Legemidler og biotek,   Coronaviruset

MSD lisensierer COVID-19 pillen molnupiravir til Medicines Patent Pool som vil velge ut legemiddelprodusenter som skal produsere legemidlet for lav- og mellominntektsland.

MSD gir grønt lys for at legemiddelprodusenter i fattige land produserer deres COVID-19 pille

Legemiddelgiganten MSD har inngått en lisensavtale som gjør at deres COVID-19 pille molnupiravir kan produseres og selges billig i 105 utviklingsland over hele verden.

Publisert

Avtale er inngått med Medicines Patent Pool (MPP), en FN-støttet organisasjon som arbeider for å gjøre medisinsk behandling og teknologi globalt tilgjengelig.

I følge avtalen tillater MSD at MPP lisensierer produksjonen av molnupiravir til kvalifiserte farmasøytiske selskaper over hele verden.

Øker global produksjon

- Avtalen med MPP gjør at molnupiravir blir tilgjengelig i 105 lav- og mellominntektsland - i første rekke i Afrika og Asia - til en pris som er langt lavere enn det som vestlige land vil betale. Det sier Hans Petter Strifeldt som er direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i MSD Norge.

Kliniske studier viser at legemidlet halverer faren for at nydiagnostiserte pasienter med mild eller moderat Covid-19 blir innlagt på sykehus eller dør. Den lovende koronamedisinen som også er effektiv mot COVID-19 variantene Gamma, Delta og Mu representerer et medisinsk gjennombrudd som kan lette belastningen på offentlige sykehus og gjøre behandling for COVID-19 enklere og mer tilgjengelig for pasienter.

Lav pris

Avtalen som MSD har inngått med MPP dreier seg om lisensiering, produksjon og distribusjon av legemidlet. Det er forventet at generiske legemiddelprodusenter i lav- og mellominntektsland vil selge molnupiravir for om lag 20 dollar per behandling (en 5-dagers kur), sammenlignet med 712 dollar per kur som er prisen som den amerikanske regjeringen har gått med på å betale, og som trolig også vil bli prisen i Europa - inkludert Norge.

Det er så langt inngått lisensavtaler med åtte store indiske legemiddelprodusenter som skal produsere generiske versjoner av molnupiravir. MSD har lovet at de vil bidra med teknologioverføring til produsenter som trenger hjelp til å lage legemidlet.

Strifeldt forteller at molnupiravir nå venter på godkjenning fra den amerikanske og europeiske legemiddelmyndigheten. Dersom molnupiravir blir godkjent vil dette bli den første pillen mot Covid-19.

Charles Gore som er direktør for Medicines Patent Pool, sa at avtalen med MSD er den første avtalen noensinne med en Covid-medisin. Legemidlet kan brukes utenfor sykehus, og den kommer til å bli rimelig. Dette vil forhåpentligvis gjøre det mye enklere å holde folk ute av sykehus og hindre folk fra å dø av Covid-19 i lav- og mellominntektsland, sier han.

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA sa på mandag at den har startet en løpende vurdering (rolling review) av den orale antivirale medisinen molnupiravir, og den 30. november vil FDA sin rådgivende komité møtes for å diskutere om legemidlet skal godkjennes.

- Dersom legemidlet får markedsføringstillatelse vil leger få et et lett administrert verktøy som bidrar til å hindre at nydiagnostiserte pasienter - særlig de i risikosonen - utvikler alvorlig sykdom, sier Hans Petter Strifeldt.

Helsemyndighetene anslår at minst 800 000 nordmenn er i risikosonen for å utvikle alvorlig sykdom av koronaviruset.

- Pandemien er ikke over

- Pandemien er ikke over og smitten skyter fart på nytt. Sykehusinnleggelsene øker i mange land - også i land der mange er vaksinert. Det bekymrer, sa Helseminister Ingvild Kjerkol på en pressekonferanse i går der hun fortalte at regjeringen forlenger flere tiltak som etter planen skulle avvikles for å begrense spredningen av koronaviruset. Vi tåler mer smitte i samfunnet når mange er beskyttet med vaksiner. Men det er fortsatt grupper som ikke er tilstrekkelig vaksinert, sier hun.

Utover vaksiner er foreløpig monoklonale antistoffer de eneste medisinene som har dokumentert effekt når det gjelder å hindre sykehusinnleggelse. Selv om slike legemidler har vist seg effektive, krever de injeksjoner eller -infusjoner som i utgangspunktet hindrer utbredt bruk. De er i tillegg vanskelige å produsere, noe som fører til knapphet.

- Orale antivirale midler som molnupiravir representerer en stor fordel når det gjelder anvendelighet, spesielt i regioner eller land med dårlig helseinfrastruktur, siden legemidlet kan tas hjemme og det er i slike land at vaksinasjonsgraden er lavest, sier Strifeldt.

De siste tallene viser at 86,6 prosent av den voksne norske befolkningen har fått to vaksinedoser. - I vestlige land er vaksineringsgraden gjennomgående høy, mens den i for eksempel Afrika bare er på 4 prosent, sier Strifeldt.

Han forteller at MSD allerede i påvente av en godkjenning har produsert 10 millioner behandlinger og planlegger å produsere minst 20 millioner neste år. - Vi inkluderer ikke, i noen av disse tallene produksjon av lisensierte partnere i India eller MPP lisensiert produksjonen av molnupiravir til kvalifiserte farmasøytiske selskaper, sier Strifeldt. - Det er åpenbart at global produksjon av molnupiravir blir betydelig større neste år, sier han.

Foreløpig har ikke Norge bestilt molnupiravir.

- Avtalen med MPP gjør at molnupiravir blir tilgjengelig i 105 lav- og mellominntektsland - i første rekke i Afrika og Asia - til en pris som er langt lavere enn det som vestlige land vil betale, sier Hans Petter Strifeldt
MSD har allerede produsert 10 millioner doser av molnupiravir fra sine egne fabrikker. Foto: MSD
Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og direktør i FHI Camilla Stoltenberg på torsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: NTB
Powered by Labrador CMS