Tapte søksmål: Advokat Paul T. Farrell representerer et fylke i West Virginia som gikk til sak mot tre legemiddeldistributører for opioidkrisen i fylket

Legemiddeldistributører frikjent for ansvar for opioid-krisen i amerikansk delstat

USAs tre største legemiddelgrossister er frikjent i en føderal domstol i West Virginia for å ha bidratt til opioid-krisen i USA.

Kjennelsen kom et år etter at saken til fylket Cabell County og byen Huntington ble ført for retten mot selskapene AmerisourceBergen Drug Co., Cardinal Health Inc og McKesson Group.

Saksøkerne mener at legemiddelgrossistene har forårsaket en enorm helsekrise ved hensynsløst å forsyne samfunnet med 81 millioner piller over åtte år bare i Cabell og Huntington. Advokat Paul Farrell anklaget selskapene for å ha sendt en tsunami av piller inn i samfunnet, og at deres oppførsel var urimelig, uforsvarlig og uten hensyn til helse og sikkerhet i en region som herjes av pilleavhengighet.

– Ikke ansvarlig

Bare i fjor registrerte myndighetene i Cabell, som har 93.000 innbyggere, 1.067 tilfeller av pilleoverdoser og 158 dødsfall.

Legemiddeldistributørene benektet at de har gjort noe galt og sa at de smertestillende medisiner de sendte ble foreskrevet av lisensierte leger og utlevert av apotek. De hevdet at de ikke hadde noen måte å vite at disse reseptene ikke var legitime og at noen av legemidlene kan ha blitt sendt til det svarte markedet.

Legemiddelgrossistene la skylden for krisen på økt utskriving av resepter, dårlig kommunikasjon og pillekvoter innført av myndighetene.

Dommer David Faber mener de selskapene ikke skal holdes ansvarlig. Han sa at lovparagrafen saksøkerne viste til, normalt bare anvendes når det gjelder delstatens eiendom og ressurser, og at saksøkerne ikke har bevist at selskapene solgte piller til noen som ikke var registrert hos delstatens helsemyndigheter.

Forverret av pandemien

Opioid-krisen i USA ble forverret av pandemien, og over 100.000 amerikanere døde av overdoser av piller i tolvmånedersperioden fram til april i fjor.

Cabell og Huntington krevde 2,5 milliarder dollar som skulle gått til innsats mot overdoser i en kampanje over 15 år mot overdosedødsfall og pilleavhengighet.

Saken i Cabell var første gang en sak om ansvar for opioidkrisen er endt i en føderal domstol, og kjennelsen kan få stor betydning for en rekke andre saker som verserer i rettsapparatet.

Hundretusener av dødsfall

Til sammen verserer 3.000 saker om opioidkrisen i USAs rettsvesen som lokale og delstatsmyndigheter, urfolksstammer, fagforeninger, sykehus og andre står bak. I de fleste anklages legemiddelselskapene for å være ansvarlig for 500.000 dødsfall i USA de siste 20 årene.

Andre saker har endt i forlik med milliarder av dollar, inkludert en sak i West Virginia i mai der det ligger an til enighet om 161 millioner mellom delstaten West Virginia og flere legemiddelselskaper.

I lignende saker har delstaten West Virginia tidligere inngått forlik på 37 millioner dollar med McKesson, 20 millioner dollar med Cardinal Health og 16 millioner dollar med AmerisourceBergen.

Powered by Labrador CMS