Legemidler og biotek

EU har godkjent Retsevmo (selperkatinib) som er den første målrettede behandlingen for pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft og skjoldbruskkjertelkreft med mutasjoner i RET-genet.

Den første behandlingen for avansert lunge- og skjoldbruskkjertelkreft med mutasjoner i RET-genet er godkjent

EU har godkjent Retsevmo (selperkatinib) som er den første målrettede behandlingen for pasienter med avansert ikke-småcellet lungekreft og skjoldbruskkjertelkreft med mutasjoner i RET-genet. Pasienter med en RET-mutasjon har ofte en aggressiv kreftform.

Publisert

Retsevmo er en kinasehemmer, et stoff som kontrollerer RET-kinase-enzymet og forhindrer vekst av kreftceller. Selpercatinib er rettet mot RET-drevne avanserte eller metastatiske kreftformer. Legemidlet administreres oralt, og er utviklet av legemiddelselskapet Eli Lilly.

Den fullstendige indikasjonen er denne: Retsevmo som monoterapi er indisert for behandling av voksne med:

  • avansert RET fusjonspositiv ikke-småcellet lungekreft (NSCLC) som krever systemisk behandling etter tidligere behandling med immunterapi og / eller platinabasert cellegift
  • avansert RET fusjonspositiv skjoldbruskkreft som trenger systemisk behandling etter tidligere behandling med sorafenib og / eller lenvatinib

Legemidlet har langvarig effekt

EU-kommisjonens godkjenning baserer seg på fase 1/2 studien LIBRETTO-001. Den viste at legemidlet hadde langvarig effekt.

Studiens primære endemål var objektiv responsrate (ORR). Sekundært endepunkt var progresjonsfri overlevelse (PFS).

64% av tidligere behandlede pasienter med RET-drevet ikke-småcellet lungekreft hadde en gjennomsnittlig objektiv responsrate (ORR) på 17,5 måneder. Etter ett år var 66% av pasientene progresjonsfrie og median progresjonsfri overlevelse var 16,5 måneder.

Lungekreftdataene fra LIBRETTO-001 ble publisert i The New England Journal of Medicine i august 2020.

Skjoldbrukskjerteldataene ble også publisert i The New England Journal of Medicine i august i fjor. De viste at 78,9% av tidligere behandlede pasienter med skjoldbruskkjertelkreft med RET-mutasjoner hadde en objektiv responsrate på 18,4 måneder. Ettårs progresjonsfri overlevelse var 82%

Må godkjennes i Beslutningsforum

For at Retsevmo kan tas i bruk på norske sykehus må Beslutningsforum si ja til å innføre den nye behandlingen. Statens legemiddelverk er i ferd med å gjennomføre en hurtig metodevurdering som er sentralt underlag i Beslutningsforums vurdering. I tillegg kommer også vurderinger knyttet til pris etter notat fra Sykehusinnkjøp. Metodevurdering og prisnotat inngår som et grunnlag for en samlet vurdering, hvor også skjønnsmessige vurderinger skal inngå. Skjønnsmessige vurderinger er først og fremst knyttet til vurderinger av kvalitet og usikkerhet i dokumentasjonen, og til budsjettkonsekvenser.

Immunterapi har begrenset effekt

Immunterapi har vist seg effektiv i behandlingen av ikke-småcellet lungekreft generelt, men har bare begrenset effekt for lungekreftpasienter med mutasjoner i RET-genet. - Det er derfor et stort udekket medisinsk behov for denne pasientgruppen. Oppdagelsen av onkogene drivere - kreftfremkallende gener - hos pasienter har ført til betydelige fremskritt innen tilgjengelige behandlingsalternativer. Målrettede terapier har potensial til å tilby forbedret effekt og bedre behandlingsresultater.

Det fortalte professor Åslaug Helland da vi intervjuet henne under ASCO20. - Om lag 1-2 prosent av de som får diagnosen ikke-småcellet lungekreft har dette RET-genet, og det er vanligst forekommende hos de som har røkt lite. RET-genet sender et signal til kreftcellene at de skal dele seg kontinuerlig og dette medfører utvikling av kreftsvulst og spredning, sier Helland. De som har ikke-småcellet lungekreft med en RET-mutasjon har ofte en aggressiv kreftform, sier hun.

Må genteste kreften

Hun har nylig startet en fase II-studie der man skal gi pasienter med mutasjoner i RET-genet det eksperimentelle legemidlet Pralcetinib (Blue-667) som førstelinjebehandling - det vil si til nydiagnostiserte pasienter som ikke tidligere har fått noen form for behandling med andre legemidler eller stråleterapi. Retsevmo skal gis til tidligere behandlede pasienter.

For å fange opp pasientene med mutasjoner i RET-genet må man gjøre en gentest av svulstvevet før man bestemmer seg om denne behandlingen kan være aktuell. Dette gjøres med en såkalt NGS-test, som står for Next Generation Sequencing NGS gjør det mulig å sekvensere et stort panel av gener på kort tid. Teknologien er gullstandarden i kreftdiagnose, men det foreligger fortsatt ingen nasjonale retningslinjer for hvordan NGS bør anvendes i onkologisk praksis.

Dagens nasjonale behandlingsretningslinjer

Det foreligger nasjonale behandlingsretningslinjer for lungekreft oppdatert i 2020. Innen behandling av lungekreft er dagens behandling avhengig av sykdommens stadium, sykdommens spredning og pasientens allmenntilstand. Ved lokalavansert sykdom (stadium III) er operasjon som regel ikke mulig å gjennomføre på grunn av at tumoren vurderes som kirurgisk utilgjengelig. Dersom pasientens allmenntilstand er god, legges det opp til helbredende strålebehandling, vanligvis i kombinasjon med cellegift. I spesielle tilfeller vil det være aktuelt å forbehandle med cellegift og strålebehandling for å forsøke å gjøre svulsten operabel. Dersom pasientens allmenntilstand er dårlig, tilbys det livsforlengende behandling, i form av strålebehandling eller cellegift.

Det foreligger også nasjonale behandlingsretningslinjer for kreft i skjoldbruskkjertelen men de er sist oppdatert i 2017. Avhengig av sykdommens stadium kan kreft i skjoldbruskkjertelen behandles med kirurgi, medikamentell tyroksinbehandling for å undertrykke tyreoideastimulerende hormon (TSH suppresjon) og vekst av skjoldbruskkjertel, radioaktivt jod og utvendig strålebehandling. Hos 75-80 % av pasientene vil den kirurgiske behandlingen være helbredende. Ved de mer avanserte kreftsvulstene der det ikke foreligger fjernspredning, kan det være aktuelt å gi kombinasjon av utvendig strålebehandling og cellegiftbehandling før kirurgi. Ved utbredt kreftsykdom er behandlingen lindrende strålebehandling og eventuelt lindrende kirurgi. Profylaktisk thyroidektomi anbefales for alle med RET-mutasjon.

Hans Anderssen, redaktør i HealthTalk

Lungekreft

Lungekreft er den nest hyppigste kreftformen hos både menn og kvinner i Norge og utgjør rundt 9 % av alle nye tilfeller av kreft. Lungekreft deles inn i to undergrupper; småcellet (SCLC) og ikke-småcellet (NSCLC). I 2018 ble det diagnostisert 3351 nye lungekrefttilfeller i Norge. Gjennomsnittsalderen ved diagnosetidspunktet var 71 år. Røyking er antatt årsak til lungekreft i 8 av 10 tilfeller, men andre risikofaktorer som innpusting av asbeststøv og radongass kan òg bidra til utvikling av sykdommen. Om lag 70 % av alle pasienter med NSCLC blir diagnostisert i et sykdomsstadium der kurativ behandling ikke er mulig, enten pga. stadium IV (40 %) eller i tidligere stadier med negative prognostiske faktorer (30%). Det rapporteres at om lag 1-2 % av pasienter med NSCLC har fått påvist RET-endringer.

Kilde: Statens legemiddelverk

Skjoldbruskkjertelkreft

Kreft i skjoldbruskkjertelen er en sjelden kreftform. Denne krefttypen gir få symptomer, og kuler eller knuter i skjoldbruskkjertelen kan være første tegn på kreftsykdom. I 2018 ble det diagnostisert 408 nye tilfeller av kreft i skjoldbruskkjertelen i Norge. Sykdommen rammer flere kvinner enn menn, i 2018 var det 294 kvinner og 114 menn som fikk diagnosen. Halvparten av de som rammes er under 50 år. Medullær skjoldbruskkjertelkreft (MTC) som utgår fra c-cellene i skjoldbruskkjertelen utgjør 5-10 % av tilfellene. RET-mutasjoner har vært påvist i tumorvev hos 40-60 % av sporadiske MTC-pasienter.

Kilde: Statens legemiddelverk

Hurtig metodevurdering

En hurtig metodevurdering gjennomføres av Statens legemiddelverk og er en kunnskapsoppsummering med fokus på legemidlets effekt, sikkerhet og kostnadseffektivitet. Legemiddelverket skal utarbeide en slik metodevurdering innenfor en frist på 180 dager fra tidspunkt for mottatt dokumentasjon fra legemiddelprodusenten. Når metodevurderingen er gjennomført, vil Beslutningsforum vedta om legemidlet skal innføres eller ikke.

-Immunterapi har vist seg effektiv i behandlingen av ikke-småcellet lungekreft generelt, men har bare begrenset effekt for lungekreftpasienter med mutasjoner i RET-genet. - Det er derfor et stort udekket medisinsk behov for denne pasientgruppen, sier Åslaug Helland

Vi i HealthTalk ønsker å lage innhold som er verdifullt for deg som jobber i helsevesenet. Hvis du likte denne artikkelen, og vil at vi skal lage mer innhold som dette, kan du støtte oss ved å melde deg på vårt nyhetsbrev her

Powered by Labrador CMS