
Legemiddelfirmaene ville ikke gi mer rabatt - Beslutningsforum sier nei til tre høyeffektive MS-legemidler
Beslutningsforum sier nok en gang nei til å innføre de tre høyeffektive MS-legemidlene Tysabri, Gilenya og Ocrevus. - Årsaken er at legemiddelfirmaene valgte å ikke gi et nytt og forbedret pristilbud som var en forutsetning for at vi skulle gjøre en ny vurdering av disse tre legemidlene.
Det sier Inger Cathrine Bryne som er leder i Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest RHF til HealthTalk etter mandagens møte i Beslutningsforum.
Vår dør er åpen dersom firmaene ombestemmer seg
- Var du overrasket over at de tre legemiddelfirmaene Roche, Biogen og Novartis ikke ønsket å gi et nytt pristilbud?
- Det tar vi til etterretning, sier Bryne.
- Vil du oppfordre legemiddelselskapene til å komme med en lavere pris eller er saken avsluttet fra Beslutningsforums side nå?
- Vår dør er alltid åpen. Det er alltid slik at når vi ikke kommer i havn med relevante legemidler vil Sykehusinnkjøp informere firmaene om vedtaket og invitere dem til å revurdere beslutningen, sier Bryne.
HealthTalk har bedt om en kommentar til denne saken fra Roche, som forteller at de ikke har noe å tilføye i saken.
Hadde ikke noe annet valg
Alle de tre legemidlene har tidligere vært oppe til behandling i Beslutningsforum, men det ble da konkludert med at prisen er for høy og at det ikke er dokumentert at legemidlene har en nytte som tilsier at de kan ha en vesentlig høyere pris enn tilsvarende behandlingsalternativer til bruk ved behandling av attakkpreget MS (RRMS).
Derfor ble Sykehusinnkjøp instruert om å gå inn i nye prisforhandlinger leverandørene for hele eller deler av den aktuelle pasientpopulasjonen. Men hverken Roche, Biogen og Novartis ønsket å senke prisen utover de prisrabattene som allerede var gitt. Dermed hadde i realiteten Beslutningsforum ingen annen mulighet enn å si nei til å innføre de tre MS-legemidlene i spesialisthelsetjenesten.
- Det norske MS-miljøet har tidligere vært kritiske til at Beslutningsforum ikke har innført de tre legemidlene. Hva tror dere reaksjonene nå kommer til å bli?
- Det er vanskelig for oss å forutsi, men det vi har gjort i beslutningene om MS-legemidlene er akkurat det samme som vi har gjort på en rekke andre fagområder - nemlig at den eller de legemidlene vi ønsker skal være tilgjengelige for pasientene, men som er for dyre i forhold til annen behandling får et nei fra Beslutningsforum. Det må nevrologi- og MS-feltet forholde seg til på samme måte som man må forholde seg til dette innenfor onkologi eller hematologi. Det er egentlig ikke noe annet med disse tre MS-legemidlene enn det er med tallrike andre medikamenter for andre sykdommer som har fått avslag, sier fagdirektør i Helse-Vest, Baard-Christian Schem til HealthTalk.
Kostnadene til MS-behandling øker og utgjør om lag én milliard kroner. Dette tilsvarer fem prosent av medikamentkostnadene i spesialisthelsetjenesten.
Her er alle vedtakene
Ikke mindre enn 17 metoder ble vurdert i møtet. Her er oversikten over alle vedtakene.