Legemidler og biotek

Vericiguat har blitt godkjent for behandling av symptomatisk kronisk hjertesvikt

EU-kommisjonen har godkjent ny behandling for kronisk hjertesvikt

EU-kommisjonen har godkjent Vericiguat for behandling av symptomatisk kronisk hjertesvikt med redusert ejeksjonsfraksjon hos voksne pasienter med kronisk hjertesvikt etter en nylig forverring, dekompensert hjertesvikt, som krever intravenøs behandling.

Publisert

Legemidlet, som er en oppløselig guanylatsyklase (sGC) stimulator, fungerer på en annen måte sammenlignet med eksisterende hjertesviktmedisiner, og gir dermed en ny mulighet til å behandle pasienter med hjertesvikt hvis symptomene deres er blitt verre.

Stor sjans for reinnleggelse

-Kronisk hjertesvikt er vanlig, og rammer 1-3 prosent av befolkningen. Halvparten av de med hjertesvikt har redusert pumpefunksjon (ejeksjonsfraksjon) og har ofte uttalte symptomer som tung pust og tretthet, redusert livskvalitet med hyppige sykehusinnleggelser og høy dødelighet.

Det sier Lars Gullestad som er professor i kardiologi ved Rikshospitalet i Oslo.

-Vericiguat er et aktuelt alternativ for pasienter med mer avansert hjertesvikt som nylig har vært innlagt på sykehus. Slike pasienter har en høy forekomst av re-innleggelse, som ofte er traumatiserende for pasientene, og bør derfor unngås. I den nye studien, VICTORIA studien, kunne man vise at vericiguat reduserte re-innleggelser og kardiovaskulær død. Dette er dermed et fremskritt som også kan komme norske pasienter til gode, sier Lars Gullestad.

Vanlig sykdom i Norge

-Hjertesvikt er en svært vanlig sykdom i den norske befolkningen. Selv om det finnes et behandlingsopplegg med medisiner og pacemakere, så har vi leger i mange år ikke sett noe gjennombrudd av nye medisiner. Det er derfor oppsiktsvekkende når vitenskapen har ført til nye og moderne behandlingsalternativer som vericiguat som har vist seg å være, på topp av de allerede etablerte behandling, sier professor Dan Atar som er overlege i hjertesykdommer ved Oslo Universitetssykehus Ullevål.

-Den nylige godkjenningen av vericiguat gir oss muligheten til å gi pasienter med hjertesvikt nytt håp, ved å bryte forverringens syklus og redusere risikoen for sykehusinnleggelse, sier Dr. Burkert Pieske. Han er professor i indremedisin og kardiologi ved Charité Hospital i Berlin. Han er også hovedforsker i fase III-studien VICTORIA.

-Re-innleggelse på sykehus er negativt for både pasienter og pårørende, og selv med behandlingen er i henhold til retningslinjene, opplever mange pasienter med hjertesvikt fortsatt gradvis forverring av symptomene, noe som betyr at sykehusinnleggelse eller initiering av intravenøse diuretika er nødvendig. Dette er en av de største utfordringene som må løses i behandlingen av kronisk hjertesvikt, og dessverre overlever en av fem pasienter ikke lenger enn to år etter en episode med dekompensasjon av kronisk hjertesvikt. Derfor er tilgang til denne nye behandlingen utviklet for disse pasientene med hjertesvikt en veldig velkommen nyhet for pasientene og deres familier.

Dagens behandling


Gjeldende behandlinger blokkerer de skadelige effektene av de naturlige nevrohormonale

systemene som er aktivert av myokard- og vaskulær dysfunksjon som oppstår ved hjertesvikt. Vericiguat fungerer sammen med eksisterende tilnærminger gjennom en annen virkningsmekanisme. Det gjenoppretter spesifikt den mangelfulle NO-sGC-cGMP-banen, som spiller en kritisk rolle i utviklingen av hjertesvikt og forverring av symptomene.

Godkjenningen av vericiguat i Europa representerer et betydelig gjennombrudd for de som lever med hjertesvikt, sier Dr. Willemijn Comuth. Hun er Medical Manager i Bayer Norge.

-Hjertesvikt er den viktigste årsaken til sykehusinnleggelse i Europa, og det er viktig at vi fortsetter å gjøre slike fremskritt med å forbedre pasienters livskvalitet. I 2019 var risiko for akutt reinnleggelse på sykehus innen 30 dager 23 %, for pasienter på 67 år eller eldre, etter en innleggelse med hjertesvikt.10 .Vi tror at tilgang til vericiguat gir leger et sårt tiltrengt nytt alternativ for å lindre den enorme belastningen ved kronisk hjertesvikt.

Markedsgodkjenning er basert på resultatene av fase III-studien VICTORIA, publisert i The New England Journal of Medicine.

Vericiguat har tidligere blant annet blitt godkjent av U.S. Food and Drug Administration (FDA) under merkenavnet Verquvo.

Lars Gullestad, professor i kardiologi ved Rikshospitalet i Oslo.
Dan Atar, overlege i hjertesykdommer ved Oslo Universitetssykehus Ullevål.
Powered by Labrador CMS