Politikk

NYTT TILBUD: Tilbudet om tarmkreftscreening gis til kvinner og menn det året de fyller 55 år, og skal gjøres landsdekkende innen 2024.

Kreftforeningen: -Tarmkreftscreening vil kunne spare 300 liv i året

Tarmkreft er en av de mest utbredte kreftformene i Norge. Nå vil regjeringen ta grep for å forebygge at stadig flere får sykdommen. Fra neste år vil kvinner og menn over 55 år få innkalling til tarmscreening. - Dette vil potensielt kunne spare 300 liv i året, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen Ole Alexander Opdalshei.

Publisert

Tarmkreftscreeningprogrammet skal bli permanent. Regjeringen øker bevilgningen til dette programmet med 24,7 millioner kroner, noe som gir en total ramme på 97 millioner kroner i året. Tilbudet gis til kvinner og menn det året de fyller 55 år, og skal gjøres landsdekkende innen 2024.

Kreftforeningen er svært glad for at regjeringen sikrer innføringen av nasjonal tarmkreftscreening .

Norge ligger på verdenstoppen i forekomst av tarmkreft, ifølge Kreftregisteret. Antallet personer som får kreft i tykk- og endetarm er doblet siden 1960-årene.

Ole Alexander Opdalshei, Kreftforeningen

Sparer 300 liv hvert år

– Kreftforeningen har i flere år vært utålmodig med å få innført slik tarmkreftkontroll. Det har vært testet i enkelte deler av landet i flere år, og det er på høy tid at screeningprogrammet nå blir nasjonalt og permanent, sier Opdalshei.

Hvert år rammes over 4000 nordmenn av tarmkreft, og fire personer dør i gjennomsnitt hver dag.

– Når vi vet at det er anslått at vi med en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året så vi har ingen tid å miste, sier Opdalshei.

Tarmkreft er den nest mest dødelige kreftformen vi har etter lungekreft, og allerede i 2003 anbefalte EUs helseministere enstemmig å innføre tarmkreftscreening. Helt fra den gangen har Kreftforeningen jobbet for at vi skal få tarmkreftscreening i Norge.   

– Kreftforeningen har jobbet for dette i mange år, og vi er utålmodige. Vi er derfor veldig glade for at regjeringen gir dette et stort løft i statsbudsjettet så innføringen av et nasjonalt tilbud vil gå raskere, sier Opdalshei.

Når vi vet at en nasjonal tarmkreftscreening kan redusere dødeligheten med opp mot 300 personer i året så vi har ingen tid å miste.

Fakta om tarmkreft

  • Årlig får om lag 4200 nye personer tarmkreft i Norge.
  • Over 1500 personer dør av sykdommen.
  • Prognose ved tarmkreft vil være best når sykdommen oppdages i tidlige, symptomfire stadier.

Kilde: Helsedirektoratet

Powered by Labrador CMS