Legemidler og biotek

Resultatene fra en fase I studie viser at 6 av 18 pasienter med ikke småcellet lungekreft var i live fem år etter at de mottok den universelle kreftvaksinen UV1.

Ultimovacs med positive 5-års overlevelsesdata på kreftvaksinen UV1

Ultimovacs har gått ut med 5-års overlevelsesdata fra en tidligfasestudie som er utført ved Radiumhospitalet. Dataene fra studien viser at 6 av 18 lungekreftpasienter var i live fem år etter at de mottok den universelle kreftvaksinen UV1.

Publisert

Offentliggjøringen av disse dataene kommer kort tid etter at Ultimovacs gikk ut med lovende overlevelsesdata på pasienter med føflekkreft som fikk kreftvaksinen UV1 i kombinasjon med immunterapien Keytruda (pembrolizumab).

Den universelle kreftvaksinen UV1 aktiverer immunsystemets T-celler til å gjenkjenne og sette i gang en immunrespons mot kreftceller som uttrykker telomerase. Telomerase finnes i om lag 80% av all kreft.

Studien var ikke randomisert og inkluderte 18 lungekreftpasienter med kreft av typen ikke-småcellet lungekreft (NSCLC). Pasientene var tidligere behandlet i to behandlingsrunder med kjemoterapi, før de fikk kreftvaksinen UV1 som en vedlikeholdsbehandling. Pasientene var i stabil fase av sykdommen.

Dataene viser at 6 av 18 lungekreftpasienter var i live fem år etter at de mottok den universelle kreftvaksinen UV1 i studien. Dette tilsvarer en overlevelsesrate (OS) på 33 %. Ultimovacs opplyser at tilsvarende pasientgruppe som har blitt behandlet med cellegift i to behandlingsrunder har en forventet 5-års overlevelse som er lavere enn 5 %.

Median progresjonsfri overlevelse i studien (PFS), det vil si tid før sykdommen utviklet seg igjen etter vaksinering, var 10,7 måneder. Ingen av pasientene som var i live etter 5 år, har i etterkant av studien med UV1 blitt behandlet med immunterapi. Det ble ikke observert noen uventede bivirkninger hos noen av pasientene i studien

- Da denne studien startet opp i 2013, var ikke sjekkpunkthemmere godkjent til bruk som standardbehandling for denne pasientgruppen, sier Jens Bjørheim. Han er er medisinsk direktør i Ultimovacs.

Han understreker at studien er gjort på et lite antall pasienter, og at den ikke er randomisert.

- Likevel er det lovende å se at den universelle kreftvaksinen UV1 var trygg i bruk og ble tolerert godt av pasientene, og at den har potensial til å kunne egne seg som vedlikeholdsbehandling for kreftpasienter som trenger nye behandlingstilnærminger, sier han.

- Ultimovacs har etablert en økende mengde kliniske data som demonstrerer en sterk sikkerhets- og toleranseprofil for UV1, og en rekke tidlige data som tilsier at UV1 har effekt på flere kreftindikasjoner. Dette støtter opp under en videre utvikling av vår proprietære kreftvaksinekandidat, sier Carlos de Sousa, administrerende direktør i Ultimovacs.

- Femårsdataene viser at behandling med UV1 er trygg både på administrasjontidspunktet og gjennom hele oppfølgingsperioden. Ikke-småcellet lungekreft uttrykker sterkt telomerase og er fortsatt en indikasjon med et stort behov for nye behandlingsalternativer, sier han.

I tillegg til denne studien er Ultimovacs i gang med flere fase II studier av den universelle kreftvaksinen UV1 og andre typer immunterapi:

  • INITIUM-studien er en Ultimovacs-sponset randomisert studie som undersøker effekten av å kombinere UV1 med sjekkpunkthemmerne ipilimumab (CTLA4 – hemmer) og nivolumab (PD-1 hemmer) i 154 pasienter med malignt melanom med spredning. Halvparten vil få UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien behandlet første pasient i juni 2020. Data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i USA og Europa, inkludert Norge.
  • NIPU-studien er en randomisert studie sponset av Oslo universitetssykehus. Den undersøker effekten av UV1 i kombinasjon med sjekkpunkthemmerne nivolumab og ipilimumab i pasienter med mesoteliom, kreft i lungehinnen. Første pasient ble behandlet i juni. Studien skal innrullere 118 pasienter, hvorav halvparten får UV1 og sjekkpunthemmerne nevnt over, de andre vil kun få sjekkpunkthemmerne. Studien skal gå i Norge, Sverige, Danmark, Spania og Australia, og avlesing av data på endepunkt av studien, som er progresjonsfri overlevelse, er planlagt å foreligge i andre halvår 2022. Studien går i samarbeid med Bristol Myers Squibb og Ultimovacs.
  • En tredje fase II studie vil undersøke effekten av kreftvaksinen UV1 i en annen type kreftform enn de andre fase II studiene nevnt over, med behandlinger som brukes som standard mot denne kreftformen. Ultimovacs vil gi UV1 og et større farmaselskap skal gi sin behandling til den kliniske utprøvingsgruppen som sponser studien.

Telomerase

Telomerase er et enzym som er i stand til å syntetisere repeterte DNA-sekvenser som sitter på enden av kromosomene (telomerer). Ved hver celledeling vil endestykkene på kromosomene forkortes og telomerase må dermed danne nye telomer-sekvenser for at endestykkene ikke skal bli forkortet. Telomeraseaktivitet er også til stede i de fleste immortaliserte (udødelige) cellelinjer og i kreftcellelinjer. Det er også vist at mer enn 85 prosent av alle invasive kreftsvulster har telomeraseaktivitet. Dette tyder på at aktivering av telomeraseenzymet ofte er et viktig trinn i kreftutviklingen.

Kilde: Store medisinske leksikon

Kreftvaksinen UV1

UV1 er en peptidbasert vaksine som setter i gang en spesifikk T-cellerespons mot det universelle kreftantigenet telomerase. UV1 er i klinisk utvikling som terapeutisk kreftvaksine med potensial for å brukes som en plattform i kombinasjon med andre immunterapier som krever en pågående T-cellerespons. Til nå har UV1 blitt testet i fire ulike fase I kliniske studier i totalt 82 pasienter. Studiene viser at vaksinen er trygg i bruk. Signaler på effekt er også blitt observert.

Kliniske studier

Fase I kliniske studier er første forsøk med et nytt legemiddel på mennesker. Det er vanligvis et lite antall (10-100) friske, frivillige forsøkspersoner. Hensikten er å dokumentere metabolisme, farmakologi, toleranse og tidlig effekt. Ved alvorlige sykdommer som f.eks. kreft testes nye substanser direkte på pasienter i denne fasen.

Fase II kliniske studier er med et begrenset antall pasienter (50-500 stk) med aktuell sykdom/tilstand. Målet med fase II studier er å avgjøre når, hvordan og i hvor store doser legemiddelet kan gis, samt preliminære effekt- og sikkerhetsdata.

Fase III kliniske studier er med mange pasienter, gjerne flere tusen. Målet med fase III studier er å dokumentere effekt og sikkerhet ved den aktuelle indikasjonen, som skal danne grunnlag for preparatomtalen/SPCen og en markedsføringstillatelse.

Selv om studien er gjort på et lite antall pasienter, og at den ikke er randomisert, er det lovende å se at den universelle kreftvaksinen UV1 er trygg i bruk og ble tolerert godt av pasientene, og at den har potensial til å kunne egne seg som vedlikeholdsbehandling for kreftpasienter som trenger nye behandlingstilnærminger, sier medisinsk direktør Jens Bjørheim.

Dette er Ultimovacs

Ultimovacs er et norsk selskap spunnet ut av forskning ved Radiumhospitalet.

Den universelle kreftvaksinen UV1 aktiverer immunsystemets T-celler til å gjenkjenne og sette i gang en immunrespons mot telomerase, som finnes i mer enn 80% av alle krefttyper. Selskapets strategi er å klinisk undersøke om kreftvaksinen UV1 kan forsterke effekten av ulike immunterapier, som for eksempel sjekkpunkthemmere, i en rekke ulike kreftformer. I tillegg utvikler selskapet andre kreftvaksineterapier basert på det samme prinsippet, da de har tro på at en universell tilnærming kan være nøkkelen til økt overlevelse for kreftpasienter.

Powered by Labrador CMS