Vaksinasjoner er fortsatt hjørnesteinen i USAs koronastrategi. Onsdag godkjente FDA den første redesignen av koronavirusvaksinen til Moderna og Pfizer/BioNTech siden de ble rullet ut sent i 2020.

FDA godkjenner videreutviklede koronavaksiner rettet mot omikron-varianter

Amerikanske Food and Drug Administration (FDA) godkjente onsdag den første redesignen av koronavirusvaksiner siden de ble rullet ut sent i 2020.

Publisert Sist oppdatert

Millioner av amerikanere vil dermed allerede fra neste uke få tilbud om boosterdoser som målretter seg mot subvarianter av omikronviruset.

FDA godkjente to alternativer rettet mot BA.5-varianten av Omicron som nå er dominerende: den ene laget av Pfizer og deres tyske partner BioNTech for bruk hos personer så unge som 12 år, og det andre av Moderna, for de som er 18 år og eldre. Begge vaksinene er en videreutvikling av koronavaksinen slik at de også fungerer mot den siste omikronvarianten av viruset.

Det britiske legemiddelverket (MHRA) godkjente den oppdaterte Moderna-vaksinen for bruk blant voksne i midten av august, og EUs legemiddelbyrå (EMA) har begge vaksinene til vurdering.

Forventet levealder faller

Daglig registreres om lag 90 000 smittetilfeller og 475 dødsfall i USA, nesten tre år inn i en pandemi som har drept mer enn en million amerikanere og ført til et historisk fall i forventet levealder.

Koronasituasjonen i Norge

1.460.088 personer er hittil registrert smittet i Norge siden pandemien startet. 74,7 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

* 1.460.088 nordmenn har fått registrert koronasmitte siden februar 2020. Registrerte selvtester etter 24. januar 2022 er ikke inkludert.

* 27. desember 2020 ble første koronavaksine satt i Norge. Siden har 74,7 prosent av befolkningen blitt fullvaksinert med to vaksinedoser. 55,1 prosent er vaksinert med tre doser, mens 6,2 prosent har fått en fjerde vaksinedose.

* 3.980 koronarelaterte dødsfall er meldt inn til Folkehelseinstituttet (FHI) siden pandemien startet.

* Det er for tiden omikronvarianten av koronaviruset som er den dominerende i Norge.

Den forventede levealderen fortsetter å synke i USA, viser tall fra myndighetene. For noen grupper har fallet vært dramatisk de siste par årene.

I 2019 levde amerikanere i gjennomsnitt i 78 år og ti måneder. Året etter falt den gjennomsnittlige levealderen til 77 år, og i fjor falt den ytterligere til 76 år og 1 måned, viser offisiell statistikk fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Menn i USA ble i 2020 i gjennomsnitt 74 år gamle, men året etter var den gjennomsnittlige levealderen sunket til 73 år.

Kvinner ble i 2020 nærmere 80 år, men i fjor var den forventede levealderen litt over 79 år.

Den gjennomsnittlige levealderen i Norge var til sammenligning 84,3 år for kvinner og 80,9 år for menn i fjor, ifølge SSB.

1 million koronadødsfall

Koronapandemien har i skrivende stund krevd over 1,07 millioner liv i USA, over fire ganger så mange dødsfall som i Norge, regnet etter innbyggertall. Det er også hovedårsaken til at levealderen fortsetter å falle, konkluderer CDC.

Narkotikamisbruk, hjerte- og karsykdommer og selvmord er også medvirkende årsaker, slår de fast.

– Det er en trist situasjon. Det var ille før, og det har blitt verre, sier demografen Samuel Preston ved University of Pennsylvania.

Dramatisk fall

Enkelte grupper i USA har de siste årene opplevd et dramatisk fall i forventet levealder.

Blant urfolk har den gjennomsnittlige levealderen falt med mer enn 6,5 år siden pandemien begynte og er nå på 65 år.

Blant amerikanere med latinamerikansk bakgrunn har den forventede levealderen falt med fire år og sju måneder til rundt 77 år siden pandemien rammet.

Powered by Labrador CMS