Legemidler og biotek,   Politikk

Kan feire: Påtroppende leder Sylvi Listhaug i Frp er fornøyd med at partiets forslag om å etablere norsk produksjon av viktige legemidler fikk flertall på Stortinget

Stortinget ber regjeringen sørge for nasjonal beredskap av legemidler

En enstemmig helse- og omsorgskomité på Stortinget vil ha beredskapsavtaler om produksjon av kritiske legemidler og vaksiner i Norge.

Publisert

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget ber nå regjeringen om å gå i dialog med relevante produksjonsmiljøer i Norge for å sikre leveranse av viktige legemidler i framtiden.

Komiteen ber også regjeringen utrede og om mulig inngå forhåndskjøpsavtaler med private aktører som vil etablere vaksineproduksjon i Norge.

– Et klokt vedtak, og tiden er overmoden, mener representanter for produksjonsbedriftene.

Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, mener at etablering av vaksineproduksjon i Norge vil være med på å sikre en bedre tilgang på vaksiner i fremtiden til befolkningen i Norge, så vel som i andre land.

Internasjonalt ansvar

- Vaksinebehovet globalt er enormt og voksende – også hvis vi ser bort fra covid 19-situasjonen. Det globale markedet var estimert til 47 milliarder dollar med en forventet årlig vekst på ti prosent frem mot 2027. Dette var før pandemien. Summene er nå mye større. Norge har her muligheten til å ta et internasjonalt ansvar og bidra til en bedre og raskere tilgang til vaksiner, sier Bekkemellem.

– Er det en ting denne pandemien har lært oss, så er det hvor sårbare vi er for svikt i den globale legemiddelproduksjonen. Norge er i dag 100 prosent avhengig av import av viktige legemidler, sier helsepolitisk talsmann Morten Stordalen i Frp. Det var FrP som gjennom sitt dokument 8-forslag om norsk legemiddel- og vaksineproduksjon fikk flertallet i Stortinget med seg.

– Trenger handling

Allerede i april i fjor tok Frp til orde for egen produksjon av vaksiner og legemidler da partiet ba regjeringen instruere helsemyndighetene om å gå i dialog med norske produsenter.

I det opprinnelige forslaget som helse- og omsorgskomiteen vurderte, hadde partiet satt klare tidsfrister for at slike avtaler skulle inngås.

– Det er veldig gledelig at vi nå får flertall for våre forslag om norsk produksjon av viktige legemidler, selv om det ikke ble flertall for vårt opprinnelige forslag om å sette klare tidsfrister for å inngå slike avtaler. Vi trenger ikke flere utredninger og rapporter om dette, vi trenger handling, sier påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug.

Problem i flere år

Åge Nærdal, administrerende direktør i Ecam Norway, som står bak etableringen Norsk Vaksinefabrikk i Sandefjord, er godt fornøyd med stortingsvedtaket.

- Jeg mener helse- og omsorgskomiteen har gjort et klokt vedtak. Vi har alle sett verdien av rask tilgang til vaksiner i en pandemi. Med vaksineproduksjon i Norge vil beredskapen være helt annerledes i framtiden. Lønnsom vaksineproduksjon mellom pandemier vil være den beste måten å være forberedt for neste pandemi. Samtidig vil det skape nye arbeidsplasser og eksportinntekter. For oss som har etablert Norsk Vaksinefabrikk er dette en gledens dag, sier Nærdal.

- Klare til å inngå beredskapsavtaler

Vistin Pharma har produksjonsanlegg i Kragerø, og er en ledende produsent av metformin, som brukes til behandling av diabetes. Kjell-Erik Nordby, CEO i Vistin Pharma, sier at de er klare til å inngå beredskapsavtaler.

- Dette er noe vi har jobbet for lenge, så at det er flertall i Helse- og omsorgskomiteen om dette, er veldig positivt. Vi i legemiddelindustrien er overmodne for å sette oss ned med myndighetene og lage gode beredskapsavtaler. Vi er klare for å inngå beredskapsavtaler på legemidler vi produserer i dag, og på den måten bidra til å sikre forsyningen av disse. Men vi vi er også klare for å gå i dialog om andre legemidler vi kan produsere, slik at dette blir gjensidig lønnsomt og bærekraftig. Vi skal absolutt bidra med vårt, sier Nordby.

Stim bygger det som skal bli verdens første legemiddelfabrikk for bakteriofager – et potensielt alternativ til antibiotika. Direktør i selskapet, Jim-Roger Nordly, mener man må finne gode modeller for å kunne satse på produksjon av legemidler i Norge.

Tiden er overmoden

- Det er positivt at det politiske miljøet ønsker å følge opp de gode intensjonene i blant annet Helsenæringsmeldingen, og satse på legemiddelproduksjon og - beredskap i Norge. Nå har Stortinget sagt at man ønsker å gå i den retningen, og så må man finne gode modeller for å få dette til i praksis, sier Nordly.

Leif Rune Skymoen, daglig leder i Curida, mener at tiden er overmoden for at norske produksjonsmiljøer skal tas i bruk for å bedre legemiddelberedskapen.

- Dette er bra, og vi forventer nå at Stortinget slutter opp om vedtaket da det skal behandles senere i mai. Vi registrerer med glede at det bes om umiddelbar handling, for vår klare mening er at tiden er overmoden for at norske produksjonsmiljøer tas i bruk for å gi bedre legemiddelberedskap i Norge. Dette er noe som ikke bare gir bedre beredskap, det er også med på å skape arbeidsplasser, og det er med på å ta vare på verdifull kompetanse Norge trenger i flere sammenhenger, sier Skymoen.

Dette er de to vedtakene som en enstemmig komite stilte seg bak:

  1. «Stortinget ber regjeringen umiddelbart gå i dialog med relevante produksjonsmiljøer med sikte på å inngå beredskapsavtale for norsk produksjon av viktige legemidler.
  2. Stortinget ber regjeringen utrede og om mulig inngå forhåndskjøpsavtaler med private aktører som ønsker å etablere norsk vaksineproduksjon.
Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, mener at etablering av vaksineproduksjon i Norge vil være med på å sikre en bedre tilgang på vaksiner i fremtiden til befolkningen i Norge, så vel som i andre land. Foto: HealthTalk
- Jeg mener helse- og omsorgskomiteen har gjort et klokt vedtak, sier Åge Nærdal som er administrerende direktør i Ecam Norway.
Powered by Labrador CMS