Legemidler og biotek,   Coronaviruset

- Jeg er glad for at vi har fått i stand en bilateral avtale om dette legemidlet. Avtalen Helsedirektoratet nå har inngått gir Norge tilgang til legemidlet også før en felles europeisk avtale er på plass, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Norge får koronamedisinen Lagevrio før jul

Norske pasienter kan snart få en nyutviklet, antiviral koronamedisin som venter på EMA-godkjenning. Helsedirektoratet har kjøpt 8.640 behandlinger med Lagevrio fra legemiddelfirmaet MSD. Dosene skal leveres før jul.

Publisert

Norge deltar også i felleseuropeiske innkjøp av legemidler til behandling av covid-19 og kan derfor få kjøpt flere behandlinger. Medisinen har tidligere fått godkjennelse i Storbritannia, og den behandles nå av det europeiske legemiddelbyrået (EMA).

MSDs koronapille går under navnet Lagevrio og inneholder virkestoffet stoffet molnupiravir.

Helsedirektoratet skal vurdere hvordan legemiddelet skal tas i bruk i Norge og hvilke pasienter som skal få tilbud om behandling. Legemidlet bør avvente godkjenning i EU, men Helsedirektoratet vurderer dette, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

- Jeg er glad for at vi har fått i stand en bilateral avtale om dette legemidlet. Avtalen Helsedirektoratet nå har inngått gir Norge tilgang til legemiddelet også før en felles europeisk avtale er på plass, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Lagevrio er et antiviralt legemiddel i tablettform. Det virker ved å hemme produksjonen av virusets arvemateriale (RNA) og på den måten hindre at koronaviruset formerer seg i menneskekroppen. ​Lagevrio bør gis innen 5 dager etter de første symptomene oppsto, og tas som en tablettkur over 5 dager. Firmaet (som heter Merck i USA) opplyste 26.november at analyser som inkluderer alle deltakerne i studien, viser at molnupiravir (Lagevrio) bare gir30 % beskyttelse mot sykehusinnleggelse og død – og ikke 50 % beskyttelse som man tidligere har meldt. ​

Solidarisk pris

Pris og avtalevilkår er konfidensiell informasjon, men MSD har for en tid tilbake inngått en avtale med amerikanske myndigheter om å levere 1,7 millioner behandlinger med molnupiravir til en pris på 700 dollar per behandling. Trolig ligger prisen som norske myndigheter har akseptert i denne størrelsesorden.

MSD har besluttet at lav- og mellominntektsland skal betale en langt lavere pris enn dette.

- Vi vil gi tilgang til molnupiravir globalt og kommer til å iverksette en prismodell basert på Verdensbankens inntektskriterier for å hensynta landenes relative evne til å betale for helsetiltakene under pandemien, har fagdirektør i MSD Norge Elmira Flem tidligere uttalt til HealthTalk. Dette innebærer at prisen på Lagevrio for disse landene vil være betydelig lavere enn USA og Norge betaler.

Powered by Labrador CMS