AstraZenecas forsøk på å utvikle en covid-19 nesesprayvaksine har mislyktes i en fase 1-studie.
AstraZenecas forsøk på å utvikle en covid-19 nesesprayvaksine har mislyktes i en fase 1-studie.

AstraZeneca skrinlegger koronavaksine i form av nesespray

Legemiddelgiganten AstraZeneca og forskere ved Oxford-universitetet avvikler utviklingen av en koronavaksine som skulle gis i nesen. Effekten var for dårlig.

Publisert

Nesesprayen ga ikke noe pålitelig antistoffsvar i slimhinnene, og sprayen førte heller ikke til utvikling av noe sterkt systemisk immunsvar i de kliniske studiene som ble gjort.

Effekten var ikke tilstrekkelig god nok til å kunne forsvare videre utvikling av en nesesprayvaksine, konkluderer forskerne.

Målet var å videreutvikle AstraZenecas eksisterende koronavaksine Vaxzevria slik at den kunne brukes som nesespray i stedet for injeksjon med sprøyte i overarmen.

Feilet i fase-1 studie

Resultatene av en fase-1 studie var imidlertid skuffende.

– Nesesprayen fungerte ikke så bra i denne studien som vi hadde håpet, sa Sandy Douglas, som ledet studien ved Oxfords Jenner Institute, i en uttalelse til Reuters. - Å levere vaksiner via nese og lunger er fortsatt en lovende mulighet, men denne studien viser at det sannsynligvis vil være utfordringer med å gjøre nesespray til et pålitelig alternativ.

Forskerne slår fast i studien at selv om bivirkningsprofilen var akseptabel, ga nesesprayvaksinen verken en pålitelig antistoffrespons i slimhinnene eller en sterk systemisk immunrespons. De skriver at effekten ikke var tilstrekkelig til å rettferdiggjøre fortsatt utvikling av dagens versjon av vaksinen.

Powered by Labrador CMS