har bidratt positivt til veksten.

Novo Nordisk samlede omsetning på fedmelegemidler økte med 84 prosent i andre kvartal i forhold til samme periode i fjor.

Skår i gleden

Men omsetningen av deres nye fedmelegemiddel Wegovy ligger langt under analytikernes forventninger. Det sendte aksjen ned 9,4 prosent på onsdag til tross for at den danske legemiddelgiganten etter et godt halvårsresultat løftet sine salgs- og resultatprognoser for 2022. I dag har imidlertid aksjen hentet seg noe inn med en oppgang på 3 prosent.

Wegovy (semaglutid) solgte for 1,2 milliarder DKK (1,6 milliarder norske kroner) i andre kvartal som er godt under omsetning i første kvartal på 1,4 milliarder DKK.

Det eldre fedmelegemidlet Saxenda (liraglutid) overrasket imidlertid i positiv retning med et salg i andre kvartal på 2,5 milliarder DKK mot en forventet omsetning på 2 milliarder DKK og 1,9 milliarder DKK i samme periode året før.

Saxenda er godkjent for salg i Norge, mens Wegovy venter på godkjenning. Også Mysimba (naltrekson-bupropion) fra Navamedic er godkjent for salg i Norge.

Et alternativ til fedmeoperasjon

Jøran Hjelmesæth som er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold (SiV), har tidligere uttalt til HealthTalk at Wegovy og tilsvarende effektive fedmelegemidler som Eli Lillys Mounjaro (tirzepatid) kan bli gode alternativer til fedmeoperasjon. FDA godkjente Mounjaro for behandling av diabetes type 2 i mai i år, men det er foreløpig ikke godkjent for behandling av fedme.

Produksjonsproblemer

Novo Nordisk sin nye fedmemedisin, har hatt betydelige forsyningsproblemer siden lanseringen i USA i fjor. Selskapet sier de forventer i å kunne levere dosestyrker av Wegovy i USA “mot slutten av 2022”. Investorer hadde også i følge Reuters håpet på flere positive nyheter fra SELECT-studien, som undersøker kardiovaskulære fordeler med Wegovy. Novo sa onsdag at studien ville fortsette "i samsvar med studieprotokollen".

Novo Nordisk opplyser i regnskapet at de i dag har en markedsandel på 92,7 prosent av det nordamerikanske markedet for fedmemedisiner. Flere aktører, inkludert amerikanske Eli Lilly, går inn på markedet med konkurrenter til Novo Nordisk GLP-1-analog Wegovy.

I følge Danmarks Radio fikk Novo Nordisk i fjor et overskudd etter skatt på hele 48,7 milliarder danske kroner. Selskapet betalte dansk og internasjonal skatt på ikke mindre enn 14, 7 milliarder DKK - hvorav 9,7 milliarder gikk inn i den danske statskassen.

Powered by Labrador CMS