Moderna saksøker Pfizer og deres tyske partner BioNTech for patentbrudd i utviklingen av den første koronavaksinen.

Moderna saksøker Pfizer for patentbrudd på koronavaksine

Moderna saksøker Pfizer og deres tyske partner BioNTech for patentbrudd i utviklingen av den første koronavaksinen. Moderna hevder at de to selskapene kopierte MRNA-teknologi som de selv utviklet flere år før pandemien.

Publisert

Patentene det er snakk om, ble registrert i 2010 og 2016.

– Vi leverer inn disse søksmålene for å beskytte den innovative mRNA-teknologiplattformen som vi har vært pionerer for, investert milliarder av dollar for å lage og har patentert i løpet av tiåret før covid-19-pandemien, sier Moderna-sjef Stéphane Bancel i en pressemelding.

Søksmålet er levert inn i en distriktsdomstol i delstaten Massachusetts i USA og i en regional domstol i Düsseldorf i Tyskland.

U.S. Food and Drug Administration - FDA - ga nødbruksgodkjenning for COVID-19-vaksinen først til Pfizer/BioNTech i desember 2020, deretter en uke senere til Moderna. Pfizer/BioNTech vaksine ble godkjent for bruk i det norske markedet i desember 2020. Kort tid etter ble også Moderna vaksine godkjent for bruk i Norge.

Modernas COVID-vaksine - deres eneste kommersielle produkt - har gitt 10,4 milliarder dollar i inntekter i år, mens Pfizers vaksine har solgt for rundt 22 milliarder dollar.

Moderna hevder at Pfizer/BioNTech, uten tillatelse, kopierte mRNA-teknologi som Moderna hadde patentert mellom 2010 og 2016, i god tid før COVID-19 dukket opp i 2019 og eksploderte i global bevissthet tidlig i 2020.

To patentbrudd

I fredagens uttalelse sier Moderna at Pfizer/BioNTech brutt to intellektuelle rettigheter.

En involverer en mRNA-struktur som Moderna sier at forskerne deres begynte å utvikle i 2010 og var de første som validerte i menneskelige forsøk i 2015.

Teknologien som det er snakk om går ut på at det brukes et syntetisk mRNA til å etterligne overflaten til viruset og lærer opp immunforsvaret til å kjenne igjen og nøytralisere det. Både Pfizer og Moderna brukte den banebrytende teknologien for å utvikle koronavaksiner i rekordfart i pandemiåret 2020.

"Pfizer og BioNTech tok fire forskjellige vaksinekandidater inn i klinisk testing, som inkluderte alternativer som ville ha styrt unna Modernas innovative vei. Pfizer og BioNTech bestemte seg imidlertid til slutt for å fortsette med en vaksine som har den samme nøyaktige mRNA-kjemiske modifikasjonen til vaksinen. ", sa Moderna i sin uttalelse.

Den andre påståtte bruddet involverer kodingen av et spikeprotein i full lengde som Moderna sier at forskerne utviklet mens de laget en vaksine for koronaviruset som forårsaker MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Selv om MERS-vaksinen aldri kom på markedet, hjalp utviklingen Moderna raskt med å rulle ut sin COVID-19-vaksine.

Det er ikke kjent hvor mye penger Moderna vil ha, men selskapet sier de ikke vil søke erstatning fra salg til de 92 lav- og mellominntektslandene som fikk vaksiner gjennom Covax-samarbeidet.

Moderna ønsker heller ikke at Pfizers Comirnaty-vaksine skal fjernes fra markedet. Moderna forpliktet seg i oktober 2020 til ikke å håndheve patentene sine mens pandemien pågikk, for at folk skulle få rask tilgang til vaksinen over hele verden, ifølge pressemeldingen.

I mars 2022 oppdaterte de sine forpliktelser tilgangen til vaksiner over hele verden ikke lenger var en barriere, ifølge selskapet. Men Pfizer og Biontech har ikke respektert Modernas immaterielle rettigheter etter dette, hevdes det.

Moderna vil dermed først søke erstatning for aktiviteter etter 8. mars 2022.

Powered by Labrador CMS