Legemidler og biotek

Frida Bugge Askeland er lege og stipendiat ved avd. for blodsykdommer på OUS og Oslo Myelomatosesenter.

Denne teknologien kan revolusjonere kreftbehandlingen

I denne podcasten ser vi nærmere på en ny måte å behandle kreft som heter BiTE teknologi. Med oss i studio er lege Frida Bugge Askeland som jobber med blodsykdommer og forsker på blodkreft.

Publisert

🎧 LYTT TIL PODCASTEN HER:

Dette er BiTE:

  • Bispesifikk T-celle-aktivatorer eller BiTE molekyler er spesiallaget slik at pasientens eget immunforsvar skal ødelegge kreftcellene. Dette gjøres ved at noen spesielle celler i immunforsvaret, kalt T celler, kobler seg til kreftcellene og ødelegger dem.
  • BiTE-molekyler består av to deler, den ene delen kan binde seg til kreftceller og den andre delen kan binde seg til T-celler i immunforsvaret, slik at kreftcellen og T-cellen kobles tett sammen.
  • Vanligvis brytes BiTE molekylet ned i kroppen og skilles ut gjennom nyrene og urinen i løpet av få timer. Ved å tilsette en liten ekstra del på BiTE molekylet, kan man få mye lengre virkningstid før den skilles ut av kroppen.
  • Kroppens egne T celler er svært effektive til å ødelegge kreftceller i kroppen. Kreftcellene har imidlertid en evne til å gjemme seg fra T-cellene og dermed ikke bli ødelagt.
  • BiTE binder seg til overflaten av kreftcellen, så den ikke kan gjemme seg for T-cellene. BiTE fører også til at T-cellen setter i gang mekanismer som ødelegger kreftcellen.
  • Når BiTE binder seg til både en T-celle og en kreftcelle dannes det en forbindelse, og T cellen frigjør stoffer som trenger inn i kreftcellen og fører til at kreftcellen dør. Når kreftcellen dør fører det til en kjedereaksjon slik at enda flere kreftceller blir ødelagt og dør.
Les mer om Amgen sin innovative forskning her!
Powered by Labrador CMS