Legemidler og biotek

– Vi ser store utfordringer rundt oppbevaringsbetingelsene til flere aktuelle vaksinekandidater og spør oss om kommunene er klare, sier Rønnaug Larsen, som er leder i Norges Farmaceutiske Forening.

Norske farmasøyter er bekymret for håndteringen av coronavaksinen

Norges Farmaceutiske Forening stiller spørsmål ved om kommunene er forberedt til å håndtere coronavaksiner som krever ned til 70 minusgrader.

Publisert

Per nå vet foreningen imidlertid ikke hvilke vaksiner som vil komme til det norske markedet.

Foreningen er bekymret for om kommunene har fått nok informasjon og om de er klare for å oppbevare og håndtere covid-19-vaksinene, når Folkehelseinstituttet (FHI) sender dem ut.

Må lagres ved 70 minusgrader

– Vi ser store utfordringer rundt oppbevaringsbetingelsene til flere aktuelle vaksinekandidater og spør oss om kommunene er klare, sier Rønnaug Larsen, som leder Farmaceutene.

Hun lurer blant annet på om kommunene er klar over at en av de mest aktuelle vaksinekandidatene, fra Pfizer/BioNTech, må lagres ved 70 minusgrader og bare overlever i rundt fem dager i kjøleskap. En annen aktuell vaksinekandidat, Moderna, må ha 20 minusgrader for lagring, og overlever kun i rundt sju døgn i kjøleskap.

– Håndtering av vanlige vaksiner krever i seg selv gode rutiner, men håndtering av vaksiner med fryselagringsbetingelser vil kreve grundige forberedelser og ekstra omfattende rutiner for håndtering av legemidler, inkludert gode prosedyrer for tining og eventuell destruksjon av ubenyttede, tinte vaksiner, sier Larsen.

Hun påpeker at oppbevaring ved minus 70 grader ikke er vanlig og betyr at svært få steder har de nødvendige apparater for slikt.

Hun synes FHI har gitt for få opplysninger om kravene knyttet til oppbevaring av vaksiner, og ønsker å gjøre kommunene oppmerksom på hvilke utfordringer som kan komme.

Vaksinekandidaten fra Pfizer/BioNTech, må lagres ved 70 minusgrader og bare overlever i rundt fem dager i kjøleskap. En annen aktuell vaksinekandidat, Moderna, må ha 20 minusgrader for lagring, og overlever kun i rundt sju døgn i kjøleskap. Foto: NTB
Powered by Labrador CMS