Legemidler og biotek

Med oppkjøpet av Principia Biopharma sikrer Sanofi blant annet seg det svært lovende eksperimentelle MS-legemidlet SAR442168

Sanofi kjøper Principia for 33 milliarder kroner for å sikre seg viktig MS-legemiddel

Sanofi betaler 3,4 milliarder dollar for Principia Biopharma som vil sikre det franske legemiddelfirmaet full kontroll over en lovende eksperimentell medisin mot multippel sklerose som bærer navnet SAR442168.

Publisert

De to selskapene har jobbet sammen siden de inngikk en avtale i 2017 om å utvikle MS-legemidlet som nå er i senfase kliniske studier. Kjøpet av Principia gjør at Sanofi slipper å betale royalties av fremtidig salg, som potensielt kunne blitt betydelige dersom legemiddelkandidaten viser seg å være så effektivt som Sanofi nå forventer.

Viktig legemiddelkandidat

Kjøpsprisen er avtalt til 100 dollar per aksje som er 10 prosent over fredagens sluttkurs på Principia som allerede har steget nesten 66 prosent i år. Med på kjøpet får Sanofi tilgang til en rekke legemiddelkandidater til behandling av autoimmune sygdommer, men altså viktigst det eksperimentelle MS-legemidlet som foreløpig har navnet SAR442168.

Principia Biopharma har spesialisert seg i behandling av autoimmune sykdommer.

Ny terapeutisk angrepsvinkel

Legemidlet SAR442168 hemmer et ensym som heter BTK som står for Brutons tyrosinkinase-hemmer. BTK-hemmeren er et oralt, selektivt molekyl som kan krysse blod-hjernebarrieren. BTK-hemmeren antas å modulere både adaptiv (B-celle aktivering) og medfødte (mikrogliaceller) immunceller knyttet til nevroinflammasjon i hjernen og ryggmargen.

- BTK-hemmere er en spennende og ny terapeutisk angrepsvinkel rettet mot B-cellene ved MS, som muligens kan ramme B-cellene i sentralnervesystemet mer effektivt enn monoklonale antistoffer som ikke penetrerer blod-hjernebarrieren. Det blir spennende å se om dette gir terapeutiske fortrinn sammenlignet med etablert B-celleterapi, sa professor Trygve Holmøy ved Nevrologisk avdeling på Akershus Universitetssykehus da vi snakket med ham i februar. Også Merck har en BTK-hemmer under utvikling og har kommet lenger i sine senstadie kliniske forsøk.

Oppkjøpsraid

Under ledelse av administrerende direktør Paul Hudson har Sanofi tatt offensive skritt for styrke sin tilstedeværelse innen kreft og immunologi, to områder som andre legemiddelselskaper satser tungt innenfor.

Sist høst kjøpte Sanofi Synthorx for 22 milliarder kroner ($2.5 milliarder) for å styrke sin kreftportefølje. Kjøpet av Principia stryker Sanofis pipline innen immunologifeltet.

Disse oppkjøpene er viktige for Sanofi - som lenge har vært ledende innen diabets og hjerte-karfeltet - har en tynnere pipeline i både kreft og immunologi enn sine konkurrenter.

Under ledelse av administrerende direktør Paul Hudson har Sanofi tatt offensive skritt for styrke sin tilstedeværelse innen kreft og immunologi Foto: Sanofi
Powered by Labrador CMS