Legemidler og biotek

Regeneron en førsteklasses partner for å hjelpe oss med å utvikle flere nye vaksiner basert på vår teknologiplattform, sier Agnete B. Fredriksen, innovasjon- og strategidirektør i Nykode Therapeutics. Her er hun sammen med administrerende direktør Michael Engsig.

Vaccibody inngår milliardavtale med Regeneron og bytter navn

Vaccibody inngår en lisens- og samarbeidsavtale med det amerikanske biotekselskapet Regeneron for å utvikle nye og innovative vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer.

Publisert

Avtalen omfatter fem vaksineforskningsprogrammer - tre innen kreft og to innen infeksjonssykdommer - og har en samlet potensiell verdi på 925 millioner dollar, eller 8,2 milliarder kroner, i tillegg til trinnvise royalty-betalinger knyttet til salg.

Regeneron går dessuten inn på eiersiden i Vaccibody ved å kjøpe aksjer for rundt 180 millioner kroner.

Regeneron er notert på Nasdaq i New York med en markedsverdi på 69 milliarder dollar. Selskapet hadde en omsetning i 2020 på 8,5 milliarder dollar og har over 9100 ansatte. Selskapet

Endrer navn til Nykode Therapeutics

Samtidig endrer Vaccibody navn til Nykode Therapeutics. Navnet et inspirert av de norske røttene og koblinger til plattformens modularitet. Nykode bruker norsk stavemåte og spiller på teknologiens potensiale for å generere nye koder og dermed skape innovative terapier for pasienter.

Hvert av forskningsprogrammene kan inkludere flere vaksinekandidater, som alle vil være berettiget til milepælsbetalinger og royaltyinntekter. Vaksinene vil kombinere Regenerons antigenekspertise og innovative in-vivo-modeller med Nykode Therapeutics’ modulære vaksineplattform og kompetanse innen vaksinedesign for å realisere potensialet i plattformen. Nykode Therapeutics vil være ansvarlig for vaksinedesign og karakterisering i tillegg til produksjon til utgangen av fase 1-studien.

Regeneron vil ha ansvaret for in-vivo-modellene, den kliniske utviklingen, produksjon etter fase 1 og kommersialisering.

Milliardavtale

Nykode Therapeutics mottar en forhåndsbetaling på 30 millioner dollar og en egenkapitalinvestering på 20 millioner dollar med en premie på 20 prosent av en 30-dagers volumveid gjennomsnittskurs av aksjen de siste 30 handelsdagene før avtalens oppstartsdato.

Nykode Therapeutics vil potensielt være berettiget til å motta mer enn 875 millioner amerikanske dollar i ytterligere betalinger basert på mulige fremtidige kliniske, regulatoriske og kommersiellenoppnåelser, i tillegg til royaltyinntekter. Regeneron vil dekke all forskning og utvikling, samt kostnader knyttet til kommersialisering.

I august 2020 kunngjorde selskapet sin første milliardavtale, den gangen med Genentech, som inngår i Roche Group. Avtalen hadde en ramme på 6,7 milliarder norske kroner, og ble annonsert samtidig som selskapet avslørte at det planla en børsnotering på Merkur Market, eller Euronext Growth som det heter nå.

- En førsteklasses partner

– Vi er veldig tilfredse med å inngå denne banebrytende avtalen med Regeneron som kan akselerere utviklingen av vår portefølje og fullt ut utnytte vår unike og modulære vaksineteknologiplattform med flere store og kommersielt betydelige sykdomsområder, i tråd med strategien vår. Avtalen er enda en validering av Nykode Therapeutics’ posisjon som et ledende ledende nestegenerasjons immunterapiplattformselskap. Vi er begeistret over valget av programmer og deres terapeutiske potensial innen kreft samt forebyggende og terapeutiske potensial innen infeksjonssykdommer, sier Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode Therapeutics.

– Regeneron har opparbeidet seg unik kunnskap om hvordan man velger og validerer immunogene antigener fra omfattende analyse av pasientdata. Disse kan nå bli koblet til vår vaksineplattform for å levere antigenene direkte til antigenpresenterende celler og øke sannsynligheten for å indusere sterke og brede immunresponser. Regeneron har også utviklet unike egne VelociSuite-teknologier og in-vivo-modeller som kan akselerere og forbedre den tradisjonelle prosessen for legemiddelutvikling, og de vil være ansvarlig for å drive den kliniske utviklingen av disse nye vaksinen

Akselerere utviklingen av nye legemidler

– Samarbeidet med Nykode Therapeutics vil gi en annen dimensjon til Regenerons allerede robuste forsknings- og utviklingsprogrammer for onkologi og infeksjonssykdommer, og gir spesielt nye muligheter til å hjelpe mennesker med utfordrende tumortyper eller infeksjonssykdommer med høyt udekket behov. Nykode Therapeutics’ plattform leverer effektivt vaksine-last til antigenpresenterende celler og muliggjør vaksinekandidater som enkelt kan produseres. Det har allerede vist sterk CD8+ antigen-spesifikk T-celle-respons i dyremodeller og i pasienter med kreft. Ved å kombinere deres plattform med våre industriledende VelociSuite-teknologier og ekspertise kan bidra til å akselerere denne nye og lovende terapeutiske tilnærmingen, sier Gavin Thurston. Han er senior Vice President, Oncology Research, hos Regeneron.

Nytt navn: Selskapets nye navn er inspirert av de norske røttene og koblinger til plattformens modularitet.

Om Nykode Therapeutics

Nykode Therapeutics er et biofarmasøytisk selskap i klinisk fase, dedikert til oppdagelse og utvikling av nye immunterapier for behandling av kreft og infeksjonssykdommer. Nykode Therapeutics’ modulære vaksineteknologi retter seg spesifikt mot antigenpresenterende celler, som er essensielle for å indusere raske, sterke og spesifikke immunresponser og gi effektiv klinisk respons. De ledende produktkandidatene VB10.16, en terapeutisk vaksine for behandling av humant papillomavirus (HPV) som er i fase 2, og VB10.NEO, en neoantigen kreftvaksine som er utlisensiert til Genentech og er i fase 1b for behandling av lokalt avanserte og mestatiske svulster og en fase 1/2a for behandling av melanom, lunge-, hode- og nakke, nyre- og blærekreft. I tillegg har Nykode Therapeutics i 2021 startet en fase 1/2-studie med sine to nestegenerasjons COVID-19-vaksinkandidater.

Selskapet har samarbeid med Roche, Genentech og Nektar Therapeutics innen onkologi, en samarbeidsavtale med Regeneron som mot spesifikke områder innen onkologi

og infeksjonssykdommer, og samarbeider med Adaptive Biotechnologies for COVID-19 T-celle-

vaksineutvikling.

Powered by Labrador CMS