Legemidler og biotek,   Coronaviruset

MSD søker nødgodkjenning for Covid-pille

Legemiddelselskapet MSD og partneren Ridgeback Biotherapeutics har søkt om nødgodkjenning for molnupiravir, deres orale legemiddelkandidat mot covid-19. Dersom molnupiravir blir godkjent vil dette bli den første pillen mot Covid-19.

Publisert

I første omgang er det sendt inn søknad til den amerikanske legemiddelmyndigheten, FDA. Søknader til en rekke øvrige legemiddelmyndigheter verden over - inkludert den europeiske EMA - ventes i de kommende måneder.

Søknaden til FDA har indikasjonen for å behandle mild til moderat Covid-19 hos voksne med risiko for å utvikle en alvorlig sykdom som kan kreve sykehusinnleggelse, opplyser selskapene i en uttalelse mandag. MSD heter Merck i USA og Canada.

En studie dokumenterer at pillen reduserte risikoen for sykehusinnleggelse med om lag 50%. Molnupiravir kan gis til pasienter hjemme, i motsetning til Gilead sin antivirale remdesivir- og monoklonale antistoffbehandlinger, som administreres via en intravenøs infusjon vanligvis på et sykehus eller en klinikk. Behandling av Covid-19-pasienter hjemme hinder at de overfører viruset til medisinsk personale og andre pasienter.

Et femdagers behandling med molnupiravir vil koste rundt $ 700 per pasient. I følge New York Times er dette en tredjedel av kostnaden for en monoklonal antistoffbehandling.

Trygge, veltolererte, rimelige og lett å administrerbare antivirale midler er ideelle behandlinger fordi de direkte motvirker viruset, og begrenser dets skade på kroppen og sykdomsvarigheten.

- Den enorme konsekvensen pandemien har krever at vi beveger oss med stor hastighet, og det er det våre to selskaper har gjort ved å sende inn denne søknaden om molnupiravir til FDA bare 10 dager etter vi fikk de kliniske dataene, sier Robert M. Davis som er Mercks administrerende direktør.

- Vi ser frem til å samarbeide med FDA om gjennomgangen av søknaden vår, og til å samarbeide med andre reguleringsmyndigheter i våre felles bestreben etter å bringe molnupiravir til pasienter rundt om i verden så raskt som mulig, sier han.

MSD regner med å produsere 10 millioner behandlinger innen utgangen av året og mer i 2022. - Vi har forhandlet frem leveringsavtaler med andre nasjoner samt inngått kontrakter med flere indiske generikaprodusenter for å gjøre legemidlet tilgjengelig for 100 lav- og mellominntektsland. Vi vil gi tilgang til molnupiravir globalt og kommer til å iverksette en prismodell basert på Verdensbankens inntektskriterier for å hensynta landenes relative evne til å betale for helsetiltakene under pandemien, forteller fagdirektør i MSD Norge Elmira Flem. Dette innebærer at prisen på molnupiravir for disse landene vil være betydelig lavere enn USA har avtalt å betale - 700 dollar per behandling - og andre vestlige land som bestiller legemidlet må betale.

Robert M. Davis, MSD/Mercks administrerende direktør. Foto: MSD
Powered by Labrador CMS