Legemidler og biotek

Bristol Myers Squibb kjøper Turning Point og får med det tilgang til repotrectinib, en genetisk tilpasset presisjonsmedisin som er i kliniske utprøving for førstelinjebehandling av ikke-småcellet lungekreft med ROS1-genendringer

Bristol Myers Squibb kjøper Turning Point for 40 milliarder kroner for å få medisiner rettet mot sjeldne kreftmutasjoner

Avtalen gjør at BMS får tilgang til Turning Points ledende medikament repotrectinib, en genetisk tilpasset presisjonsmedisin som er i kliniske utprøving for førstelinjebehandling av ikke-småcellet lungekreft med ROS1-genendringer.

Publisert

Repotrectinib, retter seg mot mutasjoner i visse proteiner i kroppen som fører til ukontrollert cellevekst. Repotrectinib tilhører en klasse behandlinger kjent som tyrosinkinasehemmere, og blir testet for å behandle ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) og andre avanserte solide svulster.

Legemidlet er en potensiell konkurrent til Rozlytrek (entrektinib) fra Roche, men BMS sier at data indikere at repotrectinib vil virke lenger og potensielt ha andre fordeler.

Beslutningsforum innførte Rozlytrek i desember fjor både med en tumoragnostisk indikasjon og til pasienter som har ikke-småcellet lungekreft med ROS1-genendringer.

Helt nytt behandlingsprinsipp

Tumoragnostiske legemidler representerer et helt nytt behandlingsprinsipp innen kreftbehandling. Kreft har tradisjonelt blitt klassifisert basert på hvor i kroppen den oppstår, som for eksempel lungekreft, brystkreft og tarmkreft. En tumoragnostisk indikasjon innebærer derimot at et legemiddel kan benyttes dersom en bestemt genfeil finnes i kreftsvulsten, uavhengig av hvor kreften har oppstått. Rozlytrek er en tablett som pasienten skal svelge en gang daglig.

I likhet med Pfizers kjøp av migreneselskapet Biohaven for 11,6 milliarder dollar i mai, er denne avtalen et tegn på at store farmasøytiske firmaer - med en stor pengebinge - begynner å føle at bioteknologiaksjene har falt tilstrekkelig til at de kan gjøre gode oppkjøp.

Standardbehandling

BMS sier at de forventer at repotrectinib vil bli en standardbehandling for visse pasienter med NSCLC, et lukrativt marked for legemiddelutviklere, når det er godkjent av regulatoriske myndigheter. Bristol Myers forventer amerikansk godkjenning for repotrectinib i andre halvdel av 2023.

Selskapet sier de også vil "utforske potensialet" til Turning Points andre legemiddelkandidater, som inkluderer elzovantinib og TPX-0046.

Turning Points administrerende direktør Athena Countouriotis, sier i en kommentar at selskapet kan bringe medisinene sine raskere til pasienter med BMS’ kommersielle kapabiliteter og produksjonskapasitet. BMS administrerende direktør Giovanni Caforio, sier at oppkjøpet fortsetter i sporet av selskapets "sterke merittliste for strategisk forretningsutvikling for å skape ytterligere selskapsvekst.

Powered by Labrador CMS